2022. július legveszélyesebb kártékony programjai

forrás: Prím Online, 2022. augusztus 17. 11:20

Check Point Software Technologies Ltd., a világszerte vezető szerepet betöltő cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat kutatórészlege, a Check Point Research (CPR) kiadta legújabb, 2022 júliusára vonatkozó Global Threat Index elemzését. A jelentés szerint az Emotet tartja magát a legyakrabban előforduló kártékony programok listáján, annak ellenére is, hogy globális hatása 50%-kal csökkent júniushoz képest.

Az előző havi csúcsot követően, az Emotet visszább esett a globális jelenléte tekintetében, azonban továbbra is a legelterjedtebb kártékony program. Amint azt már korábban is tapasztaltuk, a csúcsidőszak végét a nyári szabadság okozza. Mindenesetre, a kártékony program újabb és újabb képességeit azonosítják be a kutatók, például legújabban a hitelkártya adattolvaj modult vagy a terjesztési rendszerekben végzett javításokat.

 

Július során a Snake Keylogger, a harmadikról a nyolcadik helyre esett vissza. Ezt megelőzően kártékony Word dokumentumokkal terjedt, tehát a visszaesés oka részben az lehet, hogy a Microsoft megerősítette, hogy alapértelmezésként blokkolja a macro-kat. Helyére az XMRig, egy nyílt forráskódú CPU software lépett, melyet kriptovaluta bányászatára használnak – ez arra utal, hogy a cyber-bűnözők alapvetően a „pénzre hajtanak” annak ellenére, hogy olyan magasabb rendű motivációkra hivatkoznak, mint a hacktivizmus. A listán első alkalommal júniusban megjelent Malibot továbbra is veszélyt jelent a mobil banki szolgáltatások használói számára, tekintve, hogy világszerte a harmadik leggyakoribb mobileszközöket támadó kártékony program.

 

„Az Emotet továbbra is dominálja a kártékony programokkal kapcsolatos jelentéseket,” – mondta Maya Horowitz, a Check Point Software kutatásért felelős elnök-helyettese. „Ez a botnet folyamatosan fejlődik annak érdekében, hogy fenn tudja tartani jelenlétét. Legújabb frissítései a hitelkártya adattolvaj modul, ami azt jelenti, hogy a vállalatoknak és a magánszemélyeknek különösen nagy óvatosággal kell eljárniuk az online vásárlások során. Ráadásul azzal, hogy a Microsoft bejelentette, alapértelmezésként blokkolja a macro-kat, meglátjuk miként változtatnak taktikájukon az olyan kártékony programok, mint a Snake Keylogger.”

 

A CPR ebben a hónapban arra is felhívta a figyelmet, hogy a „Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure” volt a leggyakrabban kihasznált sérülékenység, világszerte a szervezetek 42%-ánál jelent meg, szorosan követte az „Apache Log4j Remote Code Execution”, mely a szervezetek 41%-ánál bukkant fel. Harmadik helyre került a „Web Servers Malicious URL Directory Traversal”, globális hatása 39%. 

 

 

2022. július top három kártékony programcsaládja:

*A nyilak a helyezés előző hónaphoz képest történt változását jelzik.

A hónap során az Emotet tartotta magát az élen, világszerte a szervezetek 7%-ánál volt jelen, ezt követte a Formbook, mely 4,4%-nál jelent meg és az XMRig, mely globális jelenléte 2% volt.

1.↔ Emotet – Fejlett, önmagát hirdető, moduláris trójai program. Eredetileg banki trójaiként volt ismert, az utóbbi időkben azonban más kártevők és hadjáratok terjesztőjeként használják. A jelenlét fenntartására különböző módszereket alkalmaz, míg a lebukás elkerülésére kitérő technikákat. Ráadásul rosszindulatú csatolmányokat vagy linkeket tartalmazó, adathalász spam emailekkel terjed.

2.↔ Formbook – 2016-ban beazonosított, Windows OS-t támadó információ tolvaj. Az underground hacker fórumokon MaaS-ként kínálják, mely kivételes behatolási technikákkal bír és viszonylag alacsony az ára. A különböző böngészőkből gyűjt be hitelesítő adatokat, képernyőképeket, monitor és billentyűzet-leütés adatokat, és C&C utasításai alapján képes letölteni és végrehajtani utasításokat.

