A France Télécom tavalyi éve: 28 százalékkal csökkent a profit

MTI Sajtóadatbank, 2007. március 7. 09:01
A France Télécom, a nagyságra második, piaci értékét tekintve negyedik európai távközlési vállalat kedden 4,139 milliárd eurós adózott eredményt jelentett tavalyról, 28 százalékkal kisebbet a 2005-ös 5,709 milliárdnál. Megerősítették, hogy a fejlődés lehetőségeit Európán kívül érdemes keresni. Már novemberben közölték, hogy 2008 végéig 22 ezer munkahelyet megszüntetnek a 121 ezerből, részben nyugdíjazás és állami közszolgálatba való áthelyezés révén. Közben hatezer új állást kínálnak "fiatal tehetségeknek".
A csoport eredményét közvetlenül a brit Orange mobilszolgáltató részleg leértékelése rontotta - az Orange-hoz tartozik a France Télécom teljes mobilágazata -, de a céget tovább nyomasztja az is, hogy a fogyasztók mindinkább feladják a vezetékes vonalakat a mobiltelefonálás és az internet alapú szolgáltatások javára, ám - legalábbis ez utóbbiakban - a konkurencia kínálata fürgébb volt, illetve a France Télécomnak sokba kerül az átállás. Tavaly a beruházásokat 11,6 százalékkal 6,732 milliárd euróra emelték. A cég célja mindenesetre az, hogy piacvezetővé váljon Európában a vezetékes és a mobilszélessávú szolgáltatásokban. A mobilüzletágban a francia piacon ez már tavaly sikerült is, sőt, a francia vezetékes piacon is stabilizálódtak a csoport bevételei.

Az üzemi eredmény 33,4 százalékkal 6,988 milliárd euróra csökkent 10,498 milliárdról.

A bevétel 7,5 százalékkal, 51,702 milliárd euróra emelkedett 48,08 milliárdról, szervesen 1,2 százalékos volt a fejlődés. A különbség a csoportmérlegben 2005. november óta szereplő, spanyol Almena mobilszolgáltató hozzájárulásából adódott.

A részadatok igazolni látszanak a France Télécom szándékát, hogy a további növekedés lehetőségeit a telített nyugat-európai piacon kívül akarja keresni, főleg Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában. Európában a barangolási díjak kényszerű csökkentése - az EU-szabályozás miatt - is rontja az eredményességet.

A személyi távközlési szolgáltatásokban, benne a mobilszolgáltatással, a bevétel Franciaországban 1,1 százalékkal (azonos csoportösszetételre, azaz szervesen számolva 1,0 százalékkal), Nagy-Britanniában 0,7 százalékkal (szervesen 0,4 százalékkal), Spanyolországban szervesen 4,1 százalékkal nőtt - jóllehet a széles sávú szolgáltatások ügyfeleinek száma Franciaországban és Nagy-Britanniában megháromszorozódott, Spanyolországban megötszöröződött -, ellenben Lengyelországban 21,1 százalékkal (szervesen 17,2 százalékkal), Európán kívül pedig átlagosan 15,5 százalékkal (szervesen 13,7 százalékkal) ugrott meg a bevétel.

A hagyományos otthoni telefonszolgáltatás bevétele Franciaországban 0,3 százalékkal, Spanyolországban 13,7 százalékkal csökkent, Nagy-Britanniában 0,4 százalékkal nőtt, és még Lengyelországban is 3 százalékkal megcsappant, ellenben Európán kívül 9,2 százalékkal emelkedett.

  •  

A France Télécom tavaly júliusban eladta szakmai telefonkönyv vállalkozását, a Pages Jaunes-t. A még megmaradt 54 százalékát értékesítette 3,3 milliárd euróért, miután a kisebbségét 2004-ben kibocsátotta a tőzsdén. Most a vevő az amerikai Kohlberg Kravis Roberts & Co. Ltd. befektetési társaság volt.

A France Télécomnál azt is közölték, hogy eladják a műholdas mobilközvetitő üzletágukat, 60 millió euróért, a francia Apax Partners befektetési alapnak.

A France Télécomnak az éleződő verseny és a mobil-átkapcsolási, "barangolási" tarifák EU-szabályozás miatt kényszerű csökkentése miatt sürgős szüksége van pénzre, annál is inkább, mert az Európai Bizottság az Európai Bíróságon pereli Franciaországot azért, mert a francia kormány nem szerezte vissza a France Télécomtól a neki juttatott, EU-szabályokba ütköző állami támogatást. A francia kormányt 2004. augusztusban kötelezték, hogy szedje be a France Télécomtól azt a - 798 millió és 1,14 milliárd euró között becsült - összeget, amely adókedvezmények miatt maradt a cégnél.

  •  

A francia kormány 2005. májusban 8 százalékot értékesített a France Télécomból gyorsított eljárással, intézményi befektetőknek, 4,5 milliárd euróért.

Egy korábbi eladás nyomán a francia állam részesedése 2005. szeptemberben csökkent 50 százalék alá a France Télécomban, és a további privatizálás után már csak 33,1 százalékos benne a közvetett és a közvetlen állami részesedés. Azonban a kormány továbbra is "jelentős részvényes" akar maradni középtávon.
Kulcsszavak: France Télécom +mérleg

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A munkavállalók véleménye alapján idén a Lufthansa Systems Hungária lett a hazai IT szektor legvonzóbb munkaadója

A magyar munkavállalók körében készített átfogó felmérés alapján az idei évben a Lufthansa Systems Hungária Kft-t választották hazánk legvonzóbb munkaadójának az IT kategóriában. A nagy presztízsű elismeréssel idén tizenegyedik alkalommal díjazták Magyarország legnépszerűbb munkáltatóit. A kapcsolódó felmérésből az is kiderült, hogy az IT szektor a dolgozók megítélése alapján továbbra is a legattraktívabb iparág Magyarországon.

2024. május 10. 12:59

Európai akciók a kibocsátásmentességért

Az Európai éghajlati paktum 2020-ban jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. Fontos eszköze annak a célkitűzésnek, hogy 2050-re Európa kibocsátásmentessé váljon, megalakulása óta már több mint tízmillió kilogramm szén-dioxid csökkenéshez járult hozzá.  A Paktum évről-évre különböző akciókat szervez, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésének fontosságára. Ebben az évben többek között fotópályázatot indít a környezettudatos cselekvések bemutatására.

2024. május 10. 09:55

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36