Nemzetközi konferencia az életvitelt segítő megoldásokról

forrás Prim Online, 2008. március 14. 11:40

2008. április 3-5. között Budapest ad otthont az Európai Unió kiemelt kutatás-fejlesztési területéhez, az életvitelt segítő infokommunikációs rendszerek Közös Programhoz kapcsolódó nemzetközi konferenciának. Az eVITA 2008 elnevezésű Konferencia és Szakkiállítás célja, hogy bemutassa azon informatikai fejlesztéseket, azokat az alkalmazásokat és technológiákat, melyek az egészségesebb, gazdaságosabb és kényelmesebb életvitel szolgálatába állíthatók.

Több éves előkészítést követően az Európai Unió várhatóan 2008 nyarán indítja el azt a tíz éves programját, melynek célja, hogy a mobilkommunikációs technológiák adta lehetőségek alkalmazásával, az európai államokat érintő olyan problémák megoldását mozdítsa elő, mint az elöregedő társadalmaknak, az eltartó-eltartottak arányának és a különböző ellátórendszereknek a prognosztizálható válsága. Számos EU tagállam jelentős növekedési potenciált lát azon kutatás-fejlesztési területeken, amelyek feladata, hogy innovatív megoldások alkalmazásával olyan eszközök szülessenek, melyek hozzájárulnak a közösségi állampolgárok életvitelének megkönnyítéséhez és biztonságosabbá tételéhez.

Ennek a Közös Programnak ma már számos közösségi állam tagja, köztük Magyarország, mint alapító. A kezdeményezés témájához kapcsolódó kiemelkedő nemzetközi esemény a 2008. április 3-5. között Budapesten, az Európa Kongresszusi Központban megrendezésre kerülő eVITA 2008 Konferencia és Szakkiállítás, melyre az Európai Bizottság vezető munkatársai mellett a Közös Programban részt vevő országokból is számos szakértőt és kiállítót várnak. Az esemény szervezője a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, szakmai rendezői az Informatikai Vállalkozások Szövetsége és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, rendezője pedig a Nexus Event.

Az eVita 2008-on lehetőség nyílik megismerni azokat az infokommunikációs technológiákat és alkalmazásokat, illetve azokat a fejlesztési irányokat, melyek megoldást kínálnak olyan, az Uniós társadalmakat és ezen belül Magyarországot is érintő kérdésekre, mint a nyugdíjasok és keresőképesek arányának eltolódása, az egészséges életvitel feltételeinek megteremtése, vagy a felügyeletre, rehabilitációra szorulók gondozásának biztosítása. A konferencia előadói, illetve a kapcsolódó szakkiállítás bemutatja azokat a rendszereket, melyek képesek integrálni a modern informatikai eszközöket, a vezetékes vagy vezeték nélküli hálózatokat, illetve biztosítani tudják ezek együttműködését és kommunikációját.

Az új technológiák legígéretesebb, az emberi életvitelben is alkalmazható lehetőségei az időskorúak, fogyatékkal élők, rehabilitációra szorulók mindennapi életét felügyelő és segítő rendszerek, melyek a vezeték nélküli vérnyomásméréstől a mért adatok kezelőorvoshoz való azonnali, digitális eljuttatásán át akár az érintőképernyőn programozottan megjelenő gyógytornagyakorlatokig terjedhetnek. Ezek az életvitelünkbe beágyazott, ún. „ambiens” rendszerek alkalmazhatóak a biztonságos közlekedés támogatásában, a járművezetők, sportolók és más szabadidős tevékenységeket végzők életfunkcióinak monitorozásában, a veszélyes munkahelyeken dolgozók biztonságának garantálásában, sőt az intelligens épületek, otthonok kialakításában is.

A konferenciáról és magáról az eVita Nemzeti Programról további információkat talál a http://evitaevent.eu weboldalon.

Kulcsszavak: k+f kutatás fogyatékosok

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tesztüzemben elindult a MÁV-VOLÁN-csoport egységes utazástervezője

A vármegye- és országbérletek bevezetése után újabb szolgáltatás révén válnak átélhetővé azok az előnyök, amelyek a vasúti és autóbuszos közszolgáltatások integrációjában rejlenek az utasok számára.

2024. június 12. 20:35

Élénk érdeklődés mellett zajlott a második NEXT 3D konferencia

Ismét inspiráló alkalmazási gyakorlatokkal gazdagodtak a második budapesti NEXT 3D additív gyártás és digitalizálás konferencia látogatói. A szakmai tudásmegosztásra fókuszáló program során két teremben 15 hazai szakember állt színpadra, hogy megosszák magas hozzáadott értékű 3D nyomtatási és 3D szkennelési eredményeiket a résztvevőkkel és egymással. Az egyik kiemelt téma a hazai fémnyomtatás volt.

2024. június 12. 19:29

K&H: lassul a cégek digitális átállása

A nem túl rózsás gazdasági kilátások és a finanszírozás, a pályázatok hiánya visszafogja a vállalatok innovációs kedvét.  Így elsősorban belső hatékonyságuk javítására és ügyfeleik jobb kiszolgálására összpontosítanak.

2024. június 12. 18:02

Akár tízezer amerikai dollárt is lehet nyerni a Huawei nemzetközi mobilfotós versenyén

Az akár tízezer USA-dolláros díjazású HUAWEI XMAGE Awards 2024 versenyre 2024. szeptember 15-ig várják a jelentkezéseket, akár hazánkból is. A pályázat célja, hogy ösztönözze a mobiltelefonos fotózást, támogatva a kreativitást és az egyedi nézőpontokat. 

2024. június 12. 16:27

Húszezer résztvevő ismerkedhet az SAP legkorszerűbb megoldásaival Barcelonában

Június 11-én elstartolt a Sapphire 2024, az SAP éves szakmai konferenciájának európai állomása. Az üzleti szoftverek piacvezetője számos bejelentést időzített a barcelonai esemény idejére, így több tucat vállalati esettanulmány, megannyi együttműködési megállapodás, és az újabb meg újabb funkciókkal bővülő, legnépszerűbb vállalati szoftvereinek bemutatása adja meg a monstre háromnapos kongresszus tartalmi gerincét.

2024. június 12. 14:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30