Ma nyitott a Computex

Milkovits Gábor, 2007. június 5. 21:17

Ma nyitotta meg kapuit a tajvani Computex 2007 kiállítás, a Távol-Kelet legnagyobb, és a világ második legnagyobb információ-technológiai seregszemléje, ahol idén főként a kisméretű PC-k jelentik a szenzációt.

Itt van mindjárt az Intel és az Asustek Eee névre hallgató, az OLPC program százdolláros laptopjára emlékeztető, fejlődő piacokra szánt hordozható PC-je, de itt mutatkozik be a nagyközönségnek az Acer L320 mini asztali PC is. A számítógép alig 3 literes térfogatában az Intel Core 2 Duo processzor mellett 2 GB DDR2 memória, 3 gigabit/s-os sebességű SATA merevlemezes meghajtó, DVD-Super Multi optikai meghajtó, sokplatformos memóriakártya-olvasó, sőt még egy hibrid digitális/analóg tv tuner is elfért.

A Via egy NanoBook nevű kisméretű noteszgépet, valamint egy miniatűr okostelefon-alaplapot mutatott be a kiállításon. A NanoBook 7 inch-es képernyővel és teljes QWERTY billentyűzettel rendelkezik, és kevesebb, mint egy kilogrammot nyom. Az 1,2 GHz-es, szerény teljesítményű ám energiatakarékos Via C7 processzorral, 30 GB-os merevlemezzel és 1 GB gyorsítótárral felszerelt mini-laptop várhatóan 600 dollár körüli áron lesz kapható. Az okostelefonokhoz tervezett alaplap egyelőre csak prototípus, fő újdonsága pedig az, hogy az ilyen eszközöknél alkalmazott ARM csip helyett a PC-kéhez hasonló, nagyobb teljesítményű x86-os lapkát tartalmaz. A Via célja a CPU energiafogyasztásának 0,25 watt alá történő leszorítása.

A Computex-en egyaránt jelen van a két fő rivális processzorgyártó, az Intel és az AMD. Az Intel új lapkakészleteit mutatja itt be, úgymint a grafikus lapkákba szánt P35-ös, illetve az alapkategóriás PC-kbe való G33-as modelleket. Az AMD viszont szintén a Computex-en prezentálja az első működő négymagos Barcelona-alapú szervereket, összesen hármat. Az elkövetkező napokban valószínűleg sok érdekességgel szolgál még a rangos rendezvény.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05