IBM: SOA témájú nemzetközi konferencia Budapesten

Kovács Attila, 2007. június 8. 09:18

Az IBM Corporation 2007-ben Budapesten rendezte meg az IBM SOA Executive Summit konferenciát informatikai és üzleti vezetők részére. Az IBM világszintű vezetői által tegnap a Grand Hotel Royalban tartott előadásokon 150-en vettek részt, akiknek több mint 80 százalékuk hazai szakember volt. Kiemelt témák: hogyan hasznosíthatók még jobban a vállalatoknál már meglévő IT beruházások, ezáltal hogyan tudják a felhasználók a piaci lehetőségeket gyorsan kihasználni, versenytársaikat megelőzni.

Az IBM SOA vezetői konferenciáján a szolgáltatásorientált architektúra kialakítása során érintett területek képviselői osztották meg a hallgatósággal gyakorlati tapasztalataikat, bemutatva a valódi üzleti értékeket. Az IBM ma vitathatatlanul vezető szerepet tölt be a szerviz-orientált architektúra (SOA) stratégia kialakításában és bevezetésében egyaránt (Forrester források szerint a SOA-piac 53%-át uralja). A konferencia előadói többek között a következő kérdésekre keresték a választ: hogyan realizálható üzleti érték a SOA által; hogyan valósítható meg a szolgáltatás-orientált architektúra; hogyan térül meg a beruházás;
referenciák, legjobb gyakorlatok a világon; gyors és hatékony folyamatoptimalizálás, változáskezelés és bevezetés; hogyan csökkenthetők az esetleges sikertelenségért felelős kockázatok; hogyan terjesztheti ki a felhasználó meglévő IT infrastruktúráját, IT biztonságát nagyobb rugalmasságot eredményezve; a SOA alkalmazója hogyan gyorsíthatja fel folyamatait és az információáramlást; hogyan hozható létre jövedelmező és hatékony szolgáltatásorientált architektúrán alapuló szervezet.

A rendezvény sajtótájékoztatóján Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója megemlítette, az IBM-nek hazánkban már komoly SOA referenciamunkái is vannak, elsősorban a pénzintézeti szegmensben (pl. CIB Bank). Hnry Peyret, a Forrester vezető elemzője szerint a SOA elfogadottsága, adaptációja folyamatosan növekszik a világon. Felmérésük szerint 2006-ban a megkérdezett nagyvállalatok 38% nem használja, 27%-a egy éven belül kívánja alkalmazni, 19% használja, 22%-ának pedig már van vállalati szintű stratégiája és elkötelezettsége a SOA alkalmazására. A kis- és középvállalati (kkv) szektorban is nő a SOA iránti elkötelezettség: bár 60%-uk egyáltalán nem használja, 40% viszont már tervezi, vagy kezdi használni ezt az üzlet által vezérelt architekturális megközelítést.

A sajtótájékoztatón megjelent és "Impact 2007 - SOA product and services fact sheet" címmel rövid áttekintő előadást tartott Sandy Carter, az IBM SOA stratégiájáért felelős alelnöke, akinek "The New Language of Business SOA & Web 2.0" című, ez év elején megjelent sikerkönyvét is megismerhették a sajtó megjelent képviselői.

Kulcsszavak: SOA IBM-hu IBM

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50