IT versenyképességi rangsor: Magyarország továbbra is a középmezőnyben

forrás Prim Online, 2008. szeptember 16. 11:44

Magyarország változatlanul a 28. helyen áll a világon az információs technológiai iparág 2008. évi versenyképességi rangsorában. A középmezőnyben elfoglalt helyezésen különösen az IT infrastruktúra tudatos fejlesztésével lehetne lényegesen javítani - többek között ezt állapította meg az Economist Intelligence Unit által kiadott, a Business Software Alliance (BSA) által támogatott új tanulmány.

Az EIU tanulmánya 66 országot mért fel. A tavalyi évhez képest a ranglista élén ugyanaz a húsz gazdaság áll, miközben a csoporton belül kilenc ország előrébb került, míg tizenegy hátracsúszott a rangsorban. Az első öt helyre három ország újonnan került: Tajvan, Svédország és Dánia. Kelet-Közép-Európában az első öt helyen Észtország, Szlovénia, Magyarország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia végzett. 

“Az idei tanulmány azt mutatja, hogy egy ország IT versenyképessége alapján meglehetősen gyorsan kerülhet előrébb vagy hátrébb a rangsorban” - mondta Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője. “A kormányzatoknak és az IT iparágaknak az a képessége, hogy az információs technológia segítségével munkahelyeket teremtsenek és javítsák az életminőséget, nagyban függ attól, hogy, milyen módon kezelik a versenyképességet előmozdító hat tényezőt. A számokat tekintve egyértelmű, hogy Magyarország elég jól teljesít a humán tőke fejlesztése területén – a kutatás szerint a 66 ország között e tekintetben a 20. helyen állunk. Ebben különösen nagy súllyal esik latba az üzleti képességekkel is rendelkező technológiai szakemberek képzése és megléte. Az IT infrastruktúrát illetően viszont nagy a lemaradásunk, ami azt jelenti, hogy itt számos területen sok fejlesztésre lenne szükség. A tanulmány alapján elsősorban a számítástechnikai eszközökre, szolgáltatásokra és szoftverekre költött összegek jelentős emelése, valamint a még szélesebb számítógép-ellátottság és szélessávú internet-hozzáférés javítana Magyarország helyezésén. Ezekkel a feladatokkal pedig mind a kormányzatnak, mind pedig a piaci szereplőknek van tennivalója.”
 
"A politika alakítóinak és az üzleti vezetőknek minden olyan tényezőt egyszerre kellene figyelembe vennie, amelyek javítják az IT iparágak versenyképességét" - nyilatkozta Denis McCauley, az Economist Intelligence Unit globális technológiai kutatási igazgatója. "Aligha  reménykedhet egy ország abban, hogy erős IT termelői szektort tud kialakítani, ha nincs  erős és stabil üzleti és jogi környezet, átgondolt tehetséggondozás, hiányzik az innováció támogatása, illetve ha a társadalomban nem válik széles körűvé az információs technológia használata."

Azok az országok rendelkeznek a legkiválóbb teljesítményű információs technológiai iparágakkal, amelyek általában véve jól kezelik versenyképesség-elősegítő tényezőket. Ezek közé tartozik a szakértelem bőséges kínálata; innovációbarát kultúra; világszínvonalú technológiai infrastruktúra; a szellemi tulajdont, mint például a szabadalmakat és a szerzői jogokat védő erős jogrendszer, illetve a nyitott, versenyképes gazdaság, valamint egy olyan kormányzati vezetés, amely megteremti a helyes egyensúlyt a technológia támogatása és a piaci erők hatásának lehetővé tétele között. A nagyteljesítményű IT szektor a legfejlettebb országokban nemcsak a bruttó nemzeti termék több, mint 5%-át adja, hanem a gazdaság egészében lendületet hoz létre azáltal, hogy elősegíti a vállalatok és a dolgozók hatékonyságát és termelékenységét.    


A kutatás egyik további fontos megállapítása szerint a tehetségkutatás és gondozás lesz az IT terület vezetői számára az egyik legnagyobb kihívás az elkövetkezendő években. Azok a kockázatvállaló szellemiségű közösségek lesznek az innováció legjobb inkubátorai, amelyek akár online, akár más módon biztosítják a tehetségek, a technológia, a kockázati tőke és a kiváló egyetemek egymásra találását.  

Kulcsszavak: trend BSA EIU

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59