3.↑ XMRig – A még 2017 májusában megjelent XMRig egy nyílt kódú CPU bányász software, melyet a Monero crypto-valuta bányászatára használnak. A fenyegetéseket indítók ezen nyílt forráskódú software-t integrálják a kártékony programjukba, majd így indítanak illegális bányászatot az áldozat eszközein. 

 

A világszerte legtöbb támadást elszenvedő iparágak:

1. Oktatás/kutatás

2. Kormányzat/hadsereg

3. ISP/MSP

 

2022. július top három sérülékenysége:

Ebben a hónapban a „ Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure” volt a leggyakrabban kihasznált sérülékenység, mely világszerte a vállalatok 42%-ánál jelent meg; szorosan követi az „Apache Log4j Remote Code Execution”, mely a szervezetek 41%-ánál bukkant fel. Harmadik helyre került a „Web Servers Malicious URL Directory Traversal”, globális hatása 39%.

1.↑ Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure – A Git Repository-ban jelentett adatszivárgásos sérülékenység, melyen keresztül a felhasználói fiókkal kapcsolatos információk kerülhetnek ki. 

2.↓ Apache Log4j Remote Code Execution – Az Apache Log4j-ben található sérülékenység, mely távoli kódok végrehajtását teszi lehetővé. A rés sikeres kihasználásával a távoli támadó tetszőleges kódot futtathat az érintett rendszeren.

3.↔ Web Servers Malicious URL Directory Traversal (CVE-2010-4598, CVE-2011-2474, CVE-2014-0130, CVE-2014-0780, CVE-2015-0666, CVE-2015-4068, CVE-2015-7254, CVE-2016-4523, CVE-2016-8530, CVE-2017-11512, CVE-2018-3948, CVE-2018-3949, CVE-2019-18952, CVE-2020-5410, CVE-2020-8260) – Különböző web-szervereken tapasztalt útvonal-bejárási sebezhetőség, aminek oka egy input validációs hiba egy olyan web-szerveren, mely nem megfelelően tisztítja az URL-t az útvonal-bejárási mintázatokhoz. Sikeres visszaélés esetén a jogosulatlan távoli támadók tetszőleges file-okat tehetnek közzé vagy érhetnek el a sebezhető kiszolgálón.

 

2022. jújius top három, mobil eszközöket támadó kártékony programcsaládja:

Ebben a hónapban az AlienBot a legelterjedtebb program, őt követte az Anubis és a MaliBot.

1. AlienBot – Az AlienBot kártékony programcsalád egy Android eszközökre fejlesztett MaaS (Malware-as-a-Service), mely lehetővé teszi a támadó számára, hogy első lépésként kártékony kódot juttasson be a legitim pénzügyi alkalmazásokba. A támadó hozzáférést szerez az áldozat felhasználói fiókjaihoz, végül pedig teljesen átveszi az irányítást az eszköz fölött.

2. Anubis – Android mobiltelefonokra tervezett banki trójai program. Felbukkanása óta újabb funkciókkal bővült, köztük távoli hozzáférés trójai (RAT), billentyűzet naplózó (keylogger), hangrögzítés, illetve különböző zsarolóprogram jellemzők. Több száz különböző, a Google Store-ban elérhető alkalmazásban fedezték fel.

3. MaliBot – Android banki kártékony program, mely eddig spanyol- és olaszországi felhasználókat célzott meg. Különböző neveken futó kripto-bányász alkalmazásoknak álcázza magát, pénzügyi információk, kripto pénztárcák és más személyes adatok eltulajdonítására fókuszál. 

 

A Check Point Global Threat Impact Index és a ThreatCloud Map alapja a Check Point ThreatCloud intelligence, mely a szenzorok százmillióinak, hálózatokban, végpontokon és mobilokon található globális hálózatából nyert adatok alapján valós idejű, fenyegetésekkel kapcsolatos információkat szolgáltat. Mindezt AI-alapú motorokkal és a Check Point Software Technologies kutatórészlege, a Check Point Research exkluzív kutatási adataival bővítik ki. 

 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50