A Fujitsu mesterséges intelligenciája vigyázza a Nürburgring versenypálya biztonságát

forrás: Prím Online, 2021. július 17. 14:58

A Fujitsunak köszönhetően a Nürburgring versenypályán a jövőben fejlett mesterséges intelligenciával támogatott biztonsági funkciók lesznek elérhetők. A nagy felbontású kamerákat, valós idejű MI-elemzést és azonnali figyelmeztető rendszereket tartalmazó komplex megoldás révén mind a versenyközpont, mind pedig a pilóták azonnal értesülnek a – Sir Jackie Stewart Formula–1-es pilóta által csak „zöld pokolnak” titulált – kihívásokkal teli pályaszakaszon felmerülő problémákról. 

A legendás Nordschleife (északi hurok) a Nürburgring két versenypályája közül a híresebb. Ezen a 20,8 kilométeres pályán 73 kanyar található, köztük beláthatatlan kanyarok, lejtők, jelentős szintváltások, és ezért sokan a világ egyik legnehezebb versenypályájának tartják. Régebben, ha valamilyen incidens történt, például egy jármű elhagyta a pályát, a pályabírók rádiós kapcsolaton keresztül továbbították az információt a versenyközpont sportbírói felé a szükséges döntések meghozatalához. A Nagydíj pályájával ellentétben a Nordschleifét nem szerelték fel kamerákkal, és ezért nem volt látható a versenybírók számára. Emiatt gyakran nehéz volt gyorsan felmérni és kezelni a problémákat – pedig ha épp több száz jármű van egyszerre a pályán, nagy volt a tétje a pontos reagálásnak.

 

 

A rendszer bevezetése a Döttinger Höhe-i 2,8 km-es tesztszakaszon indult

Az ambiciózus pályadigitalizációs projekt szakaszos megvalósítási terve a „Döttinger Höhe” néven ismert, 2,8 km-es tesztszakaszon, nyolc nagy felbontású kamera telepítésével indult. A Nagydíj pályájának meglévő kamerainfrastruktúrája mellett, a teljes Nordschleife lefedéséhez további több mint 100 kamerára lesz szükség. Már a kamerák száma alapján is nyilvánvaló, hogy a pályát emberi erővel nem lehet megbízhatóan monitorozni. A Fujitsu megoldásának részeként a Nürbungringen telepített kamerákat üvegszálas optikai kábeleken keresztül összekapcsolják a versenyközpont infrastruktúrájával. A döntéshozási folyamat támogatására a Fujitsu olyan MI-rendszert fejleszt, amely mesterséges intelligencia segítségével, valós időben monitorozza az összes videós képfolyamot, megjelölve az észlelt potenciális veszélyeket. Probléma esetén a rendszer azonnal értesíti a versenyközpont pályabíróit és a releváns videós képfolyamokhoz kapcsol, miközben egyidejűleg annak a lehetőségét is biztosítja, hogy tájékoztassák a közeledő pilótákat a veszélyről, például a pálya mellett elhelyezett LED-es kijelzőkön keresztül. 

 

Joern Nitschmann, a Fujitsu közép-európai gyártó- és autóipari ügyfelekre szakosodott üzletágának vezetője szerint: „A Nürburgring méltán híres arról, milyen nehéz rajta vezetni. Így született a mondás, miszerint ‘amit a Nürburgringen teszteltek, garantáltan megállja a helyét’. A projektnek nyilvánvalóan megvoltak a maga kihívásai, például a folyamatos sávszélesség és tápellátás biztosítása az Eifel-hegység közepén. Ám a Nürburgring versenybiztonsági jártassága és a Fujitsu komplex MI-megoldások meghatározása, fejlesztése és telepítése terén szerzett tapasztalatai együtt tökéletesen megvalósított co-creation megoldást eredményeztek. A más iparágakban már bizonyított digitális átalakulási szakértelemre épülő együttműködés új alapokra helyezi a hírhedten nehéz versenypálya biztonságát.” 

 

Mirco Markfort, a Nürburgring ügyvezető igazgatója hozzátette: „Közel száz éve rendeznek versenyeket a Nürburgring Nordschleife pályáján, és az évek során komoly összegeket fordítottunk arra, hogy maradéktalanul biztosítsuk a képességeiket évről évre nálunk próbára tevő pilóták ezreinek biztonságát. A Fujitsuval folytatott együttműködésünknek köszönhetően a pilóták minden korábbinál nagyobb biztonságban versenyezhetnek. Most először sikerült láthatóvá tennünk a pálya bizonyos részeit, ráadásul a mesterséges intelligencia automatikus, valós idejű értesítéseket is generál számunkra. A pályainfrastruktúrát a legendás 24 órás versenyen, június elején teszteltük először élőben. Most adatokat gyűjtünk a tesztszektorból, és az új információk alapján továbbfejlesztjük a megoldást. A pálya többi részére is tervezzük a forradalmi technológia kiterjesztését.” 

 

A Fujitsu folytatja az MI-rendszer fejlesztését – betanítja a rendszert a járművek felismerésére, a pálya különböző részeinek és közvetlen környezetének (pl. kavicsos, füves részek és biztonsági kerítések) azonosítására. Az MI-t a pályán jelentkező rendellenességek (pl. olaj, egyéb szennyeződés vagy szemét) észlelésére, valamint az időjárási jelenségek (pl. eső, árnyék) kezelésére is felkészítik.

 

_________________

Ennél a megoldásnál a Fujitsu a helyszíni telepítés mellett döntött a rendszer minimális késleltetésének biztosítása érdekében, és az MI-módszerek kombinációját alkalmazza a Nürburgring speciális követelményeire. A szoftver MI-alapú objektumfelismerés segítségével azonosítja a pályán a járműveket és az embereket. A képszegmentáció révén meg tudja különböztetni egymástól a versenypályát, a kavicsos és füves felületeket, a terelő és biztonsági kerítéseket. Biztonsági probléma esetén a rendszer azonnal értesíti a pályabírókat, illetve jelzőlámpák és üzenetek segítségével közvetlenül a pilótákat is. A moduláris struktúrának köszönhetően a megoldás jól skálázható, és könnyen kiterjeszthető a pálya további részeire.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.

2024. április 15. 17:59

2023-ban harmadjára ért el platina minősítést a Bridgestone

A Bridgestone EMEA (Európa, Közép-Kelet és Afrika régió) ismét megkapta a platina minősítést a neves fenntarthatósági értékelő platform, az EcoVadis által. A szervezet 2023-ban már a harmadik egymást követő alkalommal nyerte el az EcoVadis legmagasabb besorolását, amivel a Bridgestone EMEA az EcoVadis által világszerte 220 iparágban értékelt 130 000 vállalat legjobb 1 százalékba került.

2024. április 15. 16:21

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09