Eldőlt a DVD háború, a Toshiba kifuttatja a HD DVD-t

Kiss Ádám Zoltán, 2008. február 16. 21:49

A Reuters értesülései szerint egy vállalati illetékes is megerősítette a hírt, miszerint a Toshiba feladta a formátumháborút, kifuttatja már piacon levő termékeit és nem költ többet a rendszer fejlesztésére.

A kelleténél jóval tovább húzódó HD DVD – Blu-ray nagyfelbontású DVD formátumok közötti harc a jelek szerint végleg eldőlt ez utóbbi javára, a HD DVD-t támogató egyre fogyatkozó tömörülés vezetője, a Toshiba vezető köreiből származó forrás bejelentette, hogy a cég nem gyárt újabb készülékeket, raktárkészleteit kiárusítja, és visszavonul a versenytől. Egyes elemzők szerint ez a kaland közel 800 millió dollárjába került a vállalatnak, a veszteség révén kieső bevétel pedig bizonyosan dollármilliárdokra rúg. A Sony rendszerének győzelméhez a HD DVD alacsonyabb árai ellenére gyengébb eladásai, és a tartalomszolgáltatók és kiskereskedelem elfordulása járult hozzá.

A fej-fej mellett induló két rendszer mindegyike mellett szóltak előnyök, a HD DVD olcsóságával, a Blu-ray fejlett nagykapacitású kéklézeres technológiájával próbálta meggyőzni a vásárlókat. Az inkább kivárást választó vásárlók azonban óvatos távolságtartásukkal nem döntötték el a küzdelmet, ami végül évekre elhúzódó patthelyzet kialakulását jelentette. Az USA-ban már régóta számos HD felbontású csatorna várta, hogy műsorait a megfelelő minőségben rögzíthessék, elterjedtek a nagyfelbontású LCD és Plazma tévék, ám csak nem dőlt el a helyzet. Ekkor egy halvány reménysugár csillant meg a háborúban, a két fél tárgyalásokat kezdett a formátumok egységesítéséről. Ez mindenkit nagy reményekkel töltött el, hiszen végre megkezdődhetett volna a már kissé poros mai DVD leváltása. A Toshiba és a Sony konzorciuma azonban képtelen volt megállapodni a technikai és jogdíj kérdésekben, így feladták a tárgyalásokat, és ez olyannyira elkeserítő volt, hogy még a Sony is úgy nyilatkozott később, hogy tovább kellet volna próbálkozniuk a megállapodással.

A frontok ismét hosszú hónapokra befagytak, és úgy tűnt, mire végre eldől, melyik DVD lesz a jövő formátuma, már senki nem fog lemezt használni. A patthelyzet azonban nem csak a vásárlóknak és a két nagy cégnek, de a tartalomszolgáltatóknak és a kiskereskedelemnek sem kedvezett. Ez utóbbi két szektor hozta hát meg végül a döntést. A filmstúdiók nehezményezték a két formátum együttes kiadásával járó többletköltségeket, és az egyre nagyobb nevek után végül januárban az óriási piacrészt birtokló Warner is a Blu-ray mellett döntött. A kereskedelem is megunta a lanyha értékesítéseket, és több kereskedelmi lánc és országos filmkölcsönző után a héten a legnagyobb kiskereskedelmi hálózat, a Wal-Mart is a Sony rendszere mellett döntött. A filmek, kölcsönzés, lejátszók és támogatás nélkül maradt Toshiba ezzel zsákutcába került a HD DVD-vel és nem maradt más választása, mint a harc feladása.

Hogy a felhasználók jól jártak-e, vagy nem, azt elsőre nehéz megítélni. Először is mindenképpen igen, hiszen végre beindulhat a már éveket késő nagyfelbontású DVD piac. Másrész ezt a jövő dönti el, hiszen a Blu-ray készülékek az árverseny ellenére is drágábbak, a lemezek pedig az új gyártástechnológia miatt kerülnek többe, és egyelőre alig néhány gyár foglalkozik előállításukkal. A Sony mindenesetre vitathatatlan győztes, és a készülékek után befolyó jogdíjakkal egy akár évtizedekre rúgó biztos bevételi forrást szerzett magának.

Kulcsszavak: Toshiba Blu-ray HD DVD DVD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05