Magyar fejlesztésű robotok hódíthatnak Európában

forrás: Prím Online, 2023. november 24. 16:00

Mintegy száz új, saját fejlesztésű autonóm takarítórobot üzembe helyezése kezdődött el a B+N Referencia Zrt. hazai mérnökcsapata munkájának eredményeként. A korábbi széria tagjai már évek óta bizonyítanak többek közt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a főváros metróállomásain, de Lengyelországban, Szlovéniában és Romániában is tesztelik az emberekkel kooperálni képes robotokat. A csapat egy jelenlegi kutatása pedig arra irányul, hogy akár tömegközlekedési eszközökön vett minták alapján mielőbb jelezni lehessen a járványügyi szempontból veszélyes kórokozók jelenlétét és számuk hirtelen növekedését.

Az első szériás, itthon kifejlesztett robot még 2019-ben állt munkába főleg az egybefüggő nagy területekkel rendelkező helyszíneken. A budapesti repülőtér és a metróállomások mellett, ilyen eszközök dolgoznak még sok hazai pályaudvaron, de számos sportlétesítményben (pl.: Puskás Aréna, Groupama Aréna, MVM Dome) és kórházban, jelenleg is mintegy 50 darab.

 

Idén egy szintén saját fejlesztésű, mesterséges intelligenciát alkalmazó UV-C fertőtlenítő robot prototípusa is elkészült, ennek gyártása a szükséges tesztek után indulhat majd el. A fejlett tájékozódási képességekkel rendelkező, UV-C sugárzást alkalmazó robotok iránti igényt az olyan, főleg nagy tömegek által látogatott, nagy fertőzésveszélynek kitett helyszínek, létesítmények gyors és hatékony megtisztítása teremtette meg, mint például a kórházak, ahol az összes kórokozót – beleértve a rezisztens kórokozókat is – elpusztító fertőtlenítő eljárás szükséges.

 

 

A K+F csapat további fontos tevékenysége egy olyan, a kórházi takarításba integrált, az onnan vett mintákban található örökítő anyag laboratóriumi vizsgálatán alapuló elemző rendszer kifejlesztése, amely képes felismerni a kórokozókat. Ez az eljárás lehetőséget nyújthat a fertőző kolóniák gyors detektálására, a fertőzési kockázat növekedésének jelzésére, a kórházi fertőzések számának csökkentésére, de akár az irodaházakban és közösségi közlekedési eszközökön is használható lehet, fontos információkat szolgáltatva a megjelenő kórokozókról.

 

 

„A kollégáimmal azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy az Ipar 4.0 vívmányaiból minél több megoldást állítsunk a létesítményüzemeltetés szolgálatába. A mesterséges intelligencia, a fejlett robotika nagyban hozzá tud minket segíteni ahhoz, hogy egyre több területen vessünk be az emberrel együttműködni képes autonóm eszközöket. A mi esetünkben a takarítás és a fertőtlenítés kapcsán már működőképes technológiákról beszélhetünk, de más területen, például a bioinformatikában is vannak terveink” – foglalta össze Zalka Péter, a B+N Referencia Zrt. kutatás-fejlesztési vezetője.

 

 

A takarítórobotok esetében a fő kihívás a terepakadályok önálló leküzdése volt. Az eszköz maga tervezi a bejárási útvonalat az előzetesen elkészített takarítási helyszíntérkép alapján és egyedi vezérlőrendszere segíti abban, hogy kikerülje a váratlan akadályokat. Képes megjegyezni és visszatérni a kihagyott területekre, a munkáról pedig automatikus feljegyzést készít. Az új széria gyorsabb és hatékonyabb, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a korábbi 600 négyzetméter/óra helyett, akár 1100 négyzetmétert is képes megtisztítani óránként, köszönhetően mechanikai és elektronikai újításainak.

 

Az idei évtől LAB/DA Innovations névre keresztelt csapat, a kelet-közép-európai létesítményüzemeltetési piacon meghatározó szerepet betöltő B+N Referencia Zrt. kutatási és fejlesztési részlege 2016 óta működik. A robottechnológia, az UVC-fénnyel való fertőtlenítés és a mikrobiológiai környezetmonitoring területén elért eddigi sikerek iránt már külföldről is nagy érdeklődés tapasztalható. Jelenleg is három országban: Lengyelországban, Szlovéniában és Romániában tesztelik a robotok képességeit, de közel-keleti partnerekkel is zajlanak tárgyalások. A több mint 20 fős magyar mérnökcsapat, köztük tudományos munkatársak, mechanikai, elektronikai és szoftverfejlesztő szakemberek, valamint robotüzemeltető technikusok tesztközpontja is Budapesten található.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14