3 tévhit és 3 tény az okosotthonról!

forrás: Prím Online, 2024. január 22. 14:41

Az okosotthonok napról napra népszerűbbek, globálisan 11, a hazai piacon 14 százalékos bővülés várható idén. És bár egyre több ember barátkozik meg az okos segítőkkel, mégis az okosotthon-technológiával kapcsolatban számos tévhit kering az interneten és fejekben, amelyeket érdemes helyre tenni. A cseh okosotthon szakértő, a Tesla felfedi a leggyakoribb tévhiteket és tényeket.

 

 

Az okosotthon bonyolult: tévhit

 

Egy okosotthon kialakítása nem jelenti, hogy azonnal komplett megoldást kell vásárolnunk a záraktól, lámpáktól, konnektoroktól, termosztátoktól kezdve a kamerákon át a redőnyökig. Lépésről lépésre eldönthetjük, hogy milyen okoseszközökre van igényünk. Hasznos lenne a lakásban egy olyan okos légtisztító, amely mobiltelefonról vezérelhető, és automatikusan szabályozza a teljesítményét a helyiség aktuális levegőminőségének megfelelően? Vagy inkább egy okos háziállat etető, amely gondoskodik négylábú kedvencünkről, amikor mi egész nap a munkahelyen vagyunk? Lehet, hogy épp egy okos kamera lesz épp hasznos segítőnk, ami szemmel tartja a babát a kiságyban, altatódalt játszik, és figyelmeztet, ha túlságosan lehűlt a levegő a babaszobában. Ezeknek az eszközöknek a telepítése és a működtetése sem bonyolult!

 

 

Az okosotthon drága: tévhit

 

Csak olyan okoseszközöket érdemes beszerezni első körben, – persze megfizethető áron, – amelyek tényleg hasznosnak bizonyulnak az életstílusunkhoz. A mobilalkalmazáson keresztül vezérelhető okos kapcsolók csupán néhány ezer forintba kerülnek, ahogy a beltéri vagy kültéri kamerák is megfizethető áron kaphatók és beüzemelés után azonnal növelik a biztonságérzetünket.

 

Az okosotthon felesleges luxus: tévhit

 

A tapasztalat azt mutatja, elég kipróbálni az első okoseszközt, hogy rájöjjön az ember, milyen kényelmes egy, vagy akár több okoseszköz együttes használata. Ki ne szeretne otthon tiszta, egészséges és illatos levegőt belélegezni, amiről egy okos légtisztító gondoskodik összehangoltan egy aroma diffúzorral – anélkül, hogy folyamatosan külön-külön kellene vezérelni és beállítani az egyes eszközöket? Az okos kameráknak, mozgásérzékelőknek, valamint füst- és vízszivárgás érzékelőknek köszönhetően ráláthatunk otthonunkra akkor is, ha éppen úton vagyunk. Különösen, ha egy ilyen biztonsági rendszert akár saját magunk is egyszerűen telepíthetünk és működtethetünk.

 

 

Az okosotthon pénzt takarít meg: tény

 

Nem kétséges, hogy az okos készülékek időt takarítanak meg, de vajon a pénztárcának is jót tesz? A válasz egyértelműen igen. A fűtési szezonban igencsak megnőnek a háztartások rezsiköltségei. Ilyenkor például megéri befektetni olyan okos fűtésvezérlő rendszerbe, amelyhez termosztátfej is csatlakozik. Az ilyen eszközök pontosan tartják a beállított hőmérsékletet, megakadályozzák a fűtés bekapcsolását, amikor senki sincs otthon, és leállítják a fűtést, ha például érzékelik, hogy a szobában ki lett nyitva egy ablak. Egy okos konnektorral pontosan a szükségleteinknek megfelelően szabályozhatjuk, hogy a csatlakoztatott eszközök mikor kapcsoljanak be, így az energiaköltségein is spórolhatunk.

 

Az okoseszközöket célszerű egy márkától vásárolni: tény

 

A piacon ma már rengeteg márka számos okoseszköze megtalálható. Ha az a cél, hogy az összes okosotthon-eszköz egy rendszerben, zökkenőmentesen működjön együtt és egyetlen alkalmazásból vezérelhető legyen, érdemes az összes készüléket egy márkától beszerezni. Így játszi könnyedséggel bővíthető tovább a meglévő okosotthon-rendszer további okos megoldásokkal.

 

Az okosotthon biztonságosabb: tény

 

Az okosotthon másik hatalmas előnye, hogy bármikor egyszerűen ellenőrizhető, hogy mi történik épp otthon. Égve maradtak a lámpák? Időben bekapcsolt a fűtés? Hazaértek a gyerekek az iskolából? Ugat a kutya két órája, miközben nem vagyunk otthon? Az okos kamerák, érzékelők és távirányítású készülékek növelik a biztonságérzetet, és segítenek megvédeni az otthonunkat – vagy az olyan ingatlanokat, például nyaralót, ahová ritkábban járunk.

Kulcsszavak: Tesla okosotthon

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Sony: Masszív basszus, határtalan élmény

A Sony bejelentette az ULT POWER SOUND termékcsaládot – a vezeték nélküli hangszórók és fejhallgatók új sorozatát, amelyet úgy terveztek, hogy a hallgatóban olyan érzést keltsen, mintha az aréna első sorában lenne. A zene szerelmeseinek készült, erőteljes, mély hangzást produkál, amelytől megremeg az ember szíve.

2024. április 12. 15:12

Megaerős WiFi egy kompakt adapterben és egy sokoldalú USB hub

A régebbi típusú laptopok és számítógépek csak korlátozott mértékben, lassabb sebességgel vagy egyáltalán nem támogatják a vezeték nélküli hálózatokat. Sőt, sok esetben a laptopok WiFi-moduljának cseréjét tovább nehezíti az esetleges garanciavesztés vagy a kompatibilitás hiánya is. Erre jelent megoldást a Sandberg USB 3.0-ás kompakt WiFi-adaptere, a Mini WiFi Dongle.

2024. április 1. 14:51

Kutatás: a közösségi média böngészése több órát vesz el az alvásból

Naponta három és fél órát töltenek közösségi média-oldalakon lefekvés előtt egy felmérés szerint az amerikai válaszadók, gyakran az alvás rovására. A rossz alvásban sok tényező játszhat szerepet, azonban a probléma széles körű: a Huawei és az Ipsos tavalyi kutatása szerint a megkérdezettek 35 százaléka szenved alvási nehézséggel, és ugyanennyien szeretnének változtatni rajta. Idén március 15-én tartják az Alvás világnapját, hogy felhívják a figyelmet az alvás fontosságára, az alvászavarok okozta problémákra és a megoldásukra. Ez utóbbihoz a viselhető okoseszközök alvásfigyelő funkciója nagy segítséget nyújthat, amelyek a részletes elemzés mellett javaslatokat is adhatnak a minőségi alváshoz.

2024. március 11. 17:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50