PC-ket is fertőz egy mobilvírus

Genda Csongor Zoltán, 2006. szeptember 6. 21:24
Az F-Secure a napokban egy olyan platformfüggetlen mobilvírusról számolt be, amely nem csak a Symbian rendszerű okostelefonokat, hanem a windowsos számítógépeket is képes megfertőzni.
A biztonságspecialisták jelentése szerint a kártevő tartalmazza a Mobler trójait, valamint a Cardtrap.AK nevet viselő mobilférget, amely elhelyezi a windowsos vírust a telefon memóriakártyáján. Adatszinkronizálás közben a kártevő feltelepül a PC-re, ahol aztán kifejti kártékony hatását. Így például egy Moblerral megfertőzött számítógépen néhány alkalmazást nem lehet majd elindítani, elérhetetlen lesz a kereső funkció és a registrybe is beírja magát a trójai. Ezen kívül azonban egy indonéziai weblapra irányuló DoS-parancsot is tartalmaz a program, és megpróbálja önmagát különböző álneveken a rendelkezésre álló meghajtókra is (USB-tároló, flopi) átmásolni.

Az újabb platformfüggetlen vírus megjelenése nem sok jót ígér a feljövőben levő mobileszközöknek, hiszen az adatszinkronizálás, e-mailek, címek és képek áttöltésének lehetősége egyik eszközről a másikra az ilyen kézikézülékek egyik legfontosabb vonzereje, és éppen ezt használja ki a kártevő.
Kulcsszavak: F-Secure

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47