Az Ericsson harmadik negyedéve: 18 százalékos profitnövekedés

MTI Sajtóadatbank, 2005. október 24. 08:55
A svéd Ericcson, a világ legnagyobb távközlésiberendezés-gyártója pénteken 5,3 milliárd svéd koronás adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévról, 23,3 százalékkal többet a tavalyi harmadik negyedévi 4,3 milliárdnál.
Az adó előtti eredmény 8,0 milliárd svéd koronára nőtt 6,4 milliárdhoz képest. Az elemzők átlagosan 7,94 milliárdot vártak most. Az üzemi eredmény 7,8 milliárd svéd koronára gyarapodott 6,6 milliárdhoz képest, a rátája 21,6 százalékra javult 20,7 százalékról. A nettó értékesítés 14 százalékkal 36,2 milliárd svéd koronára emelkedett 31,8 milliárdhoz képest. A piac továbbra is jól fejlődik a mobil hang- és adattovábbításban, a széles sávú szolgáltatásokban és általában a felzárkózó gazdaságokban, a piaci átlagot meghaladó növekedéshez segítve a céget, írták a beszámolóban.

A svéd-japán mobilkészülék-gyártó vegyes vállalat, a Sony Ericsson a harmadik negyedévben az adó előtti eredményét 11 százalékkal 151 millió euróra növelte az egy évvel azelőttihez képest, a bevétele 22 százalékkal 2,1 milliárd euróra emelkedett. A várakozásokat meghaladó negyedéves eredményt a 29 százalékkal szaporodott, 13,8 millióra felfutott készülékeladás magyarázza. Az eladott mobiltelefonok átlagos ára 148 euróra emelkedett 136 euróról. Saját adatai szerint a vegyes vállalat ezzel világpiaci részesedését 7,2 százalékra növelte a második negyedévi 7 százalékról. A Sony Ericsson a mobilkészülékek idei világpiacát a korábbi prognózisban szerepelt 720 millió készülékről 760 millióra növelte.

A második negyedévben az Ericsson 5,8 milliárd svéd koronára növelte adózott eredményét a tavalyi második negyedévi 5 milliárdhoz képest. Az adó előtti eredmény 8,5 milliárd svéd koronára nőtt 7,3 milliárdhoz képest. A bevétel, a telefontársaságok növekvő keresletének köszönhetően, 18 százalékkal 38,4 milliárd  svéd koronára nőtt a tavalyi második negyedévi 32,6 milliárdhoz képest, és 22 százalékkal haladta meg az idei első negyedévit. Egész évre is "jó növekedési kilátásokra" számítanak a vállalatnál. Az üzemi eredmény 8,3 milliárd svéd koronára emelkedett 7,3 milliárdhoz képest, rátája 21,6 százalékra csökkent 22,2 százalékról.

A Sony Ericsson mobiltelefon-gyártó 14 százalékkal növelte az eladott készülékek számát a tavalyi második negyedhez képest, és 26 százalékkal az idei első negyedhez képest. Az adó előtti eredményéből a második negyedben 400 millió svéd korona jutott az Ericssonra a tavalyi második negyedévi 500 millió helyett.

Az első negyedévben az Ericsson adózott eredménye 4,6 milliárd svéd korona volt, a profit a korábbi szerkezet-átalakítások eredményeképp növekedett a tavalyi első negyedévi 2,6 milliárd svéd koronához képest. Az adó előtti eredmény 6,7 milliárd svéd koronára nőtt az egy évvel korábbi 3,7 milliárdhoz képest. A forgalom 31,5 milliárd koronára emelkedett 28,1 milliárdhoz képest. Az üzemi eredmény rátája 21 százalékra javult az egy évvel azelőtti 14 százalékról. Az eredmények annak ellenére javultak, hogy a japán-svéd Sony Ericsson mobiltelefon-gyártó vegyes vállalat adózott eredménye az első negyedévben 32 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 82 millió euróhoz képest. Az első negyedévben 9,4 millió készüléket szállítottak ki.

A Sony Ericsson forgalma 1,289 milliárd euróra csökkent a tavalyi első negyedévi 1,34 milliárdhoz képest. Az adó előtti eredmény 70 millió euróra csökkent 97 millióhoz képest. A nagyságra hatodik mobilkészülék-gyártót a világon, a Sony Ericssont 2001-ben alapították az Ericsson távközlésiberendezés-gyártó és a Sony szórakoztatóelektronikai vállalat addig gyengélkedő mobilkészülék-gyártó részlegének összevonásával.

Tavaly az Ericsson adózott eredménye 19 milliárd korona volt, a 2003-as, 10,84 milliárd korona veszteség helyett. A bevétel 131,97 milliárd koronára emelkedett 117,74 milliárdról. Tavaly a cég központot nyitott Magyarországon második és harmadik generációs mobilhálózatok tervezésére.

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikusnak ítélték idén a Neumann Professzori címet

Ismét magyar Nobel-díjas kapta a BME és a Neumann Társaság által alapított Neumann Professzori címet: Krausz Ferenc fizikus az ultragyors lézertudomány területén elért tudományos teljesítményéért részesült a kitüntetésben. A fizikus által megalapozott tudomány a mikrochipgyártástól kezdve a daganatos betegségek diagnosztizálásáig számos területen hozott forradalmi változást. A kitüntetésre május 11-én került sor a Műegyetem Ünnepi Szenátusi Ülésén, ahol a díjat a BME rektora és a Neumann Társaság elnöke adta át.

2024. május 14. 09:53

Magyar innováció: Közel száz tűzvédelmi szakembert képeztek ki az új módszerrel

Sikeres a tűzvédelmi szakemberek képzése, akik már egy új iparági sztenderd alapján sajátítják el a papírmentes tűzvédelmet. Az innovatív magyar megoldás e-naplós rendszere átláthatóbb és könnyebb hozzáférést biztosít a tűzvédelmi eszközökhöz és az ellenőrzéshez. A papírmentes rendszer egyre szélesebb körben terjed itthon és már akkreditált képzések is elérhetőek a témában.

2024. május 13. 19:08

A MOL nyerte a funkcionális átalakítás nagydíját az SAP Quality Awards versenyen

Az üzleti transzformáció a folyamatosan változó környezetben elengedhetetlen. Az SAP éppen ezért immár tizennegyedik alkalommal díjazza azokat az üzleti átalakítást megvalósító vállalatokat, amelyek élen járnak a változásban, és jó példaként szolgálnak a sikeres bevezetésben. Az SAP Quality Awards egyik nagydíját idén a magyar MOL nyerte el. 

2024. május 13. 17:40

Egy neves szaklap másodszor díjazta a K&H innovációs tevékenységét

A K&H Csoport az egymást követő második évben, 2024-ben is elnyerte a neves brit pénzügyi szaklap, a Global Banking and Finance Review „Legjobb Digitális Bank Magyarországon” díját. Az indoklásban a K&H innovatív digitális pénzügyek terén játszott úttörő szerepét emelték ki, különös tekintettel a világszínvonalú és könnyen kezelhető mobilbankra, valamint a hozzá kapcsolódó, a szektorban itthon elsőként beszédhanggal is és magyarul kommunikáló digitális pénzügyi asszisztensre, Kate-re. 

2024. május 13. 16:14

A Thermaltake bemutatja a The Tower 300 mikro toronyházat

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. Most egy új mikro-ATX házzal egészült ki – a The Tower 300-zal – egészült ki a sorozat, jellegzetes nyolcszögletű megjelenéssel, és lehetővé téve a hagyományos függőleges és az egyedi vízszintes elhelyezést.

2024. május 13. 16:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36