A korábbi Alpha-fejlesztők most az új Itanium chipeken dolgoznak

Tóth Kristóf, 2003. július 4. 08:01
[smallimage 1 left] Pete Bannon, az Alpha mikroprocesszorok egyik főtervezője jó néhány mérnökkollégájával együtt bekapcsolódik az Intel új generációs Itanium chipjeinek fejlesztési munkálataiba.
A híradások arról szólnak, hogy Bannon körülbelül ötven munkatársával együtt még ebben a hónapban elhagyja a Hewlett-Packard főhadiszállását, és a kis csapat a jövőben immár a világ legnagyobb chipgyártó cégének a laboratóriumaiban fog tevékenykedni. Ismeretes, hogy a Santa Clara-i székhelyű Intel 2001-ben kötött fejlesztési szerződést az Alpha jogok akkori birtokosával, a Compaq Computerrel. Utóbbi cég később egyesült a Hewlett-Packarddal.

Az elmúlt két évben nem volt példa arra, hogy a Hewlett-Packardtól egyszerre ilyen nagyszámú fejlesztőmérnök távozzon az Intelhez, noha kisebb-nagyobb áthelyezések korábban is voltak. Jelen pillanatban egyébként megközelítőleg háromszáz, korábban az Alpha processzorok fejlesztésével foglalkozó mérnök dolgozik már az Intelnél.

Barbara Grimes, az Intel egyik szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az Intelnél hamarosan már mintegy négyszázötven egykori Alpha-fejlesztőmérnök fog dolgozni, tehát az átcsoportosítások a jövőben is folytatódni fognak. Grimes elmondta, hogy az Alpha fejlesztőcsapat tagjainak többsége a jelenleg Montecito fejlesztési kódnevet viselő mikroprocesszor fejlesztési munkálatait segíti elő. A Montecito kódnevű új generációs Itanium chipről röviden annyit kell tudni, hogy egy tokozáson belül nem egy, hanem két processzormaggal fog rendelkezni, és az Intel tervei szerint valamikor a 2005-ös esztendőben fog megjelenni a kereskedelmi forgalomban.

Habár az Alpha processzorokból sohasem adtak el olyan jelentős mennyiséget, mint például az ugyancsak a szerverpiacra szánt processzorok szegmensében versenyző, Sun Microsystems-féle UltraSparc chipekből, a nagy teljesítménnyel rendelkező Alpha processzorokat szakmai körökben mindig is nagy tisztelet övezte. Az első Alpha processzort a Digital Equipment dobta piacra a 90-es évek elején, ezt követően pedig a Compaq Computer szerezte meg az Alphát, amikor is 1998-ban felvásárolta a Digitalt.
Kulcsszavak: Alpha Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36