Az S&P és a Moody's visszavonta a Magyar Telekom önálló minősítését

MTI Sajtóadatbank, 2007. november 16. 09:49

Visszavonta csütörtökön a Magyar Telekom önálló cégadósi besorolását a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service.

A két nemzetközi hitelminősítő csütörtöki londoni közleménye szerint a lépést a magyar távközlési szolgáltató kérte, és mindkét cég megjegyzi, hogy a Magyar Telekomnak nincs kint lévő, osztályozott hitele a tőkepiacon.

A Moody's, amely közepes befektetői "Baa1" szinten tartotta nyilván a Magyar Telekomot, külön, részletes elemzést nem fűzött az osztályzat visszavonásához.

Az S&P a maga indoklásában ugyanakkor kiemelte, hogy a magyar cég kockázati minősítése egyébként is hozzá volt kötve az MT-ben 59 százalékot tulajdonló Deutsche Telekoméhoz, amely a Magyar Telekom hitelállományának zömét nyújtja, és amely elkötelezte magát a magyar vállalat finanszírozási igényeinek támogatása mellett.

A Standard & Poor's a Deutsche Telekomot - a legnagyobb német távközlési vállalatot - elsőrendű "A mínusz/A-2" cégadósi besorolásokkal tartja nyilván, és ennél a hitelminősítőnél eddig ugyanilyen osztályzat volt érvényben a Magyar Telekomra is. A hosszú távú "A mínusz" osztályzatot azonban - amely most már csak a DT-re érvényes -  leminősítést valószínűsítő negatív kilátás terheli.

Az S&P tavaly szeptemberben rontotta az addigi stabilról negatívra a Deutsche Telekom és a Magyar Telekom cégadósi besorolásának kilátását, a német anyacég vártnál nagyobb amerikai mobiltelefon-piaci beruházásaira, valamint a visszavett tavalyi és 2007-es eredmény-előrejelzésekre hivatkozva.

A Standard & Poor's a magyar telefoncég besorolásainak csütörtöki visszavonásáig gyakorlatszerűen együtt mozgatta és azonos szinten tartotta a DT és a Magyar Telekom osztályzatait és azok kilátását.

A Magyar Telekom hosszú távú besorolása így egy fokozattal meghaladta a magyar szuverén devizaadósságra érvényes, közepes befektetői "BBB plusz" osztályzatot.

A Moody's listáján ugyanakkor a Magyar Telekom adósságkibocsátói osztályzata közepes befektetői "Baa1" volt - ez más hitelminősítők módszertanában "BBB plusz"-nak felel meg -, amely egy fokozattal elmaradt a Deutsche Telekomra nyilvántartott "A3"-as elsőrendű cégosztályzattól, és kettővel a tavaly decemberi leminősítés óta érvényes, továbbra is elsőrendű "A2"-es, stabil kilátású szuverén magyar adósbesorolástól.

Az S&P a nála "BBB plusz" szintű magyar szuverén adósosztályzat kilátását tavaly év végén - a költségvetési konszolidáció iránti kormányzati elkötelezettségre hivatkozva - az addigi negatívról szintén stabilra javította vissza, levéve a magyar adósbesorolás leminősítését a napirendről.

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings a múlt hét elején tette meg ugyanezt, indoklása szerint azért, mert ma már "nagyobb a bizalom aziránt", hogy a kormány az idén és jövőre sikerrel teljesíti költségvetési hiánycsökkenési céljait.

Kulcsszavak: +céginfo Magyar Telekom

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

Protechtor Future Summit: Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy egyszerűen nincs felkészülve

Két borzasztóan aktuális és forró témáról beszélgettek neves és elismert hazai gondolkodók a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán. A mások mellett Király Júlia, Dr. Oszkó Péter vagy Dr. Tilesch György MI-szakértő nevével fémjelzett panelbeszélgetéseken a szakértők egyrészt a mesterséges intelligencia társadalmi igazságoságra és kultúrára gyakorolt hatását, másrészt az örök élet és a biológiai óra visszafordíthatóságának kérdését vizsgálták.

2024. május 15. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38