Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

forrás: Prím Online, 2023. szeptember 4. 15:38

Nagyon jó eredményeket értek el a magyar diákok az idén augusztus 28. és szeptember 4. között Szegeden megrendezett Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI). Rendező országként hazánk két csapatot indíthatott, a nyolc diákolimpikon egy ezüst- és öt bronzérmet szerzett, de a maradék két csapattag is dicsérettel tért haza a világ legrangosabb informatikai versenyéről, amelyre a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében készültek fel a versenyzők.

Hétfőn a hivatalos eredményhirdetéssel zárult a harmincötödik IOI, vagyis a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia, a világ legrangosabb informatikai versenye, amelyen idén közel nyolcvanöt ország mintegy háromszázötven diákja mérte össze tudását rendkívül fejlett algoritmikus gondolkodást igénylő feladatokban.

 

Rendező országként a Szegeden zajlott IOI 2023-n Magyarország két négyfős csapatot is indíthatott, amelynek tagjai hazai és regionális tanulmányi versenyeken elért eredményeik alapján vehettej részt a legrangosabbnak számító globális versenyen.

 

A versenyen a hazai csapatból a legmagasabb pontszámot elérve ezüstérmet szerzett Tarján Bernát, Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (Budapest) diákja. 

 

 

Rajta kívül öt másik csapattag ért el bronzérmet érő pontszámokat: Molnár István Ádám,  (Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc), Máté Lőrinc és Németh Márton Tamás (a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjai), Fülöp Máté (Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium), illetve Németh Marcell (ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely).

 

A verseny zsűrije dicséretben (honourable mention) részesítette Vámosi Bendegúz Pétert (Fazekas Mihály Gimnázium, Debrecen), és Czanik Pált (Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapest), a magyar csapat további két tagját.

 

A magyar diákok a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság tehetséggondozási programja keretében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával készültek fel az IOI 2023-re, az ELTE Informatikai Karával szoros együttműködésében. A magyar csapat vezetője dr. Horváth Gyula, a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának alelnöke, a csapatvezető-helyettesük pedig Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke volt.

 

“Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy mind a 8 diákunk érmet, illetve dicséretet kapott. A tehetséggondozási rendszerünkben felnőtt fiatalok, korábbi versenyzőink, az Eötvös Loránd Tudományegyetem színeiben, dr. Németh Zsolt és Nikházy László vezetésével, a nemzetközi közösség által magasra értékelve teljesítettek a tudományos- és a technikai bizottság munkájában” – kommentálta az idei versenyeredményeket Erdősné dr. Németh Ágnes.

 

Az IOI 2023 záróünnepségén a diákolimpia Nemzetközi Bizottsága, Benjamin Burton professzor vezetésével, az IOI nemzetközi közösségéért tett kiemelkedő szolgálatokért adott díjjal (Distinguished Service Award) ismerte el dr. Horváth Gyula több évtizedes, az IOI-ban végzett munkáját. 

 

Az IOI 2023 teljes eredménylistáját ezen a linken lehet megtekinteni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szűkülő piacon bővül a Pepita.hu

A Pepita Group Zrt. hazai bruttó forgalma 30, külfölddel együtt 44 százalékos növekedést mutat az első negyedév eredményei alapján. Kinőtte magát: levetkőzte a csupán baba-mama jelleget, a hazai műszaki és elektronikai területen lévő erős piaci verseny ellenére is e termékkategóriákban Magyarországon 57 százalékos bruttó forgalomnövekedést ért el.

2024. május 3. 14:41

A Xiaomi publikálta a legújabb ESG jelentését

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 13:04

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését. A testület legutóbbi ülésén azt is megállapította, hogy a Balázsék című műsorszám ismét törvényt sértett, amikor a rasszizmusból táplálkozó humorizálásra építette a január 15-i műsor.

2024. május 3. 11:39

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

A Seco honlapja az ügyfelek kezébe adja a hatékonyság erejét

A Seco weboldala új, úttörő funkcióval bővül, amely segítségével az ügyfelek azonnal összehasonlíthatják a rendelkezésre álló lapkákat, így gyorsan megtalálhatják és megrendelhetik a jelenlegi szerszámaiknak megfelelő, illetve az azoknál akár kiválóbb cseretermékeket a Seco kínálatából.

2024. május 2. 19:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14