Aukciós kalózmásolat-terjesztőket perel tömegesen a Microsoft

Kiss Ádám Zoltán, 2008. december 6. 20:32

Egyszerre 69 pert indított a Microsoft 12 különböző országban szoftvertermékeinek hamisított változatainak terjesztése miatt. Az aukciós formában terített másolatok nem csak Ázsiában kelendőek, a listán szerepel többek között az USA és az Egyesült Királyság is.

Míg a vásárlók szívesebben áldoznak egy kis plusz összeget gépük hardverének fejlesztésére, a szoftver valahogy még a mai napig kevésbé jó befektetésnek tűnik sokak számára. Különösen igaz ez az operációs rendszerekre, és a költségek csökkentése érdekében a vásárlók online aukciós hálózatokban próbálnak olcsó szoftverhez jutni. Ezt az igény használják ki több ország csalói, amikor hamis operációsrendszereket értékesítenek. A forgalom fenntartása és a nyilvánosság miatt ideális terep ehhez egy online aukció, különösen mivel itt nem találkozik személyesen a vevő és az eladó, sőt igazi telephellyel sem kell rendelkezni. A gyakorlatban szinte teljesen virtuálisan, akár egy nyilvánosan elérhető, ingyenes hozzáférésű gépről is irányíthatnak egy teljes elosztóhálózatot.

 Jelen esetben a Windows XP hamisított, úgynevezett Blue Edition változata miatt perel a Microsoft. Mivel a vállalat a jól megismert operációs rendszer értékesítését még július során leállította, a kereset még fokozottabb. A Blue Edition szoftverek azonban csak olcsó másolatok, általában egyszerű írható CD-re égetve. Az előzetes nyomozás során kiderült, hogy 34 százalékuk már a telepítéskor gondot okoz, és akkor még nem beszéltünk a későbbi létfontosságú frissítések telepítésének kérdéséről, valamint az eredetvizsgálatokról. Azonban legalább ilyen aggasztó, hogy a vizsgált termékek 43 százaléka valamilyen manipulált kódot is tartalmazott, mely vagy megnyitotta a szoftvert későbbi támadások előtt, vagy a vásárló adatait tette hozzáférhetővé, vagy mindkét veszélyforrást magában foglalta. A 69 per összesen 12 országban indult meg, a kérdéses államok között megtalálhatók nyugati országok is, mint például az USA, az Egyesült Királyság, Franciaország vagy éppen Németország.

Kulcsszavak: jog Microsoft

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

HONOR: Kapcsolatok is múlhatnak egy jó portréfotón

Az európaiak 75%-a nem elégedett elsőre az általa készített portéfotóval, rendszeresen több felvételt készít, míg létrejön az ideális fotó, és átlagosan 268“fotó kudarcot” tárolunk a telefonunkon – derült ki egy, a közelmúltban végzett felmérésből. A megkérdezettek 6 százaléka szóba sem állna olyan valakivel, aki nem tud jó fotót csinálni a telefonjával.

2024. június 1. 13:37

Rengeteg okoseszközzel bővült a Huawei hazai kínálata

A FIT 3 okosóra májusi bemutatója után számos újabb eszközt hozott a gyártó hazánkba. Ezek között több okosóra modell is szerepel, amely a FIT 3-mal kiegészülve szinte minden árponton kínál iOS és Android kompatibilis eszközöket a vásárlók számára. Megérkezett az e-SIM képes WATCH 4 Pro Space Edition, valamint a Watch GT 4 új, sportosan elegáns zöld színváltozata is. Az okoskarkötők kategóriájába jött az új Band 9, de a nyitott kialakítású, ékszer-szerű FreeClip fülhallgató is kapható már nálunk. 

2024. június 1. 11:50

Félnek a csalóktól: a magyar internetezők 15 százaléka elkerüli az online fizetést

Egy friss felmérés szerint a magyarok többsége tart attól, hogy online vásárlás során csalás áldozatává válik, 94 százalékuk védekezik is valamilyen módon a visszaélésekkel szemben. Ugyanakkor 15 százalék azok aránya, akik inkább kerülik az online fizetést, annyira félnek az adathalászattól. 

2024. június 1. 10:19

Az LG új kampánya megtanít arra, hogyan nevelhetjük a hírfolyamaink algoritmusait

Az LG Electronics (LG) elindította Optimism your feed nevű globális kampányát. Az akció elsődleges célja, hogy pozitív és inspiráló tartalmak közzétételére ösztönözze a felhasználókat, és ezáltal egy optimistább hangulatot teremtsen a közösségimédia-platformokon. 

2024. május 31. 18:34

Újabb díjat nyertek a Zyxel tűzfalmegoldásai

A valós felhasználói tapasztalatokon alapuló kutatás kiemeli a Zyxel Networks termékeinek felhasználóbarát kezelhetőségét, megbízhatóságát és funkcionalitását, amelyek kis- és középvállalati áron nyújtanak nagyvállalati teljesítményt. 

2024. május 31. 16:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52