Az ABB Robotika divíziójának új vezetője felvázolja a 2022-es legfontosabb robotikai trendeket

forrás: Prím Online, 2022. március 21. 10:02

Napjainkban növekszik a robotok iránti kereslet, mivel a vállalatok számos ágazatban olyan új megoldásokat keresnek, amelyekkel a pandémia utáni időszakban növelni tudják a termelékenységüket és versenyképességüket. Tekintettel a kereslet élénkülésére, az ABB összeállított egy sor növekedési előrejelzést, amelyek tükrében megvizsgálja azokat a főbb trendeket, amik meghatározzák a robotok iránti keresletet a következő évben. 

Marc Segura

„A világjárvány felgyorsította a messze ható globális megatrendeket – a munkaerőhiánytól és az ellátási lánc bizonytalanságától kezdve az egyes fogyasztókon át a fenntartható és rugalmas működés iránti igény erősödéséig –, ami arra késztette az új vállalkozásokat, hogy a robotalapú automatizálás felé forduljanak," – nyilatkozta Marc Segura, az ABB Robotika divíziójának újonnan kinevezett vezetője. „Azzal egyidejűleg, hogy a technológia új lehetőségeket nyit meg a vevői igények kielégítésére, új trendek fognak megjelenni, amelyek tovább növelik a keresletet azokon a területeken is, ahol a robotokat hagyományosan eddig nem használták."   

 

Az ABB az ügyfelekkel folytatott beszélgetések, a piackutatás és egy 250 vállalat körében, több iparágban végzett globális felmérés alapján három kulcsfontosságú tendenciát tárt fel, amelyek 2022-ben meghatározzák a robotok iránti keresletet. 

 

 

1. trend – Az elektromos járművek forradalma átfogó változásokat hoz az autógyártásban 

Mivel a következő évtizedben számos ország korlátozza, és fokozatosan leállítja a belső égésű motorral hajtott járművek gyártását, az elektromos autókra (EV) való áttérés üteme felgyorsult. A gyártóknak és ellátási láncuknak meg kell küzdeniük azzal az összetett feladattal, hogy a portfóliójukat a belső égésű motoros járművek mellett ki kell egészítsék elektromos autókkal is, hogy ezáltal világszerte megfeleljenek az elektromos autók bevezetésére vonatkozó eltérő szabályozási kereteknek. A gyorsaság és a nagyobb rugalmasság szükségessége miatt az új és a már meglévő gyártók a hagyományos lineáris gyártástól a moduláris, rugalmas gyártás irányába mozdulnak el. 

 

Segura kifejtette: „Az EV nem csak a hajtáslánc megváltoztatásáról szól, hanem egy nagyobb léptékű átalakulási folyamatot hoz magával, aminek célja a digitalizált autó. Ez az átmenet a robotok és más technológiák, köztük az autonóm mobil robotok (AMR-ek) egyre szélesebb körű elterjedését is eredményezi majd. Mindez lehetővé teszi majd a gyártók számára, hogy optimalizálják az alkatrészek szállítását a létesítmények között, és integrált, skálázható, moduláris gyártási cellákat alakítsanak ki – olyan módszerek alkalmazása válik lehetővé, amelyeket ma még az e-kereskedelemhez és a fogyasztási cikkekhez társítanak, de most már az autóiparban is szükség lesz rájuk, hogy biztosítsák a változó szintű kereslet kielégítéséhez szükséges rugalmasságot.”

 

Egy másik jelentős változás az akkumulátorgyártásban várható, amely közelebb kerül a járművek összeszereléséhez, hogy ezáltal megfeleljen a fenntarthatósági és regionális követelményeknek. Ez a változás a legtöbb esetben teljesen új létesítmények létrehozását teszi majd szükségessé. 

 

 

2. trend: Az e-kereskedelem fellendülése felgyorsul 

A fogyasztói magatartás és elvárások arra késztetik a vállalatokat, hogy új utakat találjanak a kereslet kielégítésére, új csatornákat alakítsanak ki a különböző kapcsolati pontokon átívelő zökkenőmentes ügyfélélmény “omnichannel” koncepciója révén, és a gyártósorok, valamint a forgalmazási folyamatok átalakításával lehetővé tegyék a termékek és a szállítás személyre szabását. Ezeknek az igényeknek a kielégítésére világszerte több ezer robotot telepítettek olyan területen, ahol öt évvel ezelőtt még nem használták őket, és az automatizálásnak ez a gyors üteme 2022-ben is folytatódni fog, amit a fogyasztói trendek és a növekvő munkaerőhiány kombinációja hajt.  

