Logisztika zöldenergiával hajtva

forrás: Prím Online, 2021. november 30. 16:47

Teljes egészében zöld villamos energia használatára térnek át a Raben Group lengyelországi raktárai és irodái egy, a PGE Obróttal aláírt hétéves megállapodás alapján. A lengyel PGR Group (Polska Grupa Energetyczna) tagjaként működő vállalat 35 MWp összkapacitású napelemparkokat épít országszerte a logisztikai szolgáltató számára.

Európa egyik legnagyobb logisztikai szolgáltatója, a Raben Group hétéves, zöldáram vásárlására szóló megállapodást (Power Purchase Agreement) kötött a PGE Obrót vállalattal. Ez alapján a Raben Lengyelországban 100 százalékban károsanyag-kibocsátástól mentes villamos energiát használhat 2023-tól. A logisztikai cég igényeinek kielégítése érdekében külön erre a célra jönnek létre új fotovoltaikus erőművek. A hosszú távú szerződés a 2023 és 2029 közötti időszakra szól.

 

„Nagy örömmel tölt el, hogy a létesítményeinket 100 százalékban zöldenergiával látják majd el a napelemfarmok. Ez a szén-dioxid-kibocsátásunk mérséklése mellett a fenntarthatósági stratégiánk megvalósításához is hozzájárul” – mondta Ewald Raben, a Raben Group vezérigazgatója. Hangsúlyozta: “Ha most nem viseljük gondját a bolygónknak, a gyermekeinknek okozunk problémát. Ez az, ami miatt új trendeket akarunk meghonosítani a piacon a fenntarthatóság terén. Nem csupán zöld teherautókkal, hanem azzal is, hogy valamennyi folyamatunkat a lehető leginkább környezetbaráttá tesszük. A PGE-vel kötött megállapodásunk újabb lépés az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak támogatása irányába, egyben lehetőség is, hogy újabb zöld befektetések valósuljanak meg az országunkban.”

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Raben Group jóvoltából újabb zöldenergia-termelő egységek kerülnek fel Lengyelország térképére. Negyven hektáron több, összesen mintegy 35 MWp beépített kapacitású fotovoltaikus farm épül kimondottan erre a célra, ezek együttesen évi 35 ezer MWh villamos energiát termelnek – ez fedezi a Raben lengyelországi létesítményeinek fogyasztását. Az első erőmű építése 2022 elején kezdődik.

 

 

„A PGE Group által épített napelemparkok zöldárammal látják majd el a Raben Groupot Lengyelországban. A kidolgozott együttműködési modell egyesíti a PGE Polska Grupa Energetyczna, a PGE Energia Odnawialna és a PGE Obrót kompetenciáit. Ez az első ilyen jellegű szerződés a PGE Group életében, és egyben az új stratégiánk megvalósításának következő lépése. Vezető szerepünk van a zöld átállásban, környezetbarát energiával látjuk el ügyfeleinket, mindemellett ismeretekkel és szakmai tanácsadással szolgálunk számukra a változó piaci környezetben” – mondta Wojciech Dąbrowski, a PGE Polska Grupa Energetyczna igazgatótanácsának elnöke.

 

Említésre méltó, hogy a Raben már a 2021-2022-es időszakra is megújuló energiára szerződött, amivel jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátást. A PGE-vel kötött megállapodás ugyanakkor új lengyelországi zöldenergia-termelő egységek létrejöttéhez is hozzájárul.

 

A cégcsoport következetesen viszi véghez fenntarthatósági stratégiáját, amelynek egyik legfőbb célja a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítása. Az újonnan aláírt zöldáram-vásárlási szerződés (PPA) ezt is szolgálja majd.

 

A vállalat az utóbbi években több egyéb lépést is tett karbonlábnyoma csökkentése érdekében. A korszerű gépjárműflotta mellett az energiahatékony raktárak és irodák, a szállítások optimális szervezése, valamint a modern technológiák és szoftverek alkalmazása (Smartour, szén-dioxid-kalkulátor) mind ebbe az irányba mutatnak.

 

Idén, fennállásának 90. évfordulója alkalmából a Raben Group újabb jelentős vállalást tett a környezetvédelem terén. Április és augusztus között több mint húsz, az éghajlatváltozás hatásainak fokozottan kitett helyszínről készítettek ismertető kisfilmeket a cégcsoport munkatársai, majd az ezek közül kiválasztott hármat nyilvános szavazásra bocsátották. A rövid listán csehországi madárélőhely kialakítása, németországi denevérmentő akció, valamint olaszországi tengerpartok megtisztítása szerepel. A projektekre november 30-ig még lehet szavazni a https://www.raben90years.com/hu/eco-voting_hu/ oldalon, a nyertes kezdeményezést pedig a Raben anyagi támogatásban részesíti.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05