Kereskedelmi banki ügyvitel Microsoft Dynamics AX-en

forrás Prim Online, 2007. január 30. 12:04
Az XAPT Hungary Kft. kapott megbízást az MKB Bank Nyrt.-nél a szoros versenyben kiválasztott Microsoft Dynamics AX megvalósítására. A több fázisban, 2007-re és 2008-ra bevezetendő integrált vállalatirányítási rendszer a meglevő banki számlavezető és adattárház megoldásokhoz kapcsolódva biztosítja a bank és leányvállalatai főkönyvi rendszerét, illetve átfogja a teljes belső ügyvitelt.
Az MKB, ügyviteli rendszereinek korszerűsítésére egy alapos kiválasztási folyamat keretében, felkereste a hazai ERP piac neves és komoly reputációval rendelkező szereplőit. A nyertes szállító kiválasztása során számos szakmai és informatikai szempontot kellett figyelembe venni. A megmérettetésből a három, utolsó körig versenyben maradt pályázó közül a Microsoft Dynamics AX rendszer és megoldásszállítóként az XAPT Hungary került ki győztesen.

A Dynamics AX rendszer az MKB Bank, valamint többségi tulajdonában álló (például befektetési alapkezelő, beszerzési, készletezési) leányvállalatai teljes pénzügyi-ügyviteli rendszerét fogja adni. A banki belső folyamatok továbbra is a meglevő számlavezető és adattárház rendszerekben zajlanak majd, de minden más funkciót, így a főkönyvi rendszert, pénzügyi területet, a beszerzést, készletkezelést, értékesítést, tárgyi eszköz gazdálkodást átveszi a Dynamics AX. A projekt során nagy jelentőséget kap egy kontrolling rendszer kiépítése, amelynek segítségével tovább növelhető a folyamatok hatékonysága. Az MKB 2006-ban kötött szerződést az XAPT Hungary-vel a licencszállításra és a bevezetési feladatokra. Elkészültek a működési koncepció és a részletes tervek, amelyek szerint 2007 áprilisára megtörténik Dynamics AX első, míg júliusára a második fázisának bevezetése. Először a kritikus területeken (például pénzügy, kontrolling), később a főkönyv területén történik meg a jelenlegi rendszerek kiváltása. 2007 második felében és 2008 elején kerül sor a harmadik fázisra, amelynek keretében a tárgyi eszköz nyilvántartás, a beruházás-menedzsment és a HR feladatok implementálása történik meg.

A bank számára a legfontosabb szempont az volt, hogy a rendszer kompromisszumok nélkül nyújtsa az elvárt funkcionalitást. Kiemelt szerepet kapott a banki számlavezető és adattárház rendszerekkel való precíz és biztonságos kapcsolódás, hiszen Microsoft Dynamics AX-ben készül a főkönyv is. A rendszernek ugyanakkor jól le kell fednie a jelenlegi ügyviteli folyamatokat, és fel kell készülnie az ügyvitelt érintő esetleges módosítási igényekre is. Ez a rugalmasság – amelyet más nagy rendszerek nem biztosítanak – fontos szerepet játszott a Microsoft Dynamics AX melletti döntésben.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MOL nyerte a funkcionális átalakítás nagydíját az SAP Quality Awards versenyen

Az üzleti transzformáció a folyamatosan változó környezetben elengedhetetlen. Az SAP éppen ezért immár tizennegyedik alkalommal díjazza azokat az üzleti átalakítást megvalósító vállalatokat, amelyek élen járnak a változásban, és jó példaként szolgálnak a sikeres bevezetésben. Az SAP Quality Awards egyik nagydíját idén a magyar MOL nyerte el. 

2024. május 13. 17:40

K&H: ismét a legjobb digitális bank Magyarországon

A K&H Csoport az egymást követő második évben, 2024-ben is elnyerte a neves brit pénzügyi szaklap, a Global Banking and Finance Review „Legjobb Digitális Bank Magyarországon” díját. Az indoklásban a K&H innovatív digitális pénzügyek terén játszott úttörő szerepét emelték ki, különös tekintettel a világszínvonalú és könnyen kezelhető mobilbankra, valamint a hozzá kapcsolódó, a szektorban itthon elsőként beszédhanggal is és magyarul kommunikáló digitális pénzügyi asszisztensre, Kate-re. 

2024. május 13. 14:31

Az AI kutatja a kritikus ásványkincseket is

Közel 1 millió amerikai dollárral zárta az újabb befektetési körét a Beholder. Ennek köszönhetően lett az AI-alapú, kritikus ásványkincsek feltárásában élenjáró ukrán startup finanszírozója az EIT InnoEnergy, a Rockstart Energy és az STRT. A friss források bevonásával a vállalat felgyorsíthatja a kutatómunkáját és a mesterséges intelligencia-eszközeire alapozva segítheti a zöld energiaátmenethez szükséges kritikus nyersanyagok kitermelését.

2024. május 13. 11:30

K&H: négy lépésben a planetáris szuperintelligencia felé

Az emberi gondolkodáshoz hasonlóan működő gépi intelligencia megjelenését szakértők még igen távoli lehetőségként értékelik. Ugyanakkor az MI fejlődése gyorsuló ütemben zajlik. A valódi kérdés nem az, hogy mikorra válik valósággá ‒ hiszen itt van velünk, a mindennapok része. Sokkal inkább úgy kell feltenni a kérdést, hogy milyen fázisokon keresztül alakul ki, és a végén mit hozunk ki belőle mi, emberek – mondja Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

2024. május 12. 10:26

Copilot for Microsoft 365 már magyarul is

A Microsoft bejelentése szerint 16 újabb nyelvvel gyarapodott azon nyelvek száma, amelyeket a vállalat generatív mesterséges intelligenciára alapuló alkalmazása, a Copilot for Microsoft 365 támogat mind az üzleti, mind pedig az egyéni felhasználók esetében. A magyar is ezek között van.

2024. május 11. 13:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36