Az innováció, ami számít... - A Ricoh Global jövőképe

forrás Prim Online, 2007. november 27. 13:37

A Ricoh, jó úton halad, hogy a világ egyik „legerőteljesebb márkájává” nője ki magát – nyilatkozta Shiro Kondo, a Ricoh Global elnöke és vezérigazgatója.

A Ricoh a B2B piac egyik legjelentősebb japán szereplőjévé nőtte ki magát az elmúlt évtizedben. „Az elmúlt tíz év során az eladásaink megduplázódtak és a profitunk megnégyszereződött” - nyilatkozta Shiro Kondo, a vállalat fiatal és energikus vezetője. „Az utóbbi pénzügyi évben mind az eladási számok, mind a profit rekord magasságba szöktek. És ez még csak a kezdet.” 

Sok híres japán márka van a piacon, amelyek azáltal, hogy a végfelhasználókat célozzák meg termékeikkel, világszintű ismertségre és hírnévre tettek szert. A Ricoh ezzel szemben a B2B piacon tevékenykedik, azaz fő ügyfelei a vállalatok. Ezt a célcsoportot kevésbé érdekli a márkanév, inkább a teljesítményre, megbízhatóságra és a hozzáadott szolgáltatásokra helyezik a hangsúlyt.

A Ricoh növekedésének alappillérét a megbízható és magas teljesítményű irodai berendezések jelentik. A technológia önmagában azonban nem elég. Shiro Kondo szerint az innováció több elemből tevődik össze.  „Nem hagyatkozhatunk pusztán a kutatók innovatív gondolkodására. A Ricoh sok ötletet egyenesen a felhasználóktól merít. Ki kell találnunk, hogy ügyfeleinknek mire van szükségük, még az előtt, hogy ők ezt megfogalmaznák. Olyan problémákra kell megoldásokat találnunk, amik még nem is tudatosultak bennük” - magyarázza Kondo.
A Ricoh-nál fokozott figyelmet és elsőbbséget élvez a környezetvédelem. Az olyan funkciók, mint például a QSU (quick-start-up, bekapcsolás utáni gyors felmelegedés), nem csak a fogyasztók pénztárcáját kímélik, hanem a Földet is védik. A Ricoh már régóta a CSR (corporate social responsibility, társadalmi felelősségvállalás) élvonalában jár, számára a környezettel való törődés a mindennapi működés szerves része. Kondo szerint: „Mi, akik technológiát gyártunk, folyamatosan ügyelnünk kell a környezetre való hatásaira – legyen az jó, vagy rossz.”

A Ricoh vezetősége tisztában van azzal, hogy egy nyomtató a felhasználók számára sosem lesz egyenértékű egy szórakoztatóelektronikai eszközzel, ezért arra törekszenek, hogy minél „emberközelibbé tegyék” irodai berendezéseiket. „Szeretnénk, ha a működési folyamatok egyszerűsítésével készülékeink használata olyan egyértelművé és egyszerűvé válna, akár egy kávéfőző vagy egy kenyérpirító használata.”

A jövőre vonatkozóan Shiro Kondo elmondta, hogy a nyomtatás jövőjét a házon belüli vállalati nyomtatásban látja. „A hagyományos kereskedelmi (azaz külső szolgáltatótól igénybe vett) nyomtatás iránti kereslet folyamatosan csökken. Ennek szerepét egyre inkább az igény szerinti, házon belüli nyomtatás veszi át a vállalati piacon.”

A Ricoh 2007-ben közös vállalatot hozott létre az IBM-mel, InfoPrint Solutions néven. Az új vállalat az IBM több mint negyvenéves nyomtatási üzletágban szerzett tapasztalataira és a Ricoh irodai megoldások terén szerzett ismereteire alapoz. Célja, hogy kiszolgálja a házon belül nyomtatást végző vállalatok egyre bővülő igényeit, és a piac az első számú játékosává váljon ezen a területen.

A jövőbeni folyamatos fejlődés érdekében Ricoh nagy hangsúlyt fektet az oktatásra. „Egy vállalat csak annyira jó, mint az emberei” - tartja egy híres japán mondás. A szervezeti oktatás a növekedés elengedhetetlen része. „A vezetőktől kezdve az üzemi munkásokig, a vállalat minden tagja folyamatosan részesül továbbképzésben” – mondja Kondo.

A Ricoh rendkívül elkötelezett az innováció iránt. „Ez az életünk,” nyilatkozza Kondo. „Vagy folyamatosan fejlesztünk, és mindig újabb fogyasztói értékeket hozunk létre, vagy meghalunk.”

Kulcsszavak: +céginfo Ricoh

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59