A CeBIT lendületet adhat az UMTS elterjedésének

MTI Sajtóadatbank, 2004. február 23. 09:01
A küszöb előtt áll az UMTS rendszer széleskörű bevezetése az adatforgalmazó kártyákkal felszerelt mobil számítógépek számára is. A néhány napja Vodafone elsőként kezdte meg a rendszer értékesítését Németországban. Konkurensei, a T-Mobile, az O2, és az E-Plus feltehetőleg a március közepén nyíló CeBIT kiállítás- és vásáron követik példáját.

Négy évvel az UMTS licencek látványos aukcióját és rendszer bevezetésének számos kudarcba fulladt kísérlete után végül úgy tűnik mégis sikerül életre kelteni a jövő mobiltelefon-rendszerének titulált technológiát - igaz, telefonkészülékek nélkül. Mind a négy német mobilszolgáltató az adatforgalmazásra hegyezi ki a szolgáltatás profilját. Az UMTS tehát főként az üzleti szférát veszi majd célba. Az UMTS adatmodemek a jelenleginél lényegesen gyorsabb adatforgalmazás tesznek majd lehetővé a mobil számítógépek számára.

A T-Mobile, az E-Plus és az O2 egyaránt lépéskényszerbe került a Vodafone előretörése miatt. Ha nem akarnak piaci részesedést veszteni, akkor sürgősen elő kell állniuk a maguk harmadik generációs mobil adatforgalmazási szolgáltatásával. Annál is inkább, mivel mindannyian hatalmas összegeket öltek bele a licenc megvásárlásába és a hálózat kiépítésébe. A szakma a CeBIT-et az új technológiák hagyományosan jó bevezetési alkalmának tekinti. Az O2 már be is jelentette saját UMTS szolgáltatásának megindítását a vásárral egyidőben. A T-Mobile és az E-Plus még nem hozta nyilvánosságra szándékait.

A CeBIT-en mutatják be legújabb termékeiket a készülék gyártók is. Az UMTS rendszerű mobiltelefonok jelenleg még hiánycikknek számítanak. A néhány kapható Siemens és Nokia típus a lakossági felhasználók számára még túlzottan drága. A Vodafone szerint megfelelően széles termékpalettára és kielégítő ellátásra csak az év második felétől lehet számítani. Szélessávú internetezésre mobiltelefonnal előre láthatólag csak karácsony körül nyílik valós lehetőség.

DesktopCal 3.12.192.6542

Látványos asztali naptár, ami áttetsző felületének köszönhetően nem takarja el a háttérképünket. Egy dupla kattintással bármelyik naphoz írhatunk bejegyzést, a naptár méretét, a betűtípust, az átlátszóságot tetszőlegesen állíthatjuk, a napokat különböző színekkel jelölhetjük.

2024. június 8. 04:57

Agent Ransack 2022 Build 3435

A gyorsan és hatékonyan működő fájlkereső alkalmazás különböző algoritmusok alapján találja meg a keresendő tartalmat (kereshetünk fájlnevekre, kiterjesztésekre, méretre, dokumentumok tartalmában, módosítás és az utolsó hozzáférés dátuma szerint stb.).

2024. június 8. 04:55

Jövőálló Akadémia: A Samsung elindította az építkezést

Zajlanak a Samsung által elindított Jövőálló Akadémia kampuszának digitális munkálatai a Minecraft felületén. A program versenyre, játékra, kedvenc gamer influenszereikkel közös gondolkodásra hívja az Alfa és a Z generáció*  tagjait. 

2024. június 7. 19:25

A telefonos csalók pszichológiai nyomásgyakorlással akarják megszerezni banki adatainkat

Elszaporodtak a banki ügyfelek jóhiszeműségét kihasználó csalások. Az e-mailben történő adathalász támadások mellett egyre gyakoribbak a csaló telefonhívások. Ezek közös jellemzője, hogy pszichológiai nyomásgyakorlással próbálják az áldozatokat rábírni arra, hogy kiadják banki adataikat, amelyek birtokában aztán szabaddá válik az út a pénzükhöz is.

2024. június 7. 18:10

A HTEC támogatásával indul a Budapest Data+ML Fórum

A globális digitális mérnöki szolgáltatásokat nyújtó HTEC aranyfokozatú támogatóként vesz részt a Budapest Data+ML Fórum konferencián (június 10-12.). Ez a szponzoráció kifejezi a vállalat elkötelezettségét az innovatív technológiák mellett, különös tekintettel a mesterséges intelligenciát (AI) és a Data Science-t illetően. Az HTEC nyitott arra, hogy tovább építse stratégiai kapcsolatait a helyi vállalkozásokkal és véleményvezérekkel. 

2024. június 7. 17:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47