RFID a műtőben, MR-felvételek mozgó paciensekről

Kovács Attila, 2007. április 15. 11:12
A Siemes két újabb egészségügyi megoldásáról (RFID, MR) számolt be. A müncheni Rechts der Isar Klinikával együttműködésben, a Siemens IT Solutions and Services (SIS, a Siemens IT szolgáltató ágazata) az RFID technika műtőben való alkalmazási lehetőségeit vizsgálja.
Jelenleg két lehetséges „forgatókönyvet” tanulmányoznak: a műtétnél használt törlő tamponok megjelölését és az operáló team azonosítását RFID-címkékkel. A kísérleteket márciusban kezdték, és ősszel tervezik befejezni. Egy műtéthez sokféle eszközre: műszerekre, textil-anyagokra és kiegészítőkre van szükség. A műszereket előírásszerűen fertőtlenítve a megfelelő helyre kell bekészíteni, és folyamatosan nagy mennyiségű tampont, törlőkendőt stb. kell a műtéti személyzet keze ügyében tartani. Az RFID technikával minden eszközt beszkennelnek, azonosítanak és dokumentálnak. Az egyik projekt során a törlőkendőkre és tamponokra RFID-címkét erősítenek, amelyeket aztán a műtőben egy stacionárius RFID-olvasó olvas le. Attól kezdve, hogy a raktárból kiveszik és a műtőbeli felhasználáshoz bekészítik, minden mozgásukat folyamatosan nyomon lehet követni, így nem veszhetnek el. A másik tesztprojektben a műtéti személyzet tagjait szkennelik, amikor belépnek a műtőbe. Az operáló team minden tagja felerősít magára a bemosakodás megkezdésekor egy RFID transzpondert tartalmazó azonosító kártyát. Ez nem tartalmaz személyes adatokat, csupán a viselője funkcióját, pl. sebész, aneszteziológus. A műtét végeztével, a műtőből kilépve a kártyát visszaadják. Minden információ, például a műtét menete vagy a felhasználásra kerülő anyagok, visszakövethető a műtő tervező monitorján. A műtét kezdeti és befejezési időpontjának naplózása lehetővé teszi a műtét időtartamának rögzítését, így a műtőkapacitás kihasználása jobban tervezhetővé válik.

A másik Siemens megoldással éles MR felvételek készíthetők izgő-mozgó páciensekről is. Egy speciális szoftvernek köszönhetően ma már éles felvételeket lehet készíteni Siemens mágnes-rezonanciás (MR) berendezésekkel akkor is, ha a páciens mozog vizsgálat közben. A Syngo Blade nevű technika különösen gyermekpáciensek esetében előnyös, akik többségének eddig nyugtatókat, sőt altatót  kellett beadni az MR vizsgálatok alatt. Ugyanis a  pácienseknek eddig nem volt szabad mozogniuk a felvételezés közben, noha az hosszú percekig is eltarthat. Sőt, lélegzetüket is vissza kellett tartaniuk a tüdő képeinek rögzítése alatt. Az új eljárással könnyebben és gyorsabban el lehet végezni a vizsgálatot. Orvosi előnye: elesik az a probléma, hogy nehezen lehet gyermekek kezelésében járatos aneszteziológust találni és a műtétre beosztani. További probléma szokott jelentkezni gyerekeknél abból, hogy könnyen megfáznak, vagy nem tartják be az utasítást, hogy vizsgálat előtt nem szabad enni, így mindkét esetben el kell halasztani a vizsgálatot. A Siemens Syngo Blade alkalmazása révén lehetővé válik olyan páciensek MR vizsgálata is, akik fizikai vagy szellemi betegség miatt remegnek.

A Syngo Blade  a Siemens Orvostechnika (Med) ágazatának  TIM (Total Imaging Matrix) képalkotó eljárást alkalmazó MT berendezéseivel működik. A TIM rugalmasan használható, és nagy sebességgel lehet vele rendkívül pontos méréseket végezni. A teljes testről egy menetben lehet felvételt készíteni anélkül, hogy a pácienst újra kellene pozícionálni. A syngo Blade gyorsan és ismételten regisztrálja (kis felbontással) az éppen felvételezés alatt lévő testtáj kontúrjait, és ebből megállapítja, hogy mozgott-e a páciens a vizsgálat alatt. A szoftver ekkor kiszámítja a képalkotás korrekcióit, hogy olyan kép keletkezzék, mintha a páciens mozdulatlan lett volna. A syngo Blade akkor is eredményesen működik, ha a páciens felvétel közben jobbra-balra – akár gyorsan is – mozgatja a fejét, vagy képtelen más testrészeit (végtagok, hasi tájék) mozdulatlanul tartani.
Kulcsszavak: RFID egészségügy Siemens

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38