A tenderbizottság a Matáv-ot javasolja a Telekom Montenegro vásárlójának

MTI Sajtóadatbank, 2005. március 8. 09:10
A montenegrói privatizációs kormánytanács tenderbizottsága javasolta hétfőn a kabinetnek, hogy a magyarországi Matávnak adja el a Telekom Montenegro többségi állami tulajdonát.
"A bizottság megállapította, hogy a magyar partnerekkel folytatott tárgyalásokon összehangolták az adásvételi szerződés minden elemét, s a megállapodás teljes mértékben védi az állam, a dolgozók és a kisebbségi részvényesek érdekeit" - olvasható abban a közleményben, amelyet hétfői ülése után adott ki a tenderbizottság. A montenegrói kormány várhatóan csütörtöki ülésén tekinti át az adásvételi szerződést.

A Matáv 114 millió eurót ajánlott a Telekom Montenegro 51,12 százalékáért, további 67,288 millió eurót ötéves beruházási program keretében fektet a cégbe. Ezzel az ajánlattal a magyar vállalat lekörözte versenytársait, és január közepén első helyre rangsorolták.

A podgoricai sajtóban megjelent hírek szerint a magyar cég képviselői kérték a podgoricai illetékesektől: az eladásra kínált 51,12 százaléknyi állami tulajdonrészen felül a Matáv megvehesse a befektetési alapok birtokában lévő 16 százaléknyi részvényt, hogy ezzel kétharmados tulajdonhoz jusson a montenegrói vállalatban. A podgoricai kormány állítólag értékpapíronként harminc centet kínált a kisrészvényeseknek, ha 2,2 eurós áron eladják értékpapírjaikat a magyar vállalatnak.

Nebojsa Medojevic, a Csoport a Változásokért nevű befolyásos podgoricai civil szervezet igazgatója azt állította hétfőn, hogy a kormány megszegte a versenypályáztatási eljárás szabályait, és a Telekom Montenegro gyors eladása érdekében nyomást gyakorolt a befektetési alapokra, hogy a piaci árnál olcsóbban adják el a Matávnak a birtokukban lévő részvényeket.

Medojevic felszólította a montenegrói államügyészt és a montenegrói hatóságok munkáját ellenőrző legfelsőbb revizori testületet, hogy reagáljanak a távközlési cég privatizációja során tett kormányzati lépésekre, a második és harmadik helyre sorolt szerbiai, illetve szlovén Telekomot pedig felhívta, hogy követeljék a pályázat megsemmisítését.

Medojevic szerint a kormánynak nyilvánosságra kell hoznia, mit fogadott el a magyar vállalattal folytatott hosszas tárgyalásokon, engedett-e a távközlési ágazat szabályozási szegmenseiben is, illetve monopóliumot kínált-e a magyar vásárlónak a távközlési ágazatban. A civil szervezet igazgatója azt firtatta, a Matáv követelte-e a montenegrói kormánytól, hogy zárolja a Telekom Montenegro részvényeit az alapok számláin, szavatolva ezzel, hogy a tőzsdén nem kerülnek mások kezébe az értékpapírok.

Már lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem közös ösztöndíjprogramjára

Május 22-től lehet jelentkezni a Yettel és az Óbudai Egyetem IT és mérnöki területen tanuló nők számára meghirdetett ösztöndíjprogramjára. Az ösztöndíj a diákok tudományos terveinek megvalósításához járul hozzá; a program keretösszege egy évre összesen 5 millió forint és szemeszterenként 4 diák nyerheti el.

2024. május 22. 17:48

Négyrétegű AI architektúra, Google Cloud és studiószintű portréfotózás

A HONOR bemutatta legújabb AI fejlesztéseit a párizsi VivaTech rendezvényen. Európa egyik legnagyobb tech- és innovációs eseményén a vállalat bemutatta újszerű, készülékalapú mesterséges intelligencia koncepcióját, és a négyrétegű AI stratégiáját. Ezzel együtt bejelentette, hogy a Google Clouddal készülő generatív AI fejlesztése új szintre emeli a felhasználói élményt.

2024. május 22. 17:10

Jövőbe mutató megoldások a 10. Smart Factory ConnAction konferencián

Az ipar 4.0 koncepciója több mint egy évtizede tartja izgalomban a termelővállalatokat. Ez idő alatt az ipari termelés digitalizálása és automatizálása, valamint az okos gyártás és az innovatív technológiák használata az egyik legnépszerűbb témává vált, amely még a mindennapi beszélgetésekben is megjelenik. 

2024. május 22. 16:05

Globális jelentőségű mérföldkőhöz ért a mesterséges intelligencia szabályozása

Hosszas jogalkotási folyamat lezárásaként a mai napon az Európa Tanács elfogadta a mesterséges intelligenciáról szóló rendelettervezetet, az EU Hivatalos Lapjában való közzétételtől pedig megkezdődik a visszaszámlálás a rendelet alkalmazásáig. A Deloitte szakértői összegyűjtötték, mit is tartalmaz pontosan a rendelet.

2024. május 22. 13:02

A Conrad és a TraceParts: B2B platform szinergia

Egyszerűsített fejlesztés, tervezés és kivitelezés: A Conrad termékkatalógusa mostantól a TraceParts-on is elérhető, lehetővé téve a CAD-adatok letöltését és a termékek megvásárlását egyetlen egérkattintással.

2024. május 22. 11:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17