Salzburg, a digitális város

forrás Prim Online, 2008. július 28. 14:29

Salzburg az Autodesk "Digitális városok" kezdeményezésének első kísérleti városa lesz. Az új városmodellező megoldással lehetőség nyílik olyan vizsgálatokra, amelyekkel eddig nem tervezhettük előre: a 3D tervben megjeleníthetjük az új épületek, földfelszín feletti és alatti létesítmények környezetre gyakorolt hatásait, mind a káros anyag kibocsátás és az energiafelhasználás szempontjából egyaránt. A technológiával a tervezők képesek úgy kalkulálni az infrastrukturális fejlesztéseiket, hogy az előbb felsorolt fontos tényezők mellett, még az egyes napszakok fényviszonyairól és a zajszint alakulásáról kapott pontos kimutatásokat, elemzéseket is figyelembe vegyék.

A tervezési fejlesztések vezetőjeként ismert szoftvergyártó cég Salzburgot, Európa egyik kulturális és történelmi értékekben különösen gazdag városát választotta az első együttműködéshez, hogy segítse a város adatait egyetlen, nagy részletességű 3D városmodellbe integrálni. A város adatai és a valósághű látványtervező és szimulációs eszközök kombinációja még a megvalósítás előtt lehetővé teszi a városkép megtekintését, ezzel együtt pedig bármilyen időpontból és nézőpontból alkalom nyílik a tervek és javaslatok hatásainak látványos módon történő megértésére és megismertetésére. A kísérleti projektnek köszönhetően lehetőség kínálkozik a várostervezés, a turizmus és a gazdasági fejlesztések jövőbeni hatásainak elemzésére is.

"Városunk együttműködik az Autodesk vállalattal és a salzburgi egyetem térinformatikai központjával (Z_GIS), hogy a várostervezés és -fejlesztés hatásainak jobb megértése érdekében segítse egy digitális városmodell kifejlesztését" - mondta Heinz Schaden, Salzburg város polgármestere, a Salzburgban tartott AGIT 2008 konferencián. 

A Z_GIS a térinformatikai terület legnagyobb tudományos intézménye Ausztriában, amely a salzburgi egyetem egyik szakértő központjaként jött létre. A Z_GIS tevékenységének legfontosabb területei közé tartozik a kutatás és fejlesztés, a nemzetközi kapcsolatok bővítése, valamint a konferenciák és a szakmai képzések és oktatások szervezése. A központ elsődleges feladata, hogy a gazdasággal és közigazgatással szorosan együttműködve egy kiterjedt alkalmazáskör számára nyújtson teljes körű térinformatikai támogatást.
 

Kulcsszavak: közigazgatás Autodesk

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar innováció: Közel száz tűzvédelmi szakembert képeztek ki az új módszerrel

Sikeres a tűzvédelmi szakemberek képzése, akik már egy új iparági sztenderd alapján sajátítják el a papírmentes tűzvédelmet. Az innovatív magyar megoldás e-naplós rendszere átláthatóbb és könnyebb hozzáférést biztosít a tűzvédelmi eszközökhöz és az ellenőrzéshez. A papírmentes rendszer egyre szélesebb körben terjed itthon és már akkreditált képzések is elérhetőek a témában.

2024. május 13. 19:08

A MOL nyerte a funkcionális átalakítás nagydíját az SAP Quality Awards versenyen

Az üzleti transzformáció a folyamatosan változó környezetben elengedhetetlen. Az SAP éppen ezért immár tizennegyedik alkalommal díjazza azokat az üzleti átalakítást megvalósító vállalatokat, amelyek élen járnak a változásban, és jó példaként szolgálnak a sikeres bevezetésben. Az SAP Quality Awards egyik nagydíját idén a magyar MOL nyerte el. 

2024. május 13. 17:40

A Thermaltake bemutatja a The Tower 300 mikro toronyházat

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. Most egy új mikro-ATX házzal egészült ki – a The Tower 300-zal – egészült ki a sorozat, jellegzetes nyolcszögletű megjelenéssel, és lehetővé téve a hagyományos függőleges és az egyedi vízszintes elhelyezést.

2024. május 13. 16:04

K&H: ismét a legjobb digitális bank Magyarországon

A K&H Csoport az egymást követő második évben, 2024-ben is elnyerte a neves brit pénzügyi szaklap, a Global Banking and Finance Review „Legjobb Digitális Bank Magyarországon” díját. Az indoklásban a K&H innovatív digitális pénzügyek terén játszott úttörő szerepét emelték ki, különös tekintettel a világszínvonalú és könnyen kezelhető mobilbankra, valamint a hozzá kapcsolódó, a szektorban itthon elsőként beszédhanggal is és magyarul kommunikáló digitális pénzügyi asszisztensre, Kate-re. 

2024. május 13. 14:31

Kreditbeszámítással érkezhetnek az Audi Hungaria Iskolaközpont tanulói a Széchenyi-egyetemre

Együttműködési megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetem az Audi Hungaria Iskolaközponttal május 8-án. Ennek értelmében az iskola duális szakképzésének tanulói az egyetem gazdálkodás és menedzsment, valamint kereskedelem és marketing alapszakán élhetnek a kreditbeszámítás lehetőségével, ami a tanulmányi idő jelentős lerövidülését is jelentheti.

2024. május 13. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36