Szupercsapatban lett első a magyar minikaticás csapat a RoboCup Junior 2023 világversenyen

forrás: Prím Online, 2023. július 13. 12:50

Az Európa-bajnokságon való sikeres szereplés után a magyar diákok a RoboCup Junior Bordeaux-ban 2023. július 4-10. között megtartott világversenyén is bizonyítottak: a megmérettetésen a Baptista Szeretetszolgálat robotikacsapata a Rescue Line kategóriában ért el második helyezést. A Nyíregyházi Egyetem Robot-intelligencia Diákkörének Hu-More Bot nevű csapata szlovák és japán nemzetiségű csapattársaikkal együttesen szerezte meg az első helyezést a  szuperteam-ek 7-es mezőnyében az OnStage ligában: a 22 egyedi csapatból alkotott mezőnyben hatalmas sikert aratott a magyar csapat robotkaticás showja.

Az 1997-ben Japánból indult RoboCup kutatási projekt keretében zajló RoboCup Junior napjainkban, kategóriáját tekintve a világ legnagyobb robotikaversenye, amelynek szervezői minden korosztályban a legmagasabb technológiai szint alkalmazásával ösztönzik a tudomány fejlődését. 

 

Idén, az előző évekhez képest jelentősen nőtt a magas technológiai szintű robotok száma, ezáltal a RoboCup Junior eddigi legerősebb mezőnye gyűlt össze, de a Baptista Szeretetszolgálat Lightning nevű csapata így is képes volt a második helyet megszerezni.

 

Szilágyi Jázmin és Cs. Kiss Zsófia Panna a legeredményesebb európai csapatként magabiztosan tartotta helyezését mindhárom versenynapon, megszerezve a Rescue Line Individual Team kategóriájának 2. helyét. A mentési kategóriákban induló robotok előre ismeretlen katasztrófa-szimulációs környezetben, kizárólag szerkezetükre és programozásukra hagyatkozva, emberi beavatkozás nélkül mentenek áldozatokat. 

 

A sikerük kvalitását tovább növeli, hogy a kategóriában nagyon fiatalnak számító csapatként, még csak az első évüket töltik a Rescue Line U19-es korosztályú mezőnyben. A csapat felkészítője és mentora, Abán Csaba a Baptista Szeretetszolgálat robotika oktatója, a Neumann Társaság robotika szakosztályának alelnöke volt. 

 

 

A HU-More-Bot nevű nyíregyházi diákcsapat tagjai (Fenyvesvölgyi Zétény, Szalacsi Máté, Virgo Sámuel) az idén 66 éves szegedi Katicabogár robot emléke előtt tisztelegtek a bordeaux-i világversenyen előadott produkciójukkal, méltatva dr. Muszka Dániel szegedi matematikus akkori világraszóló teljesítményét a francia publikum előtt. A HU-More-Bot diákcsapat felkészítő tanára Simon Béláné dr. Balogh Ágnes, a Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei szakosztályvezetője, a RoboCupJunior hazai nemzeti képviselője volt, a csapat mentora Szalacsi Roland. 

 

“A Szegedi Katicabogár a magyar informatika, robotika jelképe, egyben az eredeti robotállat a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításának a legnépszerűbb tárgya. Nagyon örülünk, hogy a nyíregyházi csapattal e legendás tárgy és alkotója előtt tiszteleghettünk - és a világverseny résztvevői értékelték a csapatunk előadását” – kommentálta az idei versenyt Simon Béláné dr. Balogh Ágnes tanárnő, a Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének elnöke. 

 

A Nyíregyházi Egyetem Robot-intelligencia Diákkörének Hu-More Bot nevű csapata szlovák és japán nemzetiségű csapattársaikkal együttesen szerezte meg az első helyezést a  szuperteam-ek 7-es mezőnyében (22 egyedi csapatból alkották) az OnStage ligában. Ezek alapján pedig a közös produkcióban is jól szerepelt a szegedi Katica-robot nyíregyházi miniváltozata, a miniKatica.

 

Derekasan helyt álltak a Rescue Maze ligában a Debreceni AgoraRobotics csapat tagjai is, akik a 25-ös mezőnyben a hetedik helyen végeztek. A Nyíregyházi SzC. Széchenyi István Technikum és Kollégiumának két csapata Rescue Major Ligának egy utánpótlást nevelő alligájában, az RMRC-ben (Rapidly Manufactured Robot Challenge) indultak, számukra már egyenes az út a felnőttek ligájába 19. életévük után is. A Kókány Corporations nevű csapat a 7. helyet, a Széchenyi Robotics nevű csapat pedig a 5. helyezést érte el.  

 

A #neumann120 emlékév kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről, a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hannover Messe 2024: A Bosch fenntartható megoldásokat mutatott be

Az ipari gyártás minden gazdaság motorja, a gyártóknak azonban egy jelentős kihívásra is kell megoldást találniuk: a klímaváltozás miatt a gyáraknak fenntarthatóvá kell válniuk és kímélni kell az erőforrásokat. A Bosch, a gyártási és ipari megoldások egyik vezető szállítója, a gyárautomatizáláshoz, a hidrogéngazdasághoz, a digitalizációhoz és a mesterséges intelligenciához (MI) kapcsolódó megoldások széles portfóliójával segíti az ipari vállalatokat a zöld átalakulás megvalósításában.

2024. május 4. 17:02

Újabb rangos szakmai díjat nyert a Prologis!

A Prologis Park Budapest-Sziget II beruházás nyerte idén a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által életre hívott, „Év logisztikai fejlesztése” elismerést. A legkiemelkedőbb hazai logisztikai fejlesztéseket díjazó kitüntetést 2023 óta ítéli oda a szervezet 11 tagú testülete a közúti-, vasúti-, vízi-, légi- és intermodális fuvarozás, valamint a vámolási és raktározási területek meghatározó szereplői részére.

2024. május 4. 15:37

Egy napra az anyukák vették át a vezető szerepet a Yettelnél

Határozottság, konfliktuskezelés, problémamegoldó képesség és empátia: ezek a legfőbb vezetői tulajdonságok, melyek édesanyaként is elengedhetetlenek a magyarok szerint – derült ki a Yettel friss, országos, anyák napja alkalmából készített kutatásából. A mobilszolgáltató a vezetői kompetenciákat vetette össze az anyasághoz szükséges képességekkel, és az is kiderült, hogy tízből nyolc válaszadó szerint a gyereknevelés során tanult készségeket a munkavégzésben is lehet kamatoztatni.

2024. május 4. 13:55

Az AI a technológia jövője, a HONOR pedig úttörő benne

A technológia világában mostanában szinte minden a mesterséges intelligenciáról (AI) szól, a hírek egy része pedig riasztó jelleggel csapódik le: sokan munkák elvesztését, emberek által végzett szakmák megszűnését látják benne. 

2024. május 4. 12:14

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) első és egyetlen magyar egyetemként írt alá hosszú távú partnerségi megállapodást az Arizona State University-vel (ASU), amely a Center for World University Rankings 2023-2024 szerint a világ legjobb egyetemeinek 1%-ába tartozik.  Ez a partnerség új lehetőségeket biztosít a METU-n tanuló magyar és külföldi hallgatók számára, és a magyar felsőoktatás nemzetközivé válásának következő lépcsőfoka lehet. A megállapodás alapján a METU jogosult használni a logója részeként a „powered by Arizona State University” megnevezést.

2024. május 4. 10:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55