A vártnál jobb félévi eredmények a DSV-nél

forrás: Prím Online, 2023. július 29. 15:41

A DSV a világ egyik legjelentősebb szállítási és logisztikai vállalata, amely Magyarországon is piacvezető szerepet tölt be. A globális vállalat a vártnál jobb első félévi eredményekről és erős cashflow-ról számolt be a piaci körülményekhez képest. A bruttó profit és az adózás előtti eredmény bár csökkent a tavalyi rendkívüli évhez viszonyítva, de még így is kedvező a pandémia előtti szinthez mérve. 

2023 első felében a szállítási és logisztikai szolgáltatások iránti keresletet a makrogazdasági tényezők befolyásolták. Ezzel párhuzamosan a logisztikai piac gyorsan normalizálódott az elmúlt években tapasztalható nehézségek után. A DSV-nek sikerült alkalmazkodnia ehhez, kihasználva az asset-light üzleti modelljét. 

 

„2023 második negyedévében mindhárom divízióban szilárd eredményeket és erős cash-flow-t értünk el. A szállítási és logisztikai szolgáltatások iránti kereslet szerény, de 2023 első felében bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk alkalmazkodni a változó piaci feltételekhez. A szektor fejlődésének kilátásai még mindig bizonytalanok, azonban látjuk a stabilizáció jeleit, és a következő negyedévekben a világkereskedelem volumenének fokozatos javulására számítunk” – nyilatkozta a DSV első féléves riportjában Jens Bjørn Andersen, a DSV csoport vezérigazgatója, aki hozzátette, hogy az erős piaci versenyben a DSV továbbra is nagy energiát fektet abba, hogy túlszárnyalja  a piacra jellemző növekedés mértékét, miközben értéket teremt ügyfeleinek.

 

 

Jó eredmények és intenzív cashflow a DSV-nél

 

A DSV a vártnál jobb első félévi eredményekről és erős cashflow-ról számolt be, alkalmazkodva a szerényebb piaci körülményekhez, az úgynevezett asset-light üzleti modelljének kihasználásával. A bruttó profit 14,2%-kal, az adózás előtti eredmény pedig 31,6%-kal maradt el a tavalyi rendkívüli eredményektől, de még így is kedvező a pandémia előtti szinthez mérve. 

 

Az Air & Sea, azaz a légi és tengeri divíziónak 2023 első félévében az adózás előtti eredménye 35,7%-kal csökkent, ami az előző év azonos időszakához képest alacsonyabb fuvarmennyiségnek és a fuvardíjak csökkenésének tudható be. A Solutions, azaz raktárlogisztikai divízióban szintén csökkenés volt tapasztalható 2023 első félévében. Itt az adózás előtti eredmény 23,4%-os visszaesést mutat 2022 azonos időszakához képest. A visszaesés nagyrészt a csökkenő volumeneknek, valamint a raktári kapacitás bővülésének volt köszönhető. A Road, azaz a közúti üzletág a többihez képest szerényebb, 2,8%-os adózás előtti eredménycsökkenést mutat. A csökkenő piaci aktivitás ellenére elmondható, hogy a közúti divízió jól teljesített és piaci részesedést szerzett. 

 

A korábban tervezettnél jobb éves eredményt várnak

 

A DSV 2023 első félévében elért jó teljesítménye és a szállítási volumen 2023 második félévi fokozatos javulásának feltételezése alapján, a vállalat frissítette a 2023-as év egészére vonatkozó kilátásait. A korábbi 16 000-18 000 millió dán korona közé kalkulált adózás előtti éves eredményét a DSV már 17 000-18 500 millió dán korona közé tervezi. Utóbbi átszámítva nagyjából 900 milliárd forintnak megfelelő összeget takar. 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50