Jelentős növekedés a hazai gumiabroncspiacon

forrás: Prím Online, 2021. augusztus 15. 15:46

2021 első felében a magyarországi személygépjármű-gumiabroncspiac 14,5%-kal növekedett gyártói oldalon 2020 azonos időszakához képest, ami nagyon jelentős fellendülésnek számít, különösen az előző évi 7%-os csökkenéshez képest. „Az elmúlt évtized legnagyobb értékesítési volumenét érte el a hazai gumiabroncspiac az első félévben” - mutat rá Tokaji Vilmos, a Continental Hungaria Kft. délkelet-európai régióért felelős értékesítési igazgatója.

A nyári abroncsok forgalma 7%-kal, a téli abroncsoké 30%-kal, míg a négyévszakos abroncsok forgalma 72%-kal nőtt. „Éves visszatekintésben elmondható, hogy az idei rekord féléves eredmények közel 15%-kal múlják felül a tavalyi első félévet, míg 7%-kal a COVID-19 járvány előtti 2019-es első félévet” – emelte ki Tokaji Vilmos, a Continental Hungaria Kft. értékesítési igazgatója. „Ezzel együtt az év második felét érintő bizonytalanságok miatt kérdéses, hogy az év egésze is értékesítési rekordot hoz-e.” – figyelmeztetett. Emellett hangsúlyozta azt is, hogy bár a járvány miatt csökkent a mobilitás mértéke, azonban jól látszik, hogy tartósan nem spórolnak a biztonságon a közlekedők. 

 

Előretörésben a SUV szegmens

A nyári abroncsok esetében a személyabroncsok forgalma 6%-kal növekedett, a kistehergépjármű-abroncsok forgalma stagnált. Ezzel ellentétben az SUV abroncsok értékesítése 9%-kal növekedett. Keréktárcsa-átmérő szerinti bontásban nézve a nyári abroncsok piacán a kisebb méretek (15" és alatta) csökkenése figyelhető meg, míg a 18”-20” abroncsok közel 17%-ot növekedtek. 

 

 

Jelentősen növekedett a négyévszakos gumiabroncsok piaca 

Az elmúlt években tapasztalt növekedés tovább folytatódott a négyévszakos gumiabroncsok szegmensében. „Továbbra is jellemző a négyévszakos abroncsok vásárlásásának trendszerű növekedése, a vásárlók közül egyre többen részesítik előnyben ezt a megoldást” – emelte ki Tokaji Vilmos. A majdnem 72%-os növekedésből a személyabroncs kategória 84%-kal, a SUV abroncsok értékesítése 96%-kal vette ki a részét. 

 

Egyedül a kistehergépjármű-abroncsoknál tapasztalható visszaesés

Egyedül a kistehergépjármű-abroncsok kategóriában csökkent az értékesítés kicsit több, mint 20%-kal. 

 

Nem egységes a kereskedők tapasztalata

A piac jelentős erősödése ellenére nem egységesen pozitív a kereskedők tapasztalata, akik a tavalyi évhez hasonlóan az idei első félévet is nagy szórással értékelték. Jellemző a piac növekedése és az elhúzódó nyári átcserélési szezon mellett a négyévszakos abroncsok iránti kereslet megerősödése. Az évek óta tartó növekedési trend mellett a COVID-19 okozta vásárlói szokások megváltozása is az egész évben használható abroncsok térhódítását támogatja.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59