200 milliós Intel-alap otthoni elektronikát gyártó kisvállalatoknak

Hûvös Imre, 2004. január 7. 17:57
A Digital Home Fund kezelője az Intel Capital. A kockázati tőkealappal azok a kisvállalatok kaphatnak szárnyra, amelyek a háztartási szórakoztatóelektronika bármelyik ágában - hardver, szoftver vagy hálózat - kívánnak valami jól működőt alkotni.

Még a pályázati kiírás előtt ilyen célra kapott pénzt a BridgCo, amelyik chipeket gyárt médiaadapterekbe és a Musicmatch, amelyik digitális hangfelvételek rendezéséhez való szoftvert gyárt. Ezeknek a projekteknek a felügyeletét most bevonják a tőkealapba.

A PC ipar húzóereje jelenleg a háztartási elektronika, ezen belül is nagy súllyal a szórakoztatóelektronika. A Dell, a Gateway és a Hewlett-Packard a tévék és a zenejátszók területén ér el sikereket. A Microsoft, az Intel, a Sony és mások sokat tesznek azért, hogy a film- és zenestúdiók szabványai egységesüljenek (persze az előbbi cégek bejegyzett szabadalmai alapján), lehetővé téve a felvételek széles körű terjedését. Várhatóan a felsorolt cégek ezeken a területeken nagyhatású újdonság-bejelentéseket is tesznek majd a holnap Las Vegasban nyíló Háztartási Elektronikai Kiállításon.

Az Intel, ezzel a vállalkozásával talán valami olyasmit értett meg, hogy a PC-gyártó óriások jól értenek azoknak az alkatrészeknek a gyártásához, amelyek a szórakoztató elektronikában is hasznosulnak (képernyők, chipek, stb.), de nem igazán tudnak lépést tartani a divat által is uralt ágazat szeszélyeivel. Az alap létesítésétől az Intel természetesen a beruházása jövedelmező megtérülését is várja, de elsősorban attól remél tartós nyereséget, hogy megnő majd a mikroprocesszorok, flash-memóriák és egyéb általa gyártott alkatrészek iránti kereslet.

"Ahogy nő a szórakoztató és oktató digitális tartalom" - mondják - "úgy növekszik azoknak az embereknek a száma, akik ezt különféle készülékeken nézni, szerkeszteni, és csereberélni akarják."

Nem ez az Intel első ilyen jellegű vállalkozása. Korábban létrehozott egy 250 millió dolláros alapot olyan cégek számára, amelyek programokat írnak Itaniumra, és 500 milliót szánt olyan cégek finanszírozására, amelyek képesek támogatni a jelenleg veszteséges távközlési részlege piacát. Tavaly októberben pedig Wi-Fi-ban ügyködő cégeket finanszírozott meg.

Kulcsszavak: Intel elektronika szponzor

Rename Master 3.18

Sok fájl átnevezése eléggé fárasztó munka, ezért is nagy segítség ez az ingyenesen használható, remekül testre szabható szoftver, amely nagy mennyiségű állományok csoportos és gyors átnevezésére használható.

2024. május 18. 17:27

Password Cracker 4.8.2.567

Elfeledett jelszavaink visszaszerzésében nyújt hathatós segítséget ez az apró és nagyon egyszerűen használható alkalmazás. Csupán a csillagokkal, vagy más karakterekkel kitöltött jelszómező fölé kell húzni az egerünket, és máris láthatjuk az eredményt.

2024. május 18. 17:24

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59