Gyermekbarát internet - védett és szerkesztett tartalom

MTI Sajtóadatbank, 2004. december 9. 11:00
Az Axelero Internet és a Minimax szerkesztett tartalmat és védett internetezést kínál a gyermekek számára - jelentette be a két cég szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
Az első magyar gyerekböngésző a 14 év alatti internetezőknek kínál szolgáltatást, akiknek az aránya a korcsoporton belül az Axelero becslése szerint eléri a 75 százalékot.

Az Axer névre keresztelt gyermekbarát böngésző segítségével a felhasználók az interneten keresztül válogatott, folyamatosan frissülő és ellenőrzött tartalmú magyar és külföldi gyermek
oldalakat érhetnek el. Emellett szélessávú, multimédiás tartalmakból - képtárak, képes mesék, ellenőrzött erőszakmentes on-line játékok - válogathatnak, s akár "eszmecserét" is folytathatnak a Fórumban kedvenc témáikról.

Az eseményen közölték: a 6-12 éves korosztály számára készült böngésző szoftvernek köszönhetően a szülőknek ezt követően már nem kell eltiltaniuk gyermekeiket az internettől, a kevésbé szigorú szülőknek pedig nem kell aggódniuk a világhálón elérhető veszélyes tartalmak miatt.

Az Axer böngészőben gyerekek által látogatható weboldalakat a szülő saját ízlése szerint - egy jelszó megadása után - határozhatja meg, vagy az internetszolgáltató által ajánlott listából választhatja ki. A szoftver védett alkalmazás, azaz a gyerekek által igen nehezen kikerülhető és feltörhető. A böngészőből kilépni is csak a szülők által ismert jelszóval lehet, így a gyermekek nem férhetnek hozzá a számítógépre telepített egyéb, nem korlátozott funkciójú böngészőkhöz.

A havi bruttó 1250 forintért igénybe vehető szolgáltatást az előrejelzések szerint a következő évben több ezer felhasználó veszi igénybe.

Az Axelero felmérése szerint a magyar internet-használók 46 százalékának van gyermeke: a társaság saját ügyfélkörét tekintve a gyermekes családok aránya a dial-up előfizetők körében 49 százalék, a szélessávú előfizetők körében pedig 41 százalék.

A társaság előfizetéseinek mintegy 80 százalékát gyerek is használja, míg a 14 év alatti korosztály mintegy 75 százaléka internetezik.

Az Axelero megbízásából készített felmérés szerint az otthoni gépeket leginkább a család felnőtt tagjai, általában a szülők vásárolják. A géppel kapcsolatos igényeket azonban a gyerekek fogalmazzák meg, s a gépet a család legfiatalabb tagjai sajátítják ki. Jellemző, hogy amíg a gyermekekben nem fogalmazódik meg az internet igénye, a szülők maguktól nem kezdeményezik a hozzáférés biztosítását.

Az eseményen közölték: a World Internet Projekt felmérése szerint Magyarországon a kiskorú gyermekkel és otthoni internettel rendelkező szülők nagy része, az idén 59 százaléka, tavaly pedig 53 százaléka valamilyen módon igyekszik kontrollálni a gyermek internethasználatát. A szülők egyre nagyobb arányban használnak szűrőprogramot is: az idén 17 százalékuk, tavaly 11 százalékuk, tavalyelőtt pedig 7 százalékuk. Ugyanakkor csökken az internetezés engedélyhez kötése: az idén a szülők 30 százaléka, tavaly 36 százaléka, 2002-ben pedig 38 százaléka élt ezzel a lehetőséggel.

A felmérés szerint a legelterjedtebb mód, hogy csak megszabott ideig használhatják a világhálót a gyerekek, illetve figyelik, hogy mit csinál a gyermek a neten.
Kulcsszavak: Axelero

Kreditbeszámítással érkezhetnek az Audi Hungaria Iskolaközpont tanulói a Széchenyi-egyetemre

Együttműködési megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetem az Audi Hungaria Iskolaközponttal május 8-án. Ennek értelmében az iskola duális szakképzésének tanulói az egyetem gazdálkodás és menedzsment, valamint kereskedelem és marketing alapszakán élhetnek a kreditbeszámítás lehetőségével, ami a tanulmányi idő jelentős lerövidülését is jelentheti.

2024. május 13. 12:59

Az AI kutatja a kritikus ásványkincseket is

Közel 1 millió amerikai dollárral zárta az újabb befektetési körét a Beholder. Ennek köszönhetően lett az AI-alapú, kritikus ásványkincsek feltárásában élenjáró ukrán startup finanszírozója az EIT InnoEnergy, a Rockstart Energy és az STRT. A friss források bevonásával a vállalat felgyorsíthatja a kutatómunkáját és a mesterséges intelligencia-eszközeire alapozva segítheti a zöld energiaátmenethez szükséges kritikus nyersanyagok kitermelését.

2024. május 13. 11:30

A kezdő mérnökök nettó 650 ezerért indulnának a pályán

A tavalyi évhez képest emelkedett a fiatal pályakezdők bérigénye az autopro.hu járműipari szakportál és a Trenkwalder Recruitment Kft. közös felmérése szerint.

2024. május 13. 09:56

A szerverek világában folyamatos a fejlődés

Egyáltalán nem meglepő, hogy a technológiai innovációkban bővelkedő szerverpiacon állandóak a változások, hiszen a cél mindig az, hogy újra és újra túl tudják teljesíteni a régebbi verziókat, valamint ki tudják elégíteni az újabb igényeket, elvárásokat.

2024. május 12. 14:50

Hogyan működnek a hírgyűjtő oldalak?

A technológia fejlődésével napról napra egyre könnyebb hozzájutni a napi híradagunkhoz, de nem volt ez mindig így. Az emberek korábban is kíváncsian álltak hozzá a körülöttük történt eseményekhez, az internet elterjedésével pedig gyakorlatilag már semmi nem szab határt a híréhségnek. Régen a nyomtatott sajtó szolgált arra, hogy az információkat széles körben megismertesse, ma pedig elég néhány kattintás és máris elénk tárul a világ.

2024. május 12. 14:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36