A Samsung 100 millió dollárt ruház be Gödön

MTI Sajtóadatbank, 2006. szeptember 13. 08:41
A dél-koreai Csosun Ilbo újság, a Samsung SDI Co.-ra hivatkozva közölte, hogy a Samsung SDI 100 millió dollár beruházással új plazmatelevízió modult gyártó üzemet épít Magyarországon.
A Samsung gödi gyárában az idén nyáron kezdték meg a beruházást - válaszolta Szirmay Tamás, a Samsung SDI Magyarország Zrt. felügyelőbizottságának elnöke kedden az MTI kérdésére.

A jövő márciusra elkészülő új, 20 ezer négyzetméteres csarnokban a 104-106 centiméteres plazma televíziók legnagyobb és legértékesebb alkatrészét, az úgynevezett modult gyártják majd. Az új üzem 72 millió euróba (közel 100 millió dollár) kerül és 550 új munkahelyet teremt. A termékek 30-40 százalékát Samsung-végtermékben használják fel, a többit más televíziógyártóknak szállítják, főleg az Európai Unióba - mondta Szirmay Tamás.

A Samsung SDI Magyarország 65 hektáros gödi telephelyén az új termékhez új beszállítók is letelepednek. Például a plazmatelevízió fémalkatrészeit gyártó Sangjin Micron cég 100 főt foglalkoztató új üzeme is a gödi telephelyen kezdi meg a termelést.

A Samsung 2001-ben indította el a gödi képcsőgyártó beruházását. Az első két ütemben egyenként 74 millió euró ráfordítással katódsugaras képcsőgyártó gépsorokat telepítettek, és egy 30 millió eurós újabb beruházással a hagyományos helyett vékonyított televízióhoz gyártanak katódsugaras képcsövet. Ezeknek a televízióknak a mélysége mindössze 40 centiméter, fele a hagyományosnak.

Most a harmadik ütemnél tartanak - mondta Szirmay Tamás. Hozzátette: készül egy negyedik ütem is, amely minimum 40 millió, maximum 80 millió euró beruházást jelent, és ennek eredményként kész plazma tv készülékeket gyártanak majd.

A Samsung SDI Magyarország forgalma az idén várhatóan eléri a 300 millió eurót és a várakozások szerint az adózott nyereség 16 millió euró lesz. A forgalom mintegy 30 százaléka a jászfényszarui Samsung gyár felhasználása, a többi termék külpiacokon talál gazdára. Tavaly a társaság árbevétele 252 millió euró volt, és szerény nyereséget könyvelt el a hagyományos televíziók keresletének visszaesése miatt. Egy évvel korábban, 2004-ben a forgalom elérte a 350 millió eurót, az adózott profit pedig a 34 millió eurót.

A dél-koreai Samsung csoportnak négy cége van Magyarországon: a gödi Samsung SDI mellett  a Samsung Electronics kereskedelmi cég, a jászfényszarui Samsung Electronics televízió gyár és az alkatrészeket gyártó szigetszentmiklósi Samsung Elektromechanik.

Minden eddiginél több programmal várta az ELTE IK a Lányok Napjára ellátogató középiskolásokat

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 17:21

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50