Veterán járműcsodák Keszthelyen

forrás: Prím Online, 2023. augusztus 4. 11:29

Idén ősszel immáron második alkalommal kerül megrendezése a Festetics Concours d’Elegance veterán autó szépségverseny és autós baráti találkozó Keszthelyen. A különleges rendezvénynek az egyedülálló szépségű Festetics-kastély udvara ad otthont szeptember 2-3-án. 

Az eseményre kilátogatók számos rendkívüli és egyedi járművel találkozhatnak: több rendkívül ritka motorkerékpár, hotrod-ok, 1950 előtt, illetve az 50-es és 60-as évek között gyártott veterán autók is megtekinthetők lesznek a kiállításon. A remek családi programnak ígérkező esemény minden látogató számára ingyenes lesz.

 

 

Az ősz első hétvégéjén igazi járműcsodák állnak majd a figyelem középpontjában Keszthelyen, a Festetics Concours d’Elegance veterán autókiállításon. A klasszikus különlegességeket felvonultató seregszemlén idén három kategóriában lehet nevezni: a motorkerékpárok, az 1950 előtt gyártott, valamint az 1950-1960 között szerelt autók csoportjaiban. Az indulók közül egy többtagú szakmai zsűri választja ki a győzteseket, ők ítélik oda a verseny legrangosabb díját, a Best of Show elismerést is. A modellcsodák a bizottság kitüntetései mellett a közönségdíjért is küzdenek: a látogatók külön szavazhatnak kedvenceikre.

 

A Festetics Concours d’Elegance-on már tavaly is igazi különlegességek képviseltették magukat: a 2022-es esemény Best of Show díját egy Siddeley Special 6 nyerte el, a közönségdíjat pedig egy Jaguár XK 140 érdemelte ki. A rendezvény tavalyi legidősebb résztvevője egy 1914-es Ford T-Modell volt – az eddigi tapasztalatok alapján tehát idén is hasonlóan különleges járművek várják a látogatókat.

 

 

Világviszonylatban is egyedülálló modellek

 

A veterán szépségversenyre benevezett jármű-különlegességek mellett kiállított egyedi modelleket is megcsodálhatnak az érdeklődők. Az eseményen megtekinthetők lesznek többek között az 1930-as, 40-es és 50-es évek amerikai átépítéseiből származó hotrod-ok; a nemzetközi bemutatón a magyaron kívül olasz, szlovén és német autók; motorkerékpárok; valamint az 1960-as évekből származó sportautók is.

 

Az eseményen igazi autócsodák is képviseltetik majd magukat: az 1936-os Talbot Lago versenyautó egyedülálló az egész világon, az indulók között szerepel egy több mint 100 éves, 1922-es Citroën-modell, a kiállított járművek között pedig egy tavalyi résztvevő, az 1914-es Ford T-Modell is megtekinthető lesz.

 

 

Olasz luxusautó-márka a Festetics Concours d’Elegance-on

 

A Waitzen Klasszik Veteránjármű Egyesület, a Helikon Múzeum, valamint a Magyar Veteránjárművesek Szövetségének szervezésében megvalósuló esemény egyetlen autós támogatója a Maserati Wallis Motor. Az olasz luxusautó kizárólagos hazai forgalmazója a rendezvényen külön „Maserati-szigettel” várja az érdeklődőket, ahol a márka aktuális, legújabb modelljei mellett egy ’49-es Maserati T2 motort is megtekinthet a nagyközönség. A klasszikus motoron felül továbbá oldtimer Maseratikat is megcsodálhatnak a látogatók – ilyen például a Mistral 3700 Coupé, a 2.24v, a Quattroporte IV, a Zagato Spyder, a Shamal, a Quattroporte V, vagy a 3200 GT.

 

 

Különleges járműcsodák, színes kulturális programok

 

A rendezvény során a kiállított modellek folyamatosan megtekinthetők. A szombati napon a hotrod-ok, a nemzetközi autóbemutató, valamint a motorkerékpár-bemutató áll majd a középpontban, vasárnap pedig a veterán autókiállítás és szépségverseny kerül fókuszba. Emellett a helyszínen felállított színpadon változatos előadások, koncertek szórakoztatják az eseményre látogatókat: a hétvége folyamán a szlovén Eightbomb rockabilly-zenekar koncertje mellett többek között a helyi fúvószenekar, valamint a Marching Dixieland Band is fellép.

 

A részletes program a Festetics Concours d’Elegance weboldalán érhető el.

 

A versenyre modellt nevezni pedig a honlapon keresztül, vagy a szervezők e-mail címén lehet: neverioldcar@gmail.com.

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

A Continental SportContact 7 nyerte az Auto Bild sportscars kiadványának tesztjét

A Continental SportContact 7 gumiabroncs első helyezést ért el az Auto Bild sportscars kiadványa által végzett UHP nyári gumiabroncs-teszten (24/4. szám), melyen „tesztgyőztes” és „példamutató” minősítést kapott. A nagy teljesítményű autógumi hat nemzetközi gyártó modelljével szemben győzött: 1,2-es összpontszámmal a teszt első helyezettje lett. A szerkesztők a 265/35 R 19-es méretű autógumit egy Mercedes AMG GT első-, míg a 295/30 R 20-as méretű modellt annak a hátsó tengelyén tesztelték, összesen kilenc tesztszakaszban, vizes és száraz utakon egyaránt.

2024. április 13. 10:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50