Az Elektronikus Hírközlési Törvénytől igazi versenyt vár az Elender-főnök

Szalay Dániel, 2003. október 8. 14:58

Jelenleg a Matáv diktálja a feltételeket az ADSL-piacon. Kedvezőbb
konstrukciókat biztosít a tulajdonában lévő Axelero Rt.-nek, és ezzel a
piac többi szereplőjét lehetetlen helyzetbe hozza – ezt Kóka János, az
Elender Üzleti Kommunikációs és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója
mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A cégvezető úgy látja, ha
az informatikai tárca által kidolgozott formában fogadja el az
Országgyűlés a hírközlési törvényt, az végre tényleg meghozhatja az
igazi piaci versenyt.
Kóka János a délelőtti tájékoztatón ismertette az Elender Üzleti Kommunikációs Kft. pénzügyi eredményeit, várakozásait is. Mint mondta, a vállalat az idei évben idáig - három negyedév alatt - nettó 3,6 milliárd forint árbevételt ért el. Ez az összeg az év végére 5 milliárd forint lehet – említette Kóka -, amely azonban kevesebb a tavalyihoz képest. Az Elender bevételeinek jelenleg mintegy 50 százaléka a Sulinet hálózattal kapcsolatos feladataikból adódik, ennek mértéke azonban csökkenőben van.

Az internetvállalat vezetője kifejtette, a bérelt vonalak számának növekedése lelassult, ráadásul jelentős árcsökkentést kellett végrehajtani: ma már lényegesen olcsóbban lehet hozzájutni bérelt vonalhoz, mint régen. A hangsúly ezért egyre inkább az egyéb értéknövelt szolgáltatásokra tevődik át az Elendernél, például alkalmazásfejlesztésre, tanácsadásra, hostingra, vírus- és spamszűrésre, központi mentési szolgáltatásokra. Kóka János elmondása szerint rendkívül népszerűek a biztonsági megoldásaik. A cég egyébként 750 bérelt vonalas előfizetővel és 43 hosting ügyféllel rendelkezik. Viszont a cég sikertelenül próbálkozott idáig az ADSL-piacon. Az Elender mindössze kétezer ADSL előfizetőt tudhat magáénak, amit Kóka János a kedvezőtlen piaci feltételekkel indokolt.

Az ügyvezető sajnálatosnak nevezte, hogy jelenleg egy külföldi tulajdonú cég, a Matáv gazdasági érdekeinek van az ország informatikai fejlettsége alárendelve. Példaként említette, hogy a távközlési cég bármikor az ADSL viszonteladói árát egyik pillanatról a másikra duplájára növelheti, ahogy annak idején a Mindenkinek csomagot is megszüntette, amikor a német anyavállalat gazdasági mutatói kedvezőtlen irányba fordultak. Jelenleg a Matáv az ADSL-piacon monopol helyzetben van, ő diktálja a feltételeket, a cég mondja meg, hogy milyen DSLAM egységeket lehet az ADSL-központban elhelyezni, és például bizonyos szolgáltatások bevezetését (VDSL) egész egyszerűen nem engedélyezi – tette hozzá. Sérelmezte Kóka János, hogy a Matáv tulajdonban lévő Axelero Rt. a Matáv viszonteladói árainál alacsonyabban, szerinte „árprés"-technikával árulhatja internetszolgáltatását, és ezzel a piac többi szereplőjével szemben jogosulatlan előnyre tesz szert az ügyfelekért vívott árharcban.

Kóka János „kiválóan előkészített"-nek nevezte az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által kidolgozott Elektronikus Hírközlési Törvényt (EHT), amit szerinte - ha az Országgyűlés a tervezetthez hasonló formában fogad el-, „végre tényleg elindulhat a normális verseny Magyarországon", már csak azért is, mert a törvény szankciókat helyez kilátásba a hasonló „árpréstechnikák" ellen. Az EHT minden szempontból megfelel az európai uniós elvárásoknak. Az EHT elfogadása után várhatóan bővülnek majd az elérhető szolgáltatások, az árak pedig jóval kedvezőbbek lehetnek – húzta alá.

Az ügyvezető megemlítette még, hogy az év hátralévő időszakában különleges akciót indít az Elender, melytől – mint újságírói kérdésre válaszolva elmondta – körülbelül 1000 új ügyfelet várnak. Az akció ideje alatt 0 Ft-ért lehet előfizetni ADSL-re, és év végéig elengedik a havi díjat is. Januártól pedig átlagosan 20 százalékkal csökkennek az ADSL-csomagok árai. Ezenfelül az új ügyfeleknek 1 évig működő, teljes értékű Panda vírusölő szoftvert is ingyen adnak. A már meglévő ügyfelek elégedettségének növelése és az e-mailben érkező vírusok elkerülése érdekében a központi levelező rendszert is vírusvédelmi megoldással látták el.

Kóka János végül az index.hu portált működtető index.hu Rt.-ről mondott néhány érdekes adatot. (2002 áprilisa óta Kóka az index.hu Rt. igazgatóságának is tagja.) Megfogalmazása szerint az Index „gazdasági sikersztorivá" vált, a négyéves részvénytársaság eléri az idei évre előirányzott 450 millió forintos árbevételt, és az üzleti tervekben szereplő 50 millió forint nyereséget is kitermeli a tartalomszolgáltató cég.

Június 11-én ismét megérkezik Magyarországra a Startup Safari Budapest

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 21:39

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Bővíti a napenergia-kapacitást üllői gyártóüzemében a Lenovo

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 16:57

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38