Az SBC bepereli a lemezkiadókat

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 2. 10:01
Az amerikai kommunikációs szolgáltató SBC Communications csütörtökön bejelentette, hogy pert indít az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) ellen, mivel az állítása szerint visszaél egy közelmúltban elfogadott szerzői jogokat védő törvénnyel.
Amióta a Verizon Communications-t az amerikai bíróság két nagyszabású illegális fájlcserét folytató felhasználó személyes adatainak kiadására kötelezte, a RIAA ezrével küldi a hasonló idézéseket az internetszolgáltatóknak. Az SBC Communications úgy véli, a szövetség túlzásokba esett, és számos esetben alaptalanul követeli a személyes információk kiadását.

A pert az SBC egyik leányvállalata, az internetszolgáltató Pacific Bell Internet Services indította a San Francisco-i bíróságon. A Pacific Bell szerint a RIAA megfelelő bizonyítékok nélkül, gyakorlatilag alaptalanul kötelezi a szolgáltatókat az állítólagosan jogtalan online zenefájl cserét folytató felhasználók titkos adatait, ami sérti az internetezők személyiségi jogait.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége az elmúlt hetekben több ezer ilyen idézést küldött az amerikai internetszolgáltatóknak. A RIAA szerint az 1998-as Digital Millennium Copyright Act (DCMA) törvény kötelezi a szolgáltatókat az együttműködésre, és a Verizon ügyét vezető washingtoni bíróság a közelmúltban alátámasztotta ezt az álláspontot. Az SBC szóvivője szerint ez azonban arra késztette a RIAA-t, hogy erősen megkérdőjelezhető adatbeidézések százait küldje el az internetszolgáltatóknak.

A Pacific Bell ezidáig 207 ilyen idézést kapott a lemezkiadóktól, de a társaságot a Verizon ügye óta olyan cégek is hasonló követelésekkel zaklatják, mint például a szexoldalt működtető Titan Media tartalomszolgáltató, amely 59 előfizetőjének adataihoz akar hozzáférni. A társaság emellett több, mint 16 ezer figyelmeztetést kapott a független, szerzői jogok védelmével foglalkozó MediaForce-tól.

"A mostani per célja, hogy megvédjük felhasználóink személyiségi jogait" - mondta Larry Meyer, az SBC szóvivője hozzátéve, hogy számos társaság és szervezet a DCMA-ra hivatkozva, jogtalanul akar információt szerezni.
Kulcsszavak: RIAA SBC zene jog

K&H: lassul a cégek digitális átállása

A nem túl rózsás gazdasági kilátások és a finanszírozás, a pályázatok hiánya visszafogja a vállalatok innovációs kedvét.  Így elsősorban belső hatékonyságuk javítására és ügyfeleik jobb kiszolgálására összpontosítanak.

2024. június 12. 18:02

Átfogó kiberbiztonsággal rendelkező all-in-one router

A Zyxel Networks, a biztonságos, AI-alapú felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szállítója bejelentette az USG LITE 60AX – egy AX6000 WiFi 6 biztonsági router bevezetését. Az all-in-one routert kifejezetten kis- és középvállalkozások (SMB-k), távmunkában dolgozók és menedzselt szolgáltatók (MSP-k) számára tervezte a gyártó. 

2024. június 12. 17:07

A HONOR 200 széria a Studio Harcourt-tal forradalmasítja az AI-alapú portréfotózást

A HONOR, Európa leggyorsabban növekvő okostelefon-márkája ma a párizsi Hipódromo de París-Longchamp helyszínén egy látványos rendezvényen mutatta be a HONOR 200 termékcsaládot. Az eseményen – amelyen több mint 800 európai újságíró és partner vett részt – a vállalat megerősítette, hogy a HONOR 200-as széria Magyarországra is érkezik. Ezzel együtt most először lesz kapható a régióban és az országban a HONOR 200 és a HONOR 200 Pro. 

2024. június 12. 16:50

Akár tízezer amerikai dollárt is lehet nyerni a Huawei nemzetközi mobilfotós versenyén

Az akár tízezer USA-dolláros díjazású HUAWEI XMAGE Awards 2024 versenyre 2024. szeptember 15-ig várják a jelentkezéseket, akár hazánkból is. A pályázat célja, hogy ösztönözze a mobiltelefonos fotózást, támogatva a kreativitást és az egyedi nézőpontokat. 

2024. június 12. 16:27

Vasúti fémalkatrészektől a fenntartható háznyomtatásig a NEXT 3D konferencián

Ismét inspiráló alkalmazási gyakorlatokkal gazdagodtak a második budapesti NEXT 3D additív gyártás és digitalizálás konferencia látogatói. A szakmai tudásmegosztásra fókuszáló program során két teremben 15 hazai szakember állt színpadra, hogy megosszák magas hozzáadott értékű 3D nyomtatási és 3D szkennelési eredményeiket a résztvevőkkel és egymással. Az egyik kiemelt téma a hazai fémnyomtatás volt.

2024. június 12. 15:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30