Információs társadalom: a felzárkózáshoz állami forrás szükséges

MTI Sajtóadatbank, 2007. október 5. 09:33

Eddig elenyészően kevés pénzt fordított az állam az információs társadalmi felzárkóztatáshoz szükséges felnőttképzésre, jóllehet hathatós anyagi segítsége nélkül nem lehet felszámolni a magyarországi digitális írástudatlanságot.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), a Magyar Tartalomipari Szövetség (Matisz), az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum), valamint az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ (ITTK) közös, csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten elhangzott: a felnőtt lakosságnak csupán 39 százaléka internetezik rendszeresen, ami a fejlett országokkal összehasonlítva alacsony arány.

Molnár Szilárd, a Budapesti Műszaki Egyetem-UNESCO-ITTK kutatási igazgatója hozzátette: Magyarország lakosságának több mint 60 százaléka digitális értelemben írástudatlan. Az ország, a 27 uniós tagállamot figyelembe véve, a számítógép-használat tekintetében az utolsó előtti helyen áll.

A sajtótájékoztatón elmondták azt is, hogy a digitális írástudatlanság felszámolására az említett szerveztek az IT-mentor foglalkoztatási program keretében már kísérletet tettek: negyven megváltozott munkaképességű, illetve 45 év feletti munkanélküli állampolgár szerzett informatikai képesítést. Az oktatást az európai szociális alap és magyar kormány finanszírozta.

Az oktatást az IVSZ, a Matisz, az Inforum, a Napraforgó Kht. és a Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete szervezte, s végzettek 75 százaléka már elhelyezkedett. Az oktatás a résztvevők számára ingyenes volt.

Az érintett szervezetek most azt remélik, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében folytatódhat a projekt, mivel az információs esélyegyenlőség megteremtéséhez legalább 10 000-12 000 IT-mentor képzésére lenne szükség.

Az IT-mentor az a szakember, aki a saját környezetében tovább adja a megszerzett informatikai tudást. Az országos képzési jegyzékben is szereplő oktatás során egyebek mellett a közösségi hozzáférés-üzemeltetető, kisvállalati rendszergazda, felnőttképzési konzulens, honlapfejlesztő és -karbantartó, vezetői, illetve telefonos ügyfélszolgálati asszisztens szakma szerezhető.

Az MTI kérdésre elmondták: a 40 ember képzésére 309 millió forintot költöttek, de az összegben szerepel az oktatás mellett a résztvevők 1 éves foglalkoztatása, és egy 18 millió forint összegű nemzetközi kapcsolattartási költség is. Tízezer mentor képzése 9-10 milliárd forintba kerülne, de az oktatásban nemcsak az említett szervezetek vehetnének részt, hanem más szervezetek, intézmények is.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Elhunyt Zsakó László, a hazai számítástechnika tanárképzés elindítója

Életének 67. évében elhunyt Zsakó László, az ELTE Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatika Tanszék nyugalmazott egyetemi docense, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának vezetője.

2024. május 18. 10:24

Prémium gaming élmény a felhasználóknak

A 48,9" hüvelykes (124,3 cm) Philips Evnia 49M2C8900L gaming monitor tele van erőteljes funkciókkal: QD-OLED panel, 32:9 SuperWide kijelző, 5120x1440 felbontás, 144 Hz, Ambiglow és DTS hangzás teszik a kiváló minőségű Evnia 8000 sorozat új tagját igazán figyelemfelkeltővé.

2024. május 17. 19:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59