Vásárlási szezon: Továbbra is az elektronika a sláger

forrás Prim Online, 2006. november 23. 16:22
A karácsonyi ajándékdömping slágere továbbra is az mp3-lejátszó, a digitális fényképezőgép, az LCD TV, a DVD-felvevő és az elektronikai eszközök különféle kiegészítői lesznek. A háztartások várhatóan az idén sem az ajándékokon spórolnak majd, ám az év végi bevásárlási szezon – mint minden évben –, várhatóan az idén is két-három nappal tovább rövidül.
Előreláthatóan az idei eladási toplistát is az elmúlt évek már-már klasszikusnak számító slágercikke vezetik majd. Ezek például az mp3-lejátszók, a digitális fényképezőgépek és a különböző memóriakártyák lesznek – nyilatkozta Prohászka Ottó, a legnagyobb tartozékokat forgalmazó cég, a német Hama Kereskedelmi Kft. magyarországi leányvállalatának igazgatója.

A jelenség oka, hogy a fenti termékek piaca szorosan kötődik a digitális fényképezőgép-számítógép- és internet-penetráció alakulásához, ami a statisztikák szerint – bár lassabban, mint a kelet-európai blokk más országaiban – Magyarországon is nő. Ez számokban azt jelenti, hogy a 3,5 millió magyar háztartás közül jelenleg kb.1,4 -1,6 millió rendelkezik digitális fényképezőgéppel. A többi háztartás zöme is előbb-utóbb digitális technikára áll át. Ez az évi 250-300 ezres eladás – miközben a számítógép-penetráció is tovább nő – még néhány évig biztosan eltartja ezt a szegmenst – tette hozzá Prohászka.

Ráadásul azok, akik az elsők között vettek digitális fényképezőgépet, várhatóan néhány év múlva lecserélik azokat. Ezt alátámasztja az általunk forgalmazott SIGMA objektívek piacának alakulása is, mivel az eladások 2006-ban 70 százalékkal nőttek. Ez túlnyomó részben a tükörreflexes digitális gépek térhódításának köszönhető. Tehát a digitális gépek és mp3-lejátszók két-három évig még biztosan a karácsony slágerei lesznek, különösen, hogy egyre olcsóbban, egyre komolyabb eszközökhöz lehet hozzájutni. Az elkövetkező egy évben a legnagyobb fejlődés a kamerás mobiltelefonok, ezen belül is az ún. okos telefonok és PDA-k térnyerése területén várható. Ezek az eszközök már mind memóriakártya-bővítési lehetőséggel rendelkeznek, és jellemzően mindenki többféle funkciót (zene, videó, fénykép) használ a telefonján, melyhez mind-mind memóriára lesz szüksége.

A Hama fő profiljának számító, fentiekhez szorosan kapcsolódó kiegészítők piaca természetesen együtt mozog az eszközökkel. Szinte mindenhez kell valami, egy fülhallgató, egy tok, egy memóriakártya, egy előtétlencse, akkumulátortöltő, vagy bármi más. Ezen kiegészítők népszerűségét így az év végén még a Sulinet is növeli, hiszen ezek az utolsó napok, amikor ezt még ki lehet használni.

Azt sem gondolom, hogy az emberek az idén kevesebbet költenének ajándékokra, mint korábban – véli a cégvezető. Bár ezt a közvélemény-kutatók minden évben hangoztatják, és amikor a megkérdezettek nyilatkoznak, talán még komolyan is gondolják. Az ünnepek utáni tapasztalat viszont az, hogy az emberek nem az ajándékokon, inkább az élelmiszeren, vagy az ünnep után próbálnak takarékoskodni.

Ami viszont nehezen érthető, az a karácsonyi szezon rövidülése. A lakosság az utóbbi időben az utolsó két hétre időzíti a vásárlásait. Lassan ott tartunk, hogy mindenki december 20-24. között szeretné megvenni az ajándékokat, így aztán pillanatnyi készlethiányok, hatalmas sorok alakulhatnak ki, miközben az árak nemhogy csökkennek, de még fel is mennek ezekben a napokban. Ilyenkor már „a pénz nem számít”, az ajándéknak meg kell lennie, és ezt bizony a kiskereskedők ki is használják. Ajánlatos lenne tehát a fogyasztóknak ezúttal előrébb hozni vásárlásaikat.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Indul az emberszabású robotok sorozatgyártása

Már jövőre megindulhat az első ipari célú humanoid robotok sorozatgyártása. Ezekkel az eszközökkel a manuális tevékenységek több mint fele automatizálható. Az emberszabású robotok bevezető ára 80.000 euró körül várható, de így is nagyjából másfél év alatt megtérül egy ilyen beruházás – mutatta ki tanulmányában a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek magyarországi tagja az IFUA Horváth.

2024. május 21. 13:02

KPMG: Az energiaipar sem ússza meg a genAI bevezetését

Óvatosak a generatív mesterséges intelligencia bevezetése kapcsán az energiaipari vezetők. A KPMG Global Energy CEO Outlook legutóbbi kutatása szerint a vezérigazgatók a jelenlegi ingatag geopolitikai és politikai helyzetben is bizakodóak a növekedési kilátásokat illetően, a befektetések terén pedig legfőbb prioritásuk a generatív mesterséges intelligencia. Lelkesedésüket mérséklik azonban az etikai problémák és a kiberbiztonsági kockázatok. A kutatásból az is kiderül, hogy a vezérigazgatók az ESG-t ma már az üzleti siker egyik alapjának tartják.

2024. május 21. 11:28

A műanyaghulladékot a felére csökkentették az ABB finnországi gyárában

A hulladékok újrahasznosítására irányuló innovatív eljárások bevezetésével az ABB finnországi Porvoóban találha-tó gyártóüzeme 50 százalékkal csökkentette a vegyes műanyaghulladék mennyiségét, és 2023-ban közel 20 száza-lékkal javította az újrahasznosítás arányát. Az újrahasznosítási erőfeszítések fontos lépést jelentenek a Föld erőfor-rásainak megőrzése és az ügyfelek fenntarthatósági kötelezettségvállalásainak támogatása felé; ezen erőfeszítések 2024-ben 16 égerfa átlagos súlyának megfelelő mennyiségű polipropilént takarítanak meg.

2024. május 21. 09:54

A Continental budapesti gyára „Megbízható Munkaadó” díjat kapott

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idén többek között a Continental budapesti telephelyét, a Continental Automotive Hungary Kft.-t díjazta a „Megbízható Munkaadó” címmel – melyet 2022-ben a teljes magyarországi Continental csoport nyert el. A rangos díjat az újonnan bevezetett szabályok értelmében a győztes az eddigi kettő helyett, immáron három évig tudhatja magáénak. Az elismeréssel azon cégeket tüntetik ki, amelyek példaértékű módon gondoskodnak dolgozóik munka-, valamint életkörülményeiről.

2024. május 20. 10:27

Újra a megszokott mederben a FoxPost, levonult a szökőárszerű terhelés

A FoxPost felszámolta azt a Maglódon felállított ideiglenes csomagautomatát, amely az elmúlt hetek rendkívüli terheléshullámának kezelésére szolgált, egyidejűleg megszüntették a további rendkívüli intézkedéseket is. A döntésre azért került sor, mert a probléma megszűnt és a működés ismét a szokott mederben folyik. Ezzel egyidőben a vállalat több száz új csomagautomata telepítésébe kezdett országszerte.

2024. május 19. 14:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59