Százhúsz éve született Neumann János

forrás: Prím Online, 2023. december 28. 14:51

December 28-án ünnepeljük az egyik legnagyobb hatású magyar matematikus-polihisztor, Neumann János születésének 120. évfordulóját. A Neumann Társaság a 2023-as évet névadója öröksége ápolásának szentelte, az emlékév ünnepi rendezvénysorozata ezzel a végéhez közeledik. Ugyanakkor a társaság a továbbiakban is prioritásként kezeli a Neumann-szellemiség ápolását és életben tartását. A Neumann 120 tematikus oldal egy összefoglaló videóval is kibővült, mely az év legérdekesebb pillanatait idézi fel.

Éppen ma lenne százhúsz éves a napjainkban széles körben alkalmazott számítógépek működésének alapelvét megalapozó matematikus, Neumann János, akinek sokszínű, érdekes egyénisége és éles elméje számos tudóst és művészt foglalkoztat mindmáig. Legendás volt humora, emlékezőtehetsége, széles körű tudományos érdeklődése és határtalan munkabírása. Az idén 55 éve nevét viselő Neumann Társaság az egész 2023-as évet a Neumann 120 jubileumnak szentelte. A Társaság által összeállított ünnepi oldal Kaleidoszkóp rovatában számos érdekességet tettek hozzáférhetővé a tudósról: Neumann-társszerzők és tanítványok hálózatát bemutató 3D infografikát, régi és új publikációkat, grafikákat, karikatúrákat, ismeretterjesztő videókat és 8-bites számítógépen futó sejtautomatát.

 

Neumann János döntő hatást gyakorolt az első elektronikus számítógépek tervezésére, az általa leírt Neumann-elvek a modern számítógépek architektúrájának, konstrukciójának legfontosabb alapvetései. Az automaták elméletét továbbgondolva foglalkozott sejtautomatákkal, önmagukat reprodukáló gépekkel, és összevetette az elektronikus számítógépet az emberi agy működésmódjával. Mindezek alapján most, a mesterséges intelligencia és a 3D-nyomtatás korában is ihletadó Neumann szellemi öröksége.

 

 

A kvantummechanika matematikai megalapozásával és a játékelmélet alapjainak lefektetésével a fizika és a közgazdaságtan is sokat köszönhet Neumann Jánosnak. A tiszta matematikával foglalkozó, de gyakorlati kérdések, problémák megoldására is nyitott tudós, Robert Oppenheimer csapatában az atombombák, atomfizika matematikai problémáival is úttörő módon foglalkozott.

 

Neumann János egy nagyon sokoldalú gondolkodó volt, és legfőképp: rendkívül jövőorientált tudós. Az elméletek gyakorlati hasznosíthatósága mélyen foglalkoztatta. Különösen érdekelték a meteorológia numerikus számításai, aktívan foglalkozott az emberiség klímára gyakorolt hatásával. A Financial Times nem véletlenül választotta az évszázad emberének 1999-ben: és bár a 20. század embere volt, már azokkal a kihívásokkal szembesített, melyekkel a 21. században kell megbirkóznia az emberiségnek.

 

A Neumann 120 év eseményeiről egy összefoglaló videót is készített a Neumann Társaság: az év folyamán többek között az Óbudai Egyetem, a kecskeméti Neumann János Egyetem, a Budapest Brand Zrt., a Paksi Atomerőmű, a HUN-REN SZTAKI, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium, a Neumann Technikum, a Magyar Elektrográfiai Társaság, a Deák17 Galéria, a Zsidó Kiválóságok Háza, a 4iG és az idén 40 éves SERCO Informatika Zrt. csatlakozott támogatóként az ünnepi rendezvényekhez, de több más iskola, egyetem, művelődési intézmény, galéria és város működött együtt a programok közös megvalósításán.

 

A Neumann Társaság 2024-ben zárja le a Neumann-emlékévet, többek között a FUGA-ban bemutatandó computer art kiállítással – de továbbra sem hagyja feledésbe merülni névadóját. A társaság szegedi IT múzeumában és budapesti székhelyén is időről időre bemutat ritkán látható, értékes kordokumentumokat, és nyitott a támogatók és együttműködők kapcsolatára a neumanni szellemiség életben tartása érdekében.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Xiaomi publikálta a legújabb ESG jelentését

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 13:04

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését. A testület legutóbbi ülésén azt is megállapította, hogy a Balázsék című műsorszám ismét törvényt sértett, amikor a rasszizmusból táplálkozó humorizálásra építette a január 15-i műsor.

2024. május 3. 11:39

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

A Seco honlapja az ügyfelek kezébe adja a hatékonyság erejét

A Seco weboldala új, úttörő funkcióval bővül, amely segítségével az ügyfelek azonnal összehasonlíthatják a rendelkezésre álló lapkákat, így gyorsan megtalálhatják és megrendelhetik a jelenlegi szerszámaiknak megfelelő, illetve az azoknál akár kiválóbb cseretermékeket a Seco kínálatából.

2024. május 2. 19:14

Magyar klíma-körkép: a többség klíma nélkül várja a kánikulát

A magyarok 67 százalékának nincs otthon klímája, legnagyobb arányban ventilátorral hűtenek a nyári melegben. Akik mégis vásárolnak, azok egyértelműen az ár és az energiafogyasztás alapján hozzák meg a döntésüket – derül ki a Hisense friss reprezentatív kutatásából. 

2024. május 2. 17:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14