Cobotok és fenntarhatóság

forrás: Prím Online, 2022. április 22. 18:39

Tavaly július 29-re esett a Föld túllövés napja, ez az a nap, amikor ökológiai lábnyomunk meghaladja a bolygó biokapacitását. Kevesen kapcsolják össze a robotokat és a fenntarthatóságot, de a Föld világnapja lehetőséget ad az automatizálással foglalkozóknak arra, hogy újragondolják, a robotok segítségével hogyan csökkenthetik a hulladékmennyiségüket, az energiafelhasználásukat és hogyan csoportosíthatják jobban a kapacitásokat a bolygónk és társadalmunk védelme érdekében.

 

A hulladék csökkentése a gyártásban

Egyes gyártási folyamatok sok nyersanyagot igényelnek és emellett sok hulladékot termelnek, többek között a gyártási hibák miatt. A hulladék csökkentésének egyik leghatékonyabb módja az ilyen ágazatokban a gyártási eljárások minőségének javítása csúcstechnológia és a robotika alkalmazásával. A napjainkban bevetett együttműködő robotok nagy mértékben képesek csökkenteni a gyártási hulladékot, mivel az emberi munkaerővel szemben a cobotok képesek ciklusról-ciklusra ugyanúgy megismételni a folyamatokat, javítva ezzel a gyártási minőséget. A cobotok világszerte segítenek a különböző méretű vállalatoknak a selejt csökkentésében például olyan iparágakban, mint a hegesztés, az adagolás és az anyageltávolítás. Bár az egyes műhelyekben vagy gyárakban keletkező hulladékra gyakorolt hatás a világ kihívásainak összefüggésében jelentéktelennek tűnhet, a precíz robottechnológia alkalmazásának teljes globális hatása jelentős lehet.

 

 

 

Az ipar rugalmasságának növelése

Az elmúlt évtizedekben a hangsúly az alacsony árú tömegtermelésen volt. Globálisan számos komplex termelési lánc kialakulását láthattuk, de tapasztalhattuk a gyártók gondolkodásmódjának változását is. A világjárvány rávilágított az ellátási láncok sebezhetőségére, és számos vállalatot arra kényszerített, hogy alaposabban megvizsgálja termelési folyamatait. A világjárvány előtt már megindult a "reshoring" irányzata, ami a más országokban emelkedő munkaerőköltségek és a növekvő szállítási költségek következménye. Most a robottechnológia lehetőséget ad a vállalatoknak, hogy a termelést közelebb hozzák, így a hazai iparágak rugalmasabbá válnak és csökken a globális szállítás jelentős éghajlati hatása.

 

Helytakarékos cobotok

A jövőben az egyéni preferenciák eltolódását fogjuk látni a tömeggyártású árukról az egyénre és személyre szabottabb termékek felé. Míg a hagyományos ipari robotokat egyetlen feladatra összpontosító, nagyméretű, fix telepítésű berendezéseknek tervezték, az együttműködő robotok kevesebb alapterületet igényelnek, így a vállalatok könnyebben növelhetik termelésüket anélkül, hogy új cellákat és épületeket kellene építeniük. Emellett a cobotok sokoldalúsága hatalmas változást jelent a cégek számára, új lehetőségeket nyitva a változatos, kis volumenű, testre szabott gyártási folyamatok megoldására. Az együttműködő automatizálás komoly lehetőségeket rejt ezen a téren is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36