Magyar képzőművészeti adatbázis az interneten

forrás Prim Online, 2004. március 24. 12:39
Dr. Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára, és Szlankó János, a KFKI Csoport elnöke 2004. március 24-én, szerdán a Magyar Tudományos Akadémián bemutatta az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pályázati és a KFKI Csoport szponzori támogatásával megújult Képzőművészet Magyarországon elnevezésű, szabad hozzáférésű webhelyet.

 

 

A folyamatosan bővülő, szabad hozzáférésű virtuális tárlat az informatikai tárca eVilág elnevezésű, IHM-ITP-2 jelű pályázatán elnyert támogatással és a KFKI Csoport szponzori segítségének köszönhetően, valamint a Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület közreműködésével kibővített formában és megújult szolgáltatásokkal várja a látogatókat.

 

A digitális gyűjtemény - amely jelenleg 431 művész és számos középkori ismeretlen mester összesen 5167 alkotásának digitális reprodukcióját tartalmazza - kiváló alapja, majd a későbbiekben része lehet egy jól alkalmazható műtárgy-adatbázisnak.

 

Az oldalnak 1997-es elindulása óta több mint egymillió látogatója volt. A látogatók négyötöde azonban az angol nyelvű változatot tekintette meg, amely jelzi egyrészről a magyar művészeti értékek iránti külföldi érdeklődést, valamint azt a sajnálatos tényt is, hogy a magyar műalkotások iránti hazai érdeklődés még nem elégséges. A megújult honlap elsődleges célja ezért az érdeklődés felkeltése.

 

A weblap bemutatja az egyes korszakokat, az alkotókat, művészetüket és legfontosabb műveiket, feltárja a művészettörténeti hátteret és összefüggéseket, lehetővé téve a magyarországi festészet és szobrászat teljes vonulatának áttekintését. A honlapon nem csupán képek reprodukciói tekinthetők meg, de magyar és angol nyelvű műelemzések, valamint tárlatvezetés is segíti a tájékozódást. A honlapon művészeti kislexikon, helységnév-azonosító táblázat, letölthető katalógus, továbbá múzeumi lista is hozzáférhető.

 

Oktatási, kutatási célra jól alkalmazható új eszköz az úgynevezett ikerablak-nézet, amely a képernyőt két részre osztva lehetővé teszi az egyidejű, egymástól független, gyorsabb áttekintést lehetővé tévő használatot, ily módon a műalkotások összehasonlítását is.

 

A Képzőművészet Magyarországon - www.hung-art.hu - több, művészeti témájú honlappal együtt egy új, közös szerverre költözött. A Web Művészeti Galéria (11.000 kép) az európai festészet és szobrászat XII-XVIII. századi alkotásait, a magyarországi képzőművészet európai hátterét mutatja be, a Szentendrei Virtuális Tárlat (1.800 kép) kortárs alkotásokat ismertet. Az Árkádia tájain (250 kép), továbbá a Mattis Teutsch és a Der Blaue Reiter (450 kép) a művészettörténeti kutatás és a múzeumi kurátori munka, a Thomas Ender tájképei (220 kép) a könyvtárosi munka internetes eszköztárának kidolgozására törekszik, szakmai szervezetekkel együttműködve.

Díjnyertes HONOR Talents pályaművek mutatkoztak be a pekingi Palotamúzeumban

A HONOR megrendezte a második HONOR ESG Fenntartható Fejlődési Fórumot a pekingi Palotamúzeum Jianfu Palotakertjében.  A rendezvényt olyan szervezetek támogatták, mint az ENSZ Ipari Fejlesztési Szervezetének (UNIDO) Befektetési és Technológiafejlesztési Irodája (ITPO), a Központi Szépművészeti Akadémia (CAFA) és a Kínai Körforgásos Gazdaság Szövetsége (CACE). Az eseményen diplomaták, nemzetközi szervezetek, ipari szövetségek, egyetemek és vállalkozások vettek részt, hogy a fenntarthatóságot átfogó módon vitassák meg.

2024. június 4. 16:15

A magyarok tartozásainak 43%-a telekommunikációs szolgáltatásokhoz köthető

Friss adatok szerint a magyar lakosság tartozásainak majdnem fele telekommunikációs szolgáltatásokhoz köthető, a befizetések közel 84%-a pedig már banki átutalással történik – derül ki az EOS Magyarország kutatásából.

2024. június 4. 15:58

Stratégiai együttműködést jelentett be az SAP és az Amazon Web Services

Az SAP AI Core és az Amazon Bedrock alapmodell szintű integrációja a vállalati ügyfelek számára egyszerűsíti a manuális folyamatokat és generatív AI-alapú betekintést kínál vállalati folyamataikba

2024. június 4. 14:35

A HONOR közzétette 2023-as ESG jelentését a Fenntartható Fejlődés Fórumán

A HONOR megrendezte a második HONOR ESG Fenntartható Fejlődési Fórumot a pekingi Palotamúzeum Jianfu Palotakertjében.  A rendezvényt olyan szervezetek támogatták, mint az ENSZ Ipari Fejlesztési Szervezetének (UNIDO) Befektetési és Technológiafejlesztési Irodája (ITPO), a Központi Szépművészeti Akadémia (CAFA) és a Kínai Körforgásos Gazdaság Szövetsége (CACE). Az eseményen diplomaták, nemzetközi szervezetek, ipari szövetségek, egyetemek és vállalkozások vettek részt, hogy a fenntarthatóságot átfogó módon vitassák meg.

2024. június 4. 13:02

PocketBook Verse Pro Color: kompakt e-olvasó színes kijelzővel

Színesben is jobb képfelbontással érkezik a PocketBook legújabb elektronikus könyvolvasója. A kompakt méretű Verse Pro Color vízálló, támogatja a hangoskönyveket és a Bluetooth-kapcsolaton keresztüli felolvasást, teljesítményét pedig immár négymagos processzor biztosítja.

2024. június 4. 11:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47