Idén is megrendezik a think.BDPST konferenciát

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 17. 14:37

Milyen szinten áll Magyarország az e-kormányzás tekintetében? Mit jelent a “jó kormányzás” és milyen szerepe van az egyének részéről a digitális tudatosságnak? Hogyan érdemes kezelnünk az álhíreket? Számos érdekes kérdés mellett ezekre is választ kaphatunk a közép-európai régió legfontosabb innovációs fórumán. Az idén hatodik alkalommal megrendezett think.BDPST konferencia ezúttal is ismert nemzetközi és hazai szakértőkkel várja az érdeklődőket online közvetítéssel is október 14-én.

A Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fővédnökségével megszervezett nemzetközi esemény ebben az évben a digitalizáció életünkre gyakorolt – és a pandémia alatt jelentősen megnövekedett – hatását vitatja meg a kormányzás, az adatvédelem és a felhasználókat érintő megközelítésekből. 

 

Hazánk egyik legnívósabb jövőkonferenciáját 2016 óta szervezi az Antall József Tudásközpont a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködésben és a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával. Az idei konferencia vendégországa Észtország, mely a világon az elsők között jár a digitális társadalom kiépítésében és fenntartásában. A konferencia a 2021. július 1-jén kezdődő Magyarország V4-es elnökség hivatalos programjaként valósul meg. A konferencia támogatója az MVM és az Origo. 

 

Az e-kormányzás az ügyintézés jövője 

Az e-kormányzás egyre nagyobb szerepet játszik az állampolgárok mindennapjaiban, hiszen lehetővé teszi az egyszerűbb, gyorsabb, sorban állas nélküli digitális és megbízható ügyintézést az adatok biztonságának és megfelelő felhasználásának biztosítása mellett. Uniós viszonylatban Észtország számít az e-kormányzás éllovasának, hiszen náluk a közügyek 99%-a intézhető online a nap 24 órájában. Az elmúlt két évben Magyarország is felzárkózott, hiszen hazánk volt az egyik olyan tagállam, mely az e-kormányzás területén a legtöbb fejlődést érte el az EU-ban. Magyarországon először ezen a konferencián tart előadást Taavi Kotka, a világ legfejlettebb digitális társadalmának egyik kiötlője, akinek digitális megoldásait az e-kormányzásra nézve számos ország alkalmazza a világon. Az ő ötletei tették Észtországot a világ digitális epicentrumává, hozzá köthető a magyarul adatnagykövetségnek fordítható ’data embassy’ megteremtése is. Ez utóbbi nem csak digitális szempontból, de a kormányzás újradefiniálásának szempontjából is jelentős. Előadásában többek között ezekről a néha számunkra elképzelhetetlen, de ma már valós ötletekről beszél majd. 

 

A konferencia első panelbeszélgetésében mások mellett Marten Kaevats, az észt miniszterelnökség nemzeti digitális tanácsadója és Ewelina Kasprzyk, a European Cybersecurity Journal vezető szerkesztője, a CYBERSEC – európai kiberbiztonsági fórum és a krakkói Kosciuszko Intézet munkatársának beszélgetésből ismerhetik meg a nézők, hogy milyen szinten áll a V4 országok digitális fejlettsége, valamint, hogy hogyan segíthet a többi országnak az észt tapasztalatok megismerése. 

 

 

Digitális tudatosság lehet adataink védelmének kulcsa

Az adatbiztonság a tavalyi után az idei konferencia tematikájából sem maradhat ki, hiszen a Big Data korszakában élünk, amikor egyre több kérdés merül fel a személyes adataink védelmével kapcsolatban. A közép-európai társadalomban elsődleges a digitális bizalom megteremtése, melynek fontos eleme a felügyelettel való visszaélés elkerülése. Más oldalról vizsgálva pedig az egyének részéről is egyre nagyobb szerepe van a digitális tudatosságnak, hiszen az e-kormányzás eszközeinek alkalmazása elkerülhetetlen a COVID utáni új normalitásban. A konferencia meghívott előadói, köztük Dr. Csenterics András adatvédelmi és adatbiztonsági szakjogász, ezeket a témákat járják körül a beszélgetés során. 

 

Igazságos klímapolitika vs. fenntartható kiskereskedelem

Az ENSZ felmérései alapján a globális árukereskedelemben az e-kereskedelem aránya 14%-ról 17%-ra ugrott 2020-ban, ennek azonban komoly környezeti, gazdasági és társadalmi következményei is vannak. Az elmúlt időszakban az EU számos olyan, a kereskedelmi szektort érintő új intézkedést vezetett be, melyek középpontjában a fenntarthatóság és a digitalizáció áll. Fontos kérdés azonban, hogy hogyan lehet az egyes üzleti és politikai érdekek között egyensúlyozva, a termelő és a fogyasztó felelőssége mentén igazságos klímapolitikát és az ehhez megfelelő kereskedelmi szabályokat kialakítani. Hogyan segíthet a digitalizáció a gazdasági recesszióból való gyorsabb kilábalásban, és egy fenntarthatóbb kereskedelmi rendszer kialakításában? Erre keresi a választ mások mellett Steiner Attila, körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár, valamint Cséfalvay Zoltán, az MCC Technológiai Jövők Műhelyének vezetője. 

 

Kritikus gondolkodással az álhírek ellen 

Ugyancsak a tavaly már megkezdett diskurzust folytatja a konferencia negyedik panelbeszélgetése, amelynek középpontjában az álhírek kezelése áll, melyről egyre fontosabb beszélni. Az információs társadalom minden előnye mellett az egyre nagyobb teret nyerő álhíreknek súlyos társadalmi, politikai és gazdasági következményei lehetnek. Az internetes oldalak által használt algoritmusok és mesterséges intelligencia nagymértékben befolyásolja a világról alkotott képünket, épp emiatt rendkívül fontos, hogy legalább alapismereteink legyenek az online világról, illetve, hogy kritikusan gondolkodjunk mindazokkal az információkkal kapcsolatban, melyekkel a világhálón találkozunk. Az erről szóló beszélgetésben vesz részt többek között Krasznay Csaba, cyber-mindenes ember, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, az egyetemen belül működő Kiberbiztonsági Kutatóintézet igazgatója, valamint Yves Desbiens alezredes, a NATO Strategic Communication Center of Excellence munkatársa. 

Kulcsszavak: think.BDPST konferencia

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05