Folytatja a hátrányos helyzetű gyermekek digitális tudásfejlesztésének támogatását az NI

forrás: Prím Online, 2023. május 4. 09:56

A szociálisan hátrányos területen élő 4. és 5. osztályos tanulók digitális kompetenciája nagy mértékben bővült, fejlődött logikai gondolkodásuk és problémamegoldó képességük – ez volt azoknak a pedagógusoknak a tapasztalata, akik közreműködtek a Digitális Tudásért Alapítvány által koordinált tavalyi programban. A félszáz hosszúpályi és hajdúbagosi diák informatikai tudásának fejlesztése érdekében 2022. februárban az NI debreceni vállalata közel 8 millió forinttal támogatta a projekt megvalósítását. Az NI folytatva a sikeres együttműködést, most újabb 10 millió forinttal segíti a Digitális Tudásért Alapítvány tevékenységét.

Magyarországon a covid okozta digitális oktatás bevezetése nem javította, csupán láthatóvá tette a radikális különbségeket különböző térségek között, és azt, hogy bizonyos helyeken mi várhat a kevésbé szerencsés gyerekekre: most a tanulásukat, később az információszerzési és szórakozási igényeiket, valamint a munkaerőpiaci lehetőségeiket lehetetleníti el az egyenlőtlen helyzet. A létező probléma ráadásul további kérdéseket is felvetett, elég csak arra gondolni, hogy felesleges drága digitális szolgáltatásokat fejleszteni mindaddig, amíg a felhasználók jelentős része nem tudja azokat használni. Ebben a helyzetben kulcsszerepe lehet a digitális tudás megosztásának.

 

 

Az NI Hungary Kft. tavaly februárban 8 millió idén pedig újabb 10 millió forint támogatást nyújtott a Digitális Tudásért Alapítványnak, amely akkor ötven, majd idén még egyszer ennyi Debrecen-környéki hátrányos helyzetű diákot tudott bevonni a programjába. Az Alapítvány a program első két félévében a Logiscool élményalapú módszerével blokkalapú kódolást, robotikát, digitális tartalomkészítést (például digitális rajzolást, kép-, szöveg-, prezentáció- és videószerkesztést) tanít a résztvevőknek. A program harmadik félévében pedig a gyerekek a digitális tudás további témaköreiben interaktív előadásokat hallgathatnak meg és az NI önkéntesei az érintett témákban játékos foglalkozásokat tartanak nekik. A program két etapjában jelenleg összesen 100 gyermek vesz részt és immár 3 településen, Hajdúbagoson, Hosszúpályiban és Sárándon is tartanak foglalkozásokat.

 

Az oktatói és tanulói visszajelzések alapján is az NI játékos képzése rendkívül népszerű, és nemcsak a gyermekek tudását, hanem a mérnöki szakmák iránti érdeklődésüket is növeli. A programban tanuló gyerekek jó számítógépes ismeretei és készségei pedig az egész térség digitális tudás felzárkózásában kulcsszerepet játszhatnak. Mind az NI, mind pedig a Digitális Tudásért Alapítvány hosszú távon elkötelezett a program mellett, és még több száz további gyermek bevonását tervezik az elkövetkező években.

 

Fotók: Logiscool

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Rangos szakmai versenyen díjazták a Mercedes-Benz duális képzésének tanulóit

2 kategóriában győztek és összesen 4 dobogós helyet szereztek a Szakma Sztár Fesztiválon április 26-án a kecskeméti Mercedes-Benz Academy diákjai. Az országos versenysorozaton 21 tanuló 4 szakmában képviselte a Mercedes-Benz Hungary Kft.-t. 

2024. április 29. 13:07

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50