 

„Ez a tendencia a könnyebb, kisebb méretű robotikai alkalmazások térnyerését fogja eredményezni, lehetővé téve az automatizálás kiterjesztését a raktározási és elosztási műveletek új területeire. Ahogy a mesterséges intelligencia robotikában történő alkalmazásának folyamata kiteljesedik, és az öntanuló robotok általánosan elterjednek, várhatóan ezeket a technológiákat, amelyeket intelligens szoftverek hangolnak be és vezérelnek, az AMR-technológiákkal párhuzamosan fogják alkalmazni, hogy ezáltal nagyobb rugalmasságot, gyorsaságot és hatékonyságot biztosítsanak," – folytatta Segura.  

 

 

3. trend: Egyre több helyen jelennek meg robotok, ezért a munkavállalóknak új készségekre lesz szükségük 

A kisebb, megfizethetőbb és könnyen használható robotok, mint például az ABB YuMi, GoFa és SWIFTI kobotjai, segítenek megszüntetni számos olyan akadályt, amelyek korábban megakadályozták a vállalatokat abban, hogy robotokba fektessenek be. Ez az iparban és a kis- és középvállalkozásoknál a robotok gyorsuló térnyerését eredményezi, mivel a vállalatok új módszereket keresnek a különböző feladatok automatizálására.    

 

Segura elmondta: „A 2022 utáni időszakot vizsgálva úgy látjuk, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap a csatlakoztathatóság és az adatgyűjtés mint a jövőbeli gyártás kulcsfontosságú tényezői. Az intelligensen automatizált folyamatokból gyűjtött adatokat a gyártók elemezni fogják, hogy segítségükkel megalapozottabb döntéseket hozhassanak. Ugyanakkor a fejlettebb és érzékenyebb szimulációs és programozási szoftvereszközök, mint például az ABB RobotStudio eszközei, lefedik majd a robotikai alkalmazások teljes életciklusát – az üzembe helyezéstől az üzemi termelékenységig –, és az AR (kiterjesztett valóság) és VR (virtuális valóság) eszközök alkalmazásával egyszerűbbé teszik az ügyfelek számára az automatizálást.”  

 

A robotok továbbfejlesztett képességei, hogy közvetlenül az ember mellett dolgozzanak, hogy megosszák a feladatokat, és hogy a mesterséges intelligencia révén tanuljanak, megkönnyítik a vállalatok számára az intelligens automatizálás bevezetését új környezetekben, például az építőiparban, az egészségügyi laboratóriumokban, az éttermekben és a kiskereskedelemben.  

 

A jövőben a robotok nagy számban lesznek jelen a munkahelyeken, ezért a mérnököknek és a személyzetnek át kell majd képezniük magukat, így az iskolákban, a főiskolákon és az egyetemeken több robotikai képzésre lesz szükség, amelyen a tanulóknak el kell sajátítaniuk az automatizált jövő robotjainak programozásához, működtetéséhez és karbantartásához szükséges készségeket.

 

A változás évtizede 

A 2022-re felvázolt trendek a legújabb fejezetét jelzik a robotokra alapozott automatizálás jelenleg is zajló átalakulásának, amely az iparban a robotok elfogadásának és alkalmazásának gyorsúló ütemét eredményezi. 

 

„Míg az automatizálás mindig is a termelékenységről és a minőségről szólt – a méretnövelésről, a nagyobb teljesítményről –, addig a ma tapasztalható változások (egy generáció alatt a legnagyobbak) azt jelentik, hogy a rugalmasság és az egyszerűség jelentik a siker kulcsát” – zárta szavait Marc Segura. „Ma a rugalmasság alapvető fontosságú – stratégiai szükséglet, amely a teljes értékláncban elengedhetetlen: a gyártástól a logisztikán át egészen a fogyasztási pontig. A robotalapú automatizálás e rugalmasság létfontosságú eszköze.”

 

„Az ABB célja, hogy segítsen az ügyfeleinek elérni ezt a rugalmasságot és hozzáadott értéket teremteni az üzleti tevékenységükben azáltal, hogy a robotikával, a mobil robotikával és a gépautomatizálással olyan új lehetőségeket teremt, amelyek ösztönzik az innovációt, egyben biztosítja azokat a digitális szolgáltatásokat és képzéseket, amelyek segítségével az ügyfelek a lehető legtöbbet hozhatják ki a beruházásukból.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38