59 villamos motorvonatot korszerűsítettek az Alstom szakemberei

forrás: Prím Online, 2024. január 29. 10:04

Az Alstom, az intelligens és fenntartható mobilitás globális vezető vállalata magyarországi működése során fontos mérföldkőhöz érkezett: sikeresen zárta a MÁV-START Zrt. által üzemletetett FLIRT típusú villamos motorvonatok flottamodernizációs projektjét, melynek keretében a sebesség és a biztonság növelésére tervezett ETCS (European Train Control System) 2. szintű rendszerrel szerelték fel a járműveket.

 

Magyarországon még nem volt példa arra, hogy villamos motorvonat-flottát utólag lássanak el az európai szabványoknak megfelelő vonatbefolyásoló berendezéssel

Az Alstom szakemberei, a MÁV-START Zrt. összesen 59 darab FLIRT típusú villamos motorvonatát szerelték fel ETCS L2 rendszerrel 

Az Alstom európai szabványoknak megfelelő, digitális vonatvezérlési megoldása biztonságosabbá és gyorsabbá teszi a MÁV-START Zrt. villamos vonatait

 

Az Alstom szigorú európai követelményeknek is megfelelő Atlas ETCS Level 2 vonatbefolyásoló berendezésének köszönhetően a modernizált szerelvények nagyobb biztonsággal és adott esetben nagyobb sebességgel közlekedhetnek azokon a pályaszakaszokon, ahol az megengedett. Az érintett 59 darab FLIRT villamos motorvonat mindegyike megkapta a szükséges üzemeltetői és hatósági engedélyeket és mára már újra forgalomba állt. A teljes projekt – mely uniós és hazai finanszírozás segítségével valósult meg –  a részletes teszteléssel és ellenőrzésekkel járó tanúsítási eljárást követően, 2023. decemberének végén fejeződött be.

 

 

„Az 59 darab FLIRT jármű vonatbefolyásoló rendszerének korszerűsítése szorosan kapcsolódik a MÁV-START Zrt. elmúlt évekbeli járműfejlesztéseihez, valamint a vállalat hosszútávú járműstratégiájához is. Az ETCS berendezések felszerelésével, így már 123 FLIRT és 40 darab KISS motorvonat is a legkorszerűbb biztonsági rendszerrel rendelkezik, Ezzel sikerült a közlekedésbiztonság tekintetében is egy magasabb szintre lépni. A projekt a MÁV-START Zrt. számára azért is kiemelkedően fontos, mivel a vasúti közlekedés biztonságának növelése mellett kedvezőbb menetidejű közlekedésre nyílik lehetőség, így a fejlesztések legnagyobb nyertesei az utasok lesznek.” – emelte ki Dr. Mosóczi László, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója.

 

„A magyar vasút iránt elkötelezett vállalatként örömmel vettünk részt a MÁV-START Zrt. szerelvényeinek biztonságosabbá tételében. A szerelvényeket a megrendelő igényeit szem előtt tartva a lehető legkevesebb ideig, ütemezve és a meglévő karbantartási ütemterv szerint vettük ki az utasforgalomból. Az Alstom által beépített, saját fejlesztésű fedélzeti berendezések és rendszerek a jelenlegi legmodernebb megoldást kínálják a fedélzeti vonatbefolyásoló eszközök körében” – hangsúlyozta Balázs Gáspár, az Alstom Transport Hungary Zrt. vezérigazgatója.

 

 

Az Európai Vonatbefolyásoló Rendszer (ETCS) elsődleges célja a vonatok mozgásának felügyelete és a vasúti közlekedés biztonságának fokozása különböző üzemi helyzetekben. A rendszer folyamatosan kiszámítja az üzemi-, a figyelmeztető- és vészfékezési sebességprofilokat, valamint figyelemmel kíséri a vonat és a pálya megengedett sebességét is. Teljes felügyeleti üzemmódban a rendszer megakadályozza, hogy a mozdonyvezető tévesen figyelmen kívül hagyjon egy vörös ’Megállj!’ jelzést vagy az adott pályaszakaszra előírt sebességet túllépje. A továbbfejlesztett ETCS L2 rendszer folyamatos kétirányú adatkapcsolatot és felügyeletet biztosít a GSM-R (a GSM kommunikációs rendszer vasúti változata) hálózat segítségével a közlekedő járművek és a pálya közt. 

 

Végső soron az ETCS 2. szintű rendszere javítja a forgalom hatékonyságát, mivel lehetővé teszi, hogy a korszerűsített vonatok nagyobb sebességgel közlekedjenek azokon a vonalakon, ahol a pályakörülmények ezt lehetővé teszik, mint például a kiemelt fontosságú – a budapesti elővárosi, a regionális, valamint a nyugat-kelet irányú nemzetközi forgalomban is jelentős szerepet betöltő – Budapest-Székesfehérvár vonal, ahol a korábbi 120 km/h sebességhez képest 160 km/h-ra növekedett a maximális sebesség.

 

Az Alstom világszerte több mint 120 ETCS-projekttel, 19 200 fedélzeti egységgel és 13 300 kilométernyi pályamenti biztosító berendezéssel szerelt vasúti pályával, vezető szakértő a fővonali jelzőrendszerek terén. Európában az Alstom szállította az összes ETCS-szel felszerelt vonatok 70%-át.

 

A felújításról további információk érhetőek el az alábbi videóban:

 

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közzétette első negyedéves pénzügyi jelentését az LG Electronics

Az LG Electronics Inc. (LG) 2024 első negyedévében 21,09 ezer milliárd dél-koreai von konszolidált árbevételt és 1,33 ezer milliárd von működési eredményt ért el. 

2024. április 30. 09:57

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14