Mostantól Magyarország UNESCO Világörökségei is felfedezhetőek a Google Arts & Culture felületén

forrás: Prím Online, 2023. október 27. 18:00

A Google Arts & Culture kezdeményezés azzal a céllal indult, hogy a kulturális intézmények és elismert művészek közreműködésével az online térben mindenki számára elérhetővé tegye a világ kulturális kincseit. Ennek köszönhetően a felhasználók lehetőséget kaptak arra, hogy új helyeket, látványosságokat vagy műalkotásokat fedezzenek fel és közelebbről is megismerjék a világ legfontosabb történelmi eseményeit. Mostantól pedig Magyarország, az UNESCO által Világörökségként számontartott nevezetességei is megtekinthetőek az oldalon.

A Google Arts & Culture oldalára az alábbi magyarországi UNESCO látványosságok kerültek fel:

 

Budapesti Duna-part, Várnegyed és Andrássy út: Az idén 150. születésnapját ünneplő főváros Duna-parti területe és Várnegyede 1987-ben került fel az UNESCO világörökségi listára, amely 2002-ben az Andrássy úttal és szomszédságával is kiegészült, annak építészeti és kulturális látványosságainak köszönhetően.

 

Pécs és az ókeresztény sírkamrák: A rómaiak által alapított ókeresztény nekropolisz számos történelmi eseménynek és emlékműnek adott otthont, ezek közé tartozik a 2000-ben világörökségi státuszt kapott sírkamra-rendszer is, mely az egykori római társadalom temetkezési szokásainak emlékét őrzi.

 

Pannonhalmi Főapátság: A mindössze 4000 lakossal rendelkező Pannonhalma legmagasabb pontján tornyosuló, több mint ezer évvel ezelőtt alapított Bencés Főapátság kiemelkedő szellemi és kulturális központként működött hosszú éveken át, ezzel érdemelve ki ‘96-ban a világörökségi címet. 

 

Hollókő: A nevében legendát őrző település óvárosa, ahol szinte érintetlenül fennmaradtak az elmúlt korok hagyományőrző épületei és jellegzetességei, s a terület egyik legszebb látványossága, a Hollókői vár 1987-ben méltán vált az UNESCO által a világörökség részévé. 

 

A Google Arts & Culture felületén a felhasználóknak a magyarországi látványosságok mellett mostantól arra is lehetőségük nyílik, hogy az UNESCO gyűjteményében szereplő további világörökségi helyszíneket, így Mongólia, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország és Spanyolország nevezetességeit is megtekintsék.

 

További látványosságok:

    https://artsandculture.google.com/story/LwXBLpsjFHGDxg

    https://artsandculture.google.com/story/OgWRrZBoQCmB7g

    https://artsandculture.google.com/story/mgUxihbk0gAyhQ

    https://artsandculture.google.com/story/7gWBMdR6aajGfQ

    https://artsandculture.google.com/story/5wWxbhPVlie0bw

    https://artsandculture.google.com/story/UQUB9Ek9ynPkJw

    https://artsandculture.google.com/story/9QVRvLeQ3poYKQ

    https://artsandculture.google.com/story/EwXxN9VZZdgIAA

Kulcsszavak: Google UNESCO

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Rangos szakmai versenyen díjazták a Mercedes-Benz duális képzésének tanulóit

2 kategóriában győztek és összesen 4 dobogós helyet szereztek a Szakma Sztár Fesztiválon április 26-án a kecskeméti Mercedes-Benz Academy diákjai. Az országos versenysorozaton 21 tanuló 4 szakmában képviselte a Mercedes-Benz Hungary Kft.-t. 

2024. április 29. 13:07

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50