Nyílt levél a domainregisztrátorokhoz

forrás Prim Online, 2006. december 6. 08:08
Az F-Secure kutatási igazgatója, Mikko Hyppönen weblogján ezúttal már nyílt levelet intézett a domain regisztrátorokhoz, amelyben az eBay-t érintő „phishing”, vagyis adathalász támadások példáján keresztül hívja fel újból a figyelmet a regisztrátorok felelősségére.
Hyppönen különösen erőteljes hangvételű levelében név nélkül vonja felelősségre a domainkereskedő cégeket, amiért nyilvánvalóan valótlan adatokat megadó személyeknek is végeznek regisztrációt. A cégek ugyanis kérdés nélkül bejegyzik a kért, a jövőben valószínűleg adathalászatra, vagyis az egyes kereskedelmi, intézményi oldalakat használók személyes adatainak illegális megszerzésére használt webcímeket. Hyppönen szerint a regisztrátoroknak minden gyanús esetben meg kellene győződniük az adatok valódiságáról, mielőtt engedélyezik egy-egy webcím, különösen az egyes jól ismert kereskedelmi célú oldalak, vagy intézmények nevéhez hasonló nevek bejegyzését.

Mikko Hyppönen levelét az alábbiakban közöljük:

Kedves Domainregisztrátorok!

Tudom, hogy Önök egy olyan üzletágban dolgoznak, amelyben bárkinek regisztrálnak domainnevet, ha szüksége van rá.

De biztosan engedni akarják, hogy bármilyen domainnevet bejegyezzenek? Még akkor is, ha a nevet kétségtelenül adathalászatra fogják felhasználni?

Mint például, mondjuk, az a személy, aki egy olyan .com domaint akar regisztrálni, amelyben benne van az „ebay”, illetve a „sign_in” (bejelentkezés) szó? Nem nyilvánvaló, hogy valami van ennek a háttérben?

Látják, tegnap ezt meg is tette valaki.

Mr. „Craig Smith” az angliai Kilwinningből „directNIC” névvel regisztrálta a „signin-ebay-c.com” domaint. Most egy adathalász oldalt működtet rajta, amely a következő címen érhető el:

http://signin-ebay.com/ebay.com.wseaylSAPldllSignlcpartnerld=2pUserld=siteid=
0pageType=pa1=i1=bshowgif=&UsingSSL=ru=http3A2F2Fwwwebycom&pp=pa2=ermsg=
runame=ruparams=ruproductsid=favoritenav=confirm=ebxP.html

Ez a csaló oldal a felhasználóktól elkéri eBay-es felhasználói nevüket és jelszavukat, majd a www.statesmanjournal.com oldalon keresztül, nem biztonságos e-mail formátumot használva, elküldi a részleteket a támadó e-mail címére: a maildeusere@gmail.com – ra.

Nem lenne értelme vajon, ha a regisztrátor kiszűrné az ilyen nyilvánvaló célú regisztrációkat és végezne egy valódi, személyes felmérést, mielőtt megadja az engedélyt? Vagy legalább ellenőrizné, hogy akinek a nevére kerül a domainnév, nem egy nyilvánvalóan kitalált személy.

Ha kérdése van a fent említett domainnévvel kapcsolatban, lépjen kapcsolatba Mr. Smithszel azon a telefonszámon, amelyet ő adott meg regisztrációjakor: 123142311. Egészen valódinak tűnik! Biztos vagyok benne, hogy a hitelkártyája is sajátja.

Üdvözlettel:
Mikko Hyppönen
(kutatási igazgató)
F-Secure Corporation
Kulcsszavak: pishing domain F-Secure

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50