A biztonsági fenyegetések 2007-es tízes listája

forrás Prim Online, 2006. december 2. 10:28
A McAfee közzétette a McAfee Avert Labs adataira alapozott, a 2007-es évre vonatkozó biztonsági fenyegetések top tízes listáját, amely több mint 217 000 különböző ismert és több ezer eddig azonosítatlan fenyegetést tartalmaz. Ebből világosan látszik, hogy a hivatásos és szervezett bűnözők egyre nagyobb számban terjesztik rosszindulatú programjaikat.
A McAfee Avert Labs által előre jelzett top tízes biztonsági fenyegetések a következők, nem feltétlenül veszélyességük sorrendjében:

  • A népszerű online szolgáltatásokat – mint amilyen az eBay – megcélzó, hamis belépési oldalakkal dolgozó, jelszavak lopására szakosodott weboldalak számának növekedése.
  • A spamek, különösen a sávszélességet jelentős mértékben lecsökkentő képes spamek száma további növekedést mutat.
  • A webes videómegosztás népszerűsége elkerülhetetlenné teszi, hogy a hackerek az MPEG fájlokat célozzák meg a rosszindulatú kódok terjesztésének eszközeként.
  • A mobileszközök egyre „okosabbá” válásával, valamint azáltal, hogy egyre gyakrabban rendelkeznek netes kapcsolattal, a mobiltelefont célzó támadások egyre elterjedtebbek lesznek.
  • A nem kívánatos kereskedelmi programok (Potentially Unwanted Programs – PUP) növekedésével a reklámprogramok is csatlakoznak a főáramhoz.
  • Az identitáslopás és az adatvesztés továbbra is napirenden maradnak – ezen bűncselekmények gyökere általában a számítógéplopásokban, a biztonsági másolatok elvesztésében és a megfertőzött információs rendszerekben keresendő.
  • A hackerek által kedvelt botok és automatizált feladatokat ellátó egyéb programok növekedése várható.
  • Visszatérnek a meglévő fájlokat módosító rosszindulatú programok és vírusok.
  • A rootkitek száma a 32-bites platformokon növekedni fog, csakúgy, mint az ezek elleni védelmet és orvoslást nyújtó eszköztár.
  • A sérülékenységek továbbra is aggodalomra adnak majd okot, amit csak növel a sérülékenységek feketepiaci keresettsége.

„A számítógépek rövid időn belül mindennapi életünk lényeges és alapvető részévé váltak, ezáltal rendkívüli lehetőségek nyíltak a rosszindulatú programok íróinak a pénzszerzésre” – mondja Jeff Green, a McAfee Avert Labs termékfejlesztési vezető alelnöke. „A kifinomultabb technikák térnyerésével az egyszerű felhasználók számára egyre nehezebb beazonosítani és elkerülni a rosszindulatú programfertőzéseket.”

2006 júliusában a McAfee bejelentette az adatbázisában szereplő kétszázezredik fenyegetéssel szembeni védelem hivatalos közzétételét. A vállalat 2006. január 1. óta körülbelül ötvenezer új fenyegetéssel bővítette adatbázisát, az ismert fenyegetések száma az év végére meghaladhatja a kétszázhuszonötezret is. A jelenlegi tendenciákat figyelembe véve a McAfee arra számít, hogy 2007 végére az azonosított fenyegetések száma eléri a háromszázezret, bizonyítva ezzel növekedési potenciálját.
Kulcsszavak: security McAfee

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Másodpercenként akár 480 képkockát is képes megjeleníteni az LG új monitorja

Az LG legújabb, játékosoknak szánt, 32GS95UE-B UltraGear OLED monitorja minden eddiginél gördülékenyebb grafikus megjelenítést ígér. A képfrissítési ráta mellett a csúcsfényerő is jelentősen növekedett a gyártó korábbi monitorjaihoz képest, így világosabb környezeti viszonyok mellett is tiszta és élénk képet kapnak a felhasználók.  

2024. május 29. 20:26

2500 oldalnyi Google dokumentum, köztük rengeteg rangsorolási szignál szivárgott ki!

Mintegy 2500 oldalnyi Google dokumentum került nyilvánosságra, melyekben rengeteg rangsorolásra vonatkozó konkrét információi is megtalálható. Sose volt hasonló adatszivárgás a Google-nál. Szuhi Attila, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője mutatja a részleteket.

2024. május 29. 16:00

Megjelent az első magyar kiberbiztonsági labor az IECEE CB séma alatt

A CCLab Kft. sikeresen teljesített a CBTL auditon és a nemzetközi IECEE CB Rendszerben CB Testing Laboratory (CBTL) jogosultságot szerzett. A magyarországi székhelyű CCLab hivatalosan 2024. május 24-én sikeresen kiterjesztette kiberbiztonsági tesztelői, értékelői és tanúsítási képességét a fogyasztói IoT eszközökre készült ETSI EN 303 645 és az ipari automatizálási és vezérlőrendszerekre szakosodott IEC 62443-4-1 / -4-2 szabványokra az IECEE CB séma keretén belül. A CB séma alatt kiadott tanúsítványokat jelenleg több mint 50 országban fogadják el. 

2024. május 28. 10:13

Magyarországon lép az európai piacra a díjnyertes amerikai felhőszolgáltató

Magyarországon és Romániában terjeszkedik az Intuitive.Cloud, amely a térség diverz és tapasztalt tehetségbázisát veszi célba, hogy továbbra is csúcsminőségű szolgáltatásokat nyújthasson ügyfeleinek. A felhőszolgáltató a következő egy évben több, mint 10 pozíciót tervez nyitni és 200 IT-szakembert venne fel a toborzással foglalkozó Hays segítségével, ezzel pedig életjeleket mutathat az utóbbi időszakban visszaeső IT-piac. 

2024. május 27. 15:56

Philips bemutatja az új Evnia gaming monitort

Az Evnia bemutatja 5000-es gaming monitor sorozatának új, díjnyertes tagját. A Philips Evnia 27M2N5500 mindent tartalmaz, amire egy felhasználónak szüksége van a lebilincselő gaming élményhez és a folyamatos kiváló teljesítményhez, miközben nagyobb figyelmet fordít a fenntarthatóságra: 27 hüvelykes (68,5 cm) Fast IPS panel QHD felbontással, 180 Hz-es frissítési ráta, akár 0,5 ms MPRT és 1 ms GtG válaszidők, DisplayHDR 400 és teljesen új, környezetbarát dizájn.

2024. május 26. 16:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52