Covid 4. hullám és az üzletmenet folytonosság kérdései

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 10. 14:20

"Sok szervezet munkamenetét megváltoztatta már a COVID. Napi rutinná vált az online videó és konferencia megoldások használata. Beépült a Home-Office intézménye az életünkbe, de ezzel újabb kockázatok is megjelentek amire egy esetleges következő kampányszerű Home-Office áttérés előtt érdemes felkészülni" – mondta Sándor Zsolt András a Gill & Murry információbiztonsági és adatvédelem szakértő partnere.

Az egyik kockázat maga az üzletmenet folytonosság fenntartása érdekében meghozott munkaszervezési feladatok újragondolása- szabályozása. Az előző hullám idején szinte mindenkit felkészületlenül ért a feladat, de valamilyen megoldás mindenhol született. Érdemes ezeket a műszakbeosztásokat, munkarendeket újra gondolni, esetlegesen optimalizálni az előző időszak tapasztalatai alapján és egyértelmű szabályozás dokumentálásával közölni a munkavállalókkal a megfelelő időpontban, figyelembe véve a felesleges hisztéria keltés elkerülését.

 

Az üzletmenet folytonosság felülvizsgálatakor érdemes priorizálni a folyamatokat (akár egy Business Impact Analysis elvégzése keretében) és tervet készíteni az egyes folyamatok (Business Continuity Plan) alternatív működési rendjéről. Itt érdemes a konkrét feladatsor és a kapcsolódó felelősségi köröket rögzíteni, mivel egy a normál munkamenettől eltérő rendben a hatáskörök és a felelősségek is mások lesznek.

 

 

"A másik kockázat az informatikai rendszerek a korábbi normál ügymenettől eltérő használatában rejlik. Az egyik legnagyobb kockázat az online kommunikációs platformok használatában rejlik" – fejtette ki Sándor Zsolt András. – "A platformok gyors fejlődésen mentek keresztül és a funkciók kihasználása is egyre széleskörűbb."

 

Az online platformon a fájl megosztás és tárolás csak megfelelő használat mellett biztonságos. Van kockázata annak, ha a cég által biztosított rendszert használjuk, illetve annak is, ha az üzleti partnerünk által biztosított rendszeren keresztül kívánunk megosztani fájlokat. A saját rendszer használatában a dokumentumok többszörözésével nehezen biztosítható, hogy a fájl szerveren tárolt verzió és az online platformon megosztott verzió tartalma konzisztens maradjon. Javasoljuk ilyen esetekben a dokumentumokat a fájl szerveren tárolni és csak a linket megosztani a szervezeten belül.

 

A külső partner által biztosított rendszer használata esetén a kockázat az, hogy az adattárolásról nem feltétlen biztosítható, hogy az EGT tagállamain belül marad, illetve a hozzáférés kontrollálása felett is elvesztjük a kontrollt, hasonlóan mintha e-mail-ben elküldtük volna a partnerünk számára.

 

Számos további információbiztonsági és üzletmenet folytonossági szempontot érdemes figyelembe venni a felülvizsgálat során. Javasoljuk, hogy évente egy alakalommal mindenképpen érdemes ezeket a folyamatokat felülvizsgálni, sajnos most az esetleges Covid negyedik hullám egy erős indokot is szolgáltat a szervezetek számára.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már 250 SafeCross okoszebra védi a magyar gyalogosok biztonságát

2024. április 13-án, Debrecenben ünnepélyes családi rendezvényen adta át a Pearl Enterprises Kft. az általa fejlesztett 250. SafeCross okoszebrát.

2024. április 16. 18:10

Májusban indul az első SMP Marketing Masters kurzus!

A Magyar Marketing Szövetség elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat. Az SMP Masters magyar nyelvű, programsorozat összesen 5, egyenként 2 napos tematikus kurzusból áll.

2024. április 16. 11:41

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09