Új vezető az InnoEnergynél

forrás: Prím Online, 2022. június 21. 18:00

Marcin Wasilewski, Lengyelország egyik legeredményesebb energiaipari szakembere csatlakozott az EIT InnoEnergy csapatához. A vállalat közép-európai régiójának vezetését vette át a korábbi regionális igazgatótól, Jakub Milertől, aki az EIT InnoEnergy portfoliójába tartozó, többek közt elektromos autók számára LFP akkumulátorokat gyártó szerbiai ElevenEs-nél folytatja a pályafutását.

Marcin Wasilewski 15 éve dolgozik az energiaipar területén. Az ABB-nél 2018 óta a lengyel, a cseh és a magyar energetikai, illetve nehézipari ágazatok irányításáért felelt. Az ABB előtt a PKN ORLEN-nél az energiatermelési ágazat kialakítását bízták rá. Mindezzel párhuzamosan az Anwil felügyelőbizottságának elnöke és a Baltic Power elnöke volt. A diplomáit a floridai Atlantic Egyetemen, a Varsói Műszaki Egyetemen és a Harvard Egyetemen megszerző szakember 2018 óta az Energia Világtanács lengyel bizottságának tagja. 2006-ban pedig MBA fokozatot szerzett a Bradfordi Egyetemen.

 

 

„A zöld átmenet izgalmas kihívásokkal jár. A Fit for 55 vagy REPowerEU keretén belül javasolt szabályozást érintő változások ösztönzik az innovációs munkát. Az EIT InnoEnergy ezeknek az fejlesztéseknek az élén áll és vezető európai befektetőként előremutató, fenntartható energiaprojekteket támogat. Ebben a folyamatban Közép- és Kelet-Európa előtt sok lehetőség nyílik, köszönhetően annak, hogy a régió hatalmas potenciállal rendelkezik ezen a területen" – mondta Marcin Wasilewski, akinek ebben a pozícióban a legfőbb feladata az EIT InnoEnery portfoliójába tartozó vállalatok termékeinek, szolgáltatásainak kereskedelmi hasznosítása, illetve az újabb befektetők bevonása lesz a közép-európai piacokon.

 

Régiónkban az EIT InnoEnergy olyan vállalatok részvényese, mint a Skeleton Technologies, amely észt vállalkozásként a közlekedési szektor és az ipar számára gyártott szuperkondenzátorokra fókuszál. Továbbá a kávéhulladékot zöld energiává és ökotermékké átalakító lengyel EcoBean, amely egy biofinomító beindítását célozta meg. Az EIT InnoEnergy portfóliójába tartozik a napelemes tetőket gyártó Sunroof, az energiatárolási megoldást gyártó magyar HeatVentors, valamint a közreműködésével jött létre a Magyar Akkumulátoripari Stratégia, illetve jelenleg is dolgozik a magyarországi akkumulátoripari képzések elindításán. Tízéves működése során az EIT InnoEnergy több mint 560 millió eurót fektetett be a gazdaság zöld átalakításával foglalkozó, induló vállalkozásaiba, illetve innovációs projektjeibe. Az energiatárolás, az ipari zöld hidrogén, valamint az napenergia-technológiák területén keresik az új megoldásokat. Eddig 480 innovatív vállalkozás részesült az EIT InnoEnergy befektetésében, amelyek összesített várható bevétele 2030-ra meghaladja a 72,8 milliárd eurót.

Kulcsszavak: EIT InnoEnergy +céginfó

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09