Egészséget, életminőséget segítő ambiens rendszerek

Kovács Attila, 2007. június 22. 08:05

Ambiens rendszerekkel segített életvitel a gyakorlatban (AmDemo 2007) címmel tartottak tegnap bemutatóval, előadásokkal egybekötött rendezvényt a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) Neumann János Informatikai Főiskolai Karán. Az esemény része volt az Nemann János Számítógép-tudományi Társaság Digitális Esélyegyenlőség országos programjának, amelynek célja olyan jelentős kezdeményezések és fejlesztések felkarolása és népszerűsítése, amelyek révén a lakosság széles köréhez életminőséget javító tudás, eszközök, illetve szolgáltatások juthatnak el.

Az előadásokat, bemutatókat megelőző sajtótájékoztatón a szervezők (NJSZT, BMF, Szegedi Tudományegyetem, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány) képviselői jelenlétében kaptak az újságírók információt az ambiens rendszerekről, a velük kapcsolatos hazai kutatásokról, az érintett célcsoportokról, az ambiens rendszrekkel segített életvitel kérdéseiről szóló, EU-s kezdeményezésű nemzetközi programról, valamint arról, hol tart ma ez ügyben az Európai Unió és milyen kezdeményezések vannak Magyarországon (Evita, E-életvitel programok stb.). A témakör fontosságát mutatja, hogy az Európai Unió tagországai és az Európai Bizottság közös programot kezdeményeztek az ambiens rendszerekkel segített életvitel területén. A programhoz Magyarország is csatlakozik. 2007. június 14-én jelentették be Brüsszelben a program hivatalos indulását.

A sajtótájékoztató résztvevőit Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója, Péceli Gábor, az NJSZT elnöke és Hanák Péter, az NJSZT alelnöke tájékoztatták.Bár több értelmezést is lehet adni az ambiens szóra (szórt, szétszórt, környezeti, környezettel kapcsolatos, ambiens intelligencia = háttérben lévő intelligencia), a szakemberek az ambiens rendszereknek nevezik azokat a beágyazott rendszereket, amelyek az emberi (pl. otthoni vagy munkahelyi) környezet részévé válva, elsősorban az életvitel és az életminőség szolgálatában állnak. Ennek megfelelően az ambiens rendszerek legfőbb tulajdonsága az emberközpontúság, mégpedig úgy, hogy a működésük a lehető legkevesebb terhet jelentse azoknak (pl. idős embereknek), akiknek az érdekében létrehozták őket. Az EU-s program indulása 2008-ban várható, itthon szeptember 20-i határidővel dolgoztat ki a GKM Magyarország részvételével kapcsolatban egy háttértanulmányt, októberben Sárospatakon rendezik meg a beágyazott és ambiens rendszerek konferenciáját, ezt követi december 11-én a digitális esélyegyenlőségről szóló konferencia.
 
A rendezvényen olyan magyar fejlesztésű eszközöket, megoldásokat mutattak be, amelyek mindennapi életvitelünket hivatottak segíteni. Az előadás-sorozat lehetőséget nyújtott a beágyazott informatikai rendszerek területén dolgozó magyarországi kutatóknak, fejlesztőknek, alkalmazóknak és szolgáltatóknak a bemutatkozásra, valamint kapcsolatteremtésre egymással, leendő felhasználóikkal és más érdeklődőkkel. A résztvevők a helyszínen működés közben tekinthették meg az egészségügyi informatika néhány új vívmányát. Az előadásokban közzétett eredményeket is figyelembe veszik a Magyarország részvételét célzó tanulmányban. Néhány előadástéma: újfajta jelzőrendszeres házi segítségnyújtás; mobil otthoni egészségfelügyeleti rendszer; mobil EKG monitorozó alkalmazás; gépi beszédfunkciókkal kiegészített mobiltelefon ultrahangos helymeghatározó rendszer, intelligens otthonok szenzor és mobil hálózati alkalmazásai stb.  

Kulcsszavak: NJSZT egészségügy

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Prémium gaming élmény a felhasználóknak

A 48,9" hüvelykes (124,3 cm) Philips Evnia 49M2C8900L gaming monitor tele van erőteljes funkciókkal: QD-OLED panel, 32:9 SuperWide kijelző, 5120x1440 felbontás, 144 Hz, Ambiglow és DTS hangzás teszik a kiváló minőségű Evnia 8000 sorozat új tagját igazán figyelemfelkeltővé.

2024. május 17. 19:28

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

Újfajta trendek az irodában

A pandémiát követő időszak jelentős változásokat hozott a vállalatok irodaterületekkel kapcsolatos felfogásában, nagy hangsúlyt helyezve a vállalati kultúra és a produktivitás erősítésére az irodai jelenléten keresztül. A hibrid munkamódok trendje, amely a COVID-19 világjárvány idején nyert lendületet, fokozatosan visszaszorulóban van. A vállalkozások egyre inkább felismerik az irodaterek értékét az együttműködés, a tudásmegosztás és a vállalati kultúra erősítésében.

2024. május 17. 11:33

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59