Már hangot is rögzíthetnek a jegyvizsgálók testkamerái

forrás: Prím Online, 2022. január 14. 20:11

A vasúttársaság mélyen elítéli a munkavállalóit ért támadásokat, és mindent megtesz a jegyvizsgálók biztonságának garantálása érdekében. A MÁV-START technikai eszközökkel, figyelemfelhívó kampánnyal, a rendőrség és biztonsági személyzet segítségét is igénybe véve, valamint 2019 szeptembere óta beszerzett 169 testkamera használatával is fellép a munkatársai elleni támadásokkal szemben. 

A leginkább veszélyeztetett elővárosi vonatokon, amiken kötelező a testkamerák használata, szinte nullára esett vissza a bántalmazások, inzultusok száma. A személyszállítással foglalkozó társaságok közös javaslatára az Országgyűlés módosította a személyszállítási törvényt, melynek köszönhetően már a hangrögzítés is lehetővé vált a testkamerákkal 2022. január 1-jétől. Bár az eszközök képesek lettek volna rá, eddig – a jogszabályoknak megfelelően – csak képfelvétel készítése volt engedélyezett a testkamerákkal. A módosított törvény lehetővé teszi a testkamerák felvételeinek hatékonyabb használatát többek között a bizonyítási eljárások során, ennek révén pedig tovább csökkenhet a közfeladatot ellátó személyek elleni sértő vagy erőszakos cselekmények száma.

 

A jogszabálymódosítást a vasúttársaság a több személyszállítással foglalkozó társasággal közösen kezdeményezte. Nagyon fontos eredmény, hogy a MÁV-START kifejezett javaslatára a testkamera fogalma is belekerült a törvény szövegébe, és annak a kép- és hangfelvételt is megengedő működtetését fogadták el. Ez egy többéves előkészítési munka következménye, amely keretén belül a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság támogató állásfoglalását is megkérve sikerült elérni a módosítást. Az „utasok, valamint a szolgáltató munkavállalói és megbízottai élete, személye, testi épsége, vagyontárgyai ellen irányuló jogsértő cselekmény felderítése, bizonyítása” érdekében meghozott jogszabályi változás hatására a képkészítés mellett már a hangrögzítésre is van lehetőség a testkamerákkal. Ezáltal sokkal egyszerűbb lesz bizonyítani, hogy mi történt az utas és a jegyvizsgáló szóváltása közben, mi előzte meg az esetleges bántalmazást, mi hangzott el az események során. A cél, hogy egyetlen ilyen eset se maradhasson jogkövetkezmény nélkül. A jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek és szigorúan büntetendők. A jogszabályi módosításnak köszönhetően a hatóságoknak is sokkal könnyebb lesz a bizonyítási eljárás a nyomozás során, és a bíróságok is fel tudják használni azokat, mert sokkal egyértelműbbek lesznek a bizonyítékok.

 

Fotó: MÁV-START

 

Az eddigi intézkedéseknek köszönhetően csökkenő tendenciát mutat a súlyos konfliktusok száma a vonatokon. Tavaly a 2020-ban tapasztalt 65-höz képest 59 atrocitás történt országosan. Ezt megelőzően, 2019-ben 70 esetben ért támadás jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben. Az elkövetők több mint fele menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel kívánt utazni vagy ittas volt. A tapasztalatok szerint a jegyvizsgálók elleni támadások megelőzésében nagyon hatékony eszköz a testkamera is, tavaly 7826 jegyvizsgáló összesen 15 380 alkalommal, 70 800 vonaton vette fel szolgálata során. A készülékek használatának bevezetése óta kevesebb jegyvizsgálót ért agresszió, továbbra is csökkenő tendenciát mutat a bántalmazások száma. 2021 évben a használat során 5 esetben kérték a jegyvizsgálók által rögzített kameraképek kiadását a hatóságok az eljárás során, amikre 3 esetben jegyvizsgálót ért bántalmazás, valamint 2 esetben pedig maszkhasználat elmulasztása okán a feljelentés miatt volt szükség. A leginkább veszélyeztetett elővárosi vonalakon kötelező a használatuk, amelynek köszönhetően ezeken a vonatokon szinte nullára esett vissza a bántalmazások, inzultusok száma.

 

A MÁV-START kiemelten fontosnak tartja a munkatársai védelmét, testi-lelki épségük megőrzését, a bántalmazások megelőzését, elkerülését, ezért 2019. szeptember 1-je óta 169 testkamerát szerzett be, és további közel ezer beszerzését tervezi. A vasúttársaság célja, hogy minden szolgálati helyen, az összes szolgálatban lévő jegyvizsgáló számára biztosítani tudja a testkamera használatát.

 

Technikai információk

A MÁV-START igényeinek megfelelően fejlesztett, a jegyvizsgálók által használt, bűnüldözésben is használatos, a fokozott igénybevételt is jól tűrő testkamera akár 8 órai üzemre is képes. Ezalatt folyamatos hang- és képfelvételt tud készíteni, akár éjszakai körülmények között is, amiből legalább 13 órányit képes tárolni, valamint károsodás nélkül kibírja a 2 méterről történő leejtést is. A full HD minőségű felvétel a készülék egyetlen gombjának megnyomásával indítható, ekkortól a gombnyomást megelőző 20 másodperc videóanyagát is rögzíti, de 5 megapixeles fotó készítésére is alkalmas. A mobil kamera az adatokat kódolt formában, jelszóval védetten tárolja, így azokhoz az eszközön hozzáférni nincs lehetőség. A készülékekhez tartozó gyűjtőállomások a munkavállaló azonosítására, a rögzített adatok letöltésére, a kamerák ellenőrzésére és az akkumulátorok feltöltésére szolgálnak. A rendszer valamennyi eszköze támogatja a távoli frissítés lehetőségét (az eszközök frissítése szerveren keresztül, automatikusan vagy kézileg is történhet). A készülékből az adatok a dokkolókra történő csatlakoztatás után automatikusan menti át és azt követően törli azokat, a dokkolón tárolt adatok pedig – a személyszállítási törvénynek megfelelően – a 16. napon automatikusan törlődnek.

Kulcsszavak: testkamera MÁV MÁV-START

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50