A Fujitsu készíti a leggyorsabb Linux szuperszámítógépet

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 1. 12:43
Néhány nappal azután, hogy az IBM bejelentette a világ leggyorsabb Linux szuperszámítógépét, a japán Fujitsu egy olyan rendszer összeállításába fogott, amely még nagyobb teljesítményre képes.
Az IBM-nek komoly ellenfele akadt a világ leggyorsabb Linux szuperszámítógépének kifejlesztéséért folyó versenyben. Egy nappal azután, hogy a társaság bejelentette, megrendelést kapott az eddigi legnagyobb teljesítményű Linux szuperszámítógép megépítésére, a japán Fujitsu egy még gyorsabb rendszer építésének megkezdéséről számolt be.

A Fujitsu megoldása várhatóan az IBM szuperszámítógép megjelenésével egyidőben készül el, és mintegy 12,4 teraflops (billió művelet másodpercenként) teljesítményre lesz képes, közölte a japán gyártó csütörtökön. A megrendelést a japán Institute of Physical and Chemical Research (Riken) fizikai és kémiai kutatóintézet adta le. A szervezet a 2004 márciusára tervezett átadást követően biotechnológiai kutatásokra fogja használni a szuperszámítógépet.

Az IBM szuperszámítógép, amely AMD Opteron 246-alapú eServer 325-ös rendszerekből fog felépülni, 11,2 teraflops teljesítményű lesz, és a szintén japán National Institute for Advanced Industrial Science and Technology kutatóintézet fogja használni.

Jelenleg az amerikai Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) használja a világ leggyorsabb Linux szuperszámítógépét, amely 11,1 terflops teljesítményre képes, és ezzel a világ harmadik leggyorsabb számítógépes rendszere. Az IBM, illetve Fujitsu rendszereket is felül fogja múlni azonban a 2004 végére elkészülő Red Storm, amely szintén Linuxra fog épülni, sebessége pedig 40 teraflops (60-ra bővíthető) lesz.

Új AOC monitor 100 Hz-es frissítéssel és QHD felbontással

A kijelzőspecialista AOC büszkén mutatja be új, elegáns QHD modelljét, a B3 sorozat B2C monitorcsaládjának értékorientált kiegészítését. A 27 hüvelykes (68,6 cm) AOC Q27B3CF2 QHD felbontást (2560x1440) kínál otthoni és irodai környezetbe egyaránt, és elegáns dizájnnal ötvözi a funkcionális kiválóságot. Az olyan funkciók, mint a 100 Hz képfrissítési ráta, az USB-C csatlakoztathatóság (65 W Power Delivery tápellátással) és az Adaptive-Sync lehetővé teszik a produktív és kényelmes munkavégzést – mindezt rendkívül jó árazással kombinálva.

2024. május 23. 16:28

Drámai változás a Google Hírekben: Nem vehető fel több kiadvány

2024. április 25. napjától drámai változás lépett életbe a weboldal tulajdonosok számára. Az eddig megszokott módon már többé nem vehető fel új kiadvány a Google Hírek kiadói központba (a Google Publisher Center-be).

2024. május 23. 16:11

Öt vadonatúj okostelefonnal lép a magyar piacra a TECNO Mobile

Magyarországon öt új készülékkel debütált a világ legnagyobb mobilgyártói közé tartozó Transsion Holdings TECNO Mobile nevű okostelefon-márkája. A SPARK széria csúcsmodellje, a SPARK 20 Pro+ kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót, 120 hertzes ívelt AMOLED-képernyőt 108 megapixeles hátlapi és ledes villanóval támogatott 32 megapixeles szelfikamerát tartalmaz, mégsem kerül többe bruttó százezer forintnál.

2024. május 23. 14:36

Ezzel a fintech újdonsággal növelik bevételüket a webáruházak

Akár húsz százalékos extra forgalomnövekedést is generálhat a webshopokban a Magyarország vezető fintech cége által fejlesztett, egyedülálló, saját brandre szabható részletfizetési megoldás.

2024. május 23. 12:59

Már hazánkban is kapható a Huawei első négyzet alakú okosórája

Megérkezett Magyarországra a Huawei vadonatúj négyzet alakú, továbbfejlesztett egészségfigyelő- és sportfunkciókkal rendelkező okosórája, a HUAWEI WATCH FIT 3. Az eszköz a FIT-sorozat eddigi legvékonyabb és legkönnyebb tagja, az okosórában mutatkozik be a mozgásra ösztönző Okosjavaslatok funkció, valamint alvás közbeni légzésfigyelés funkcióval bővült a nyugodtabb alvás érdekében. Az Android- és iOS-kompatibilis WATCH FIT 3 egyetlen feltöltéssel akár 10 napos üzemidőt nyújt, mindössze 10 perces töltéssel pedig akár egy teljes napig használható.

2024. május 23. 11:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17