Kiemelt szerepet játszik Őrmező és Kelenföld fejlődésében a Budapest ONE irodapark

forrás: Prím Online, 2021. július 15. 13:49

Az Őrmező és Kelenföld találkozásánál megvalósuló Dél-Buda Városközpont Fejlesztés kiemelt beruházása a Budapest ONE. Az Etele térnél magasodó, egyedi formájú, hullámzó épülettömegű irodaház a szeptemberben megnyitó Etele Plazával közösen karakteres szimbólumává válnak a dél-budai városrész megújulásának.

Az 1970-es években a szocialista várostervezés klasszikus példájaként valósult meg Dél-Budán a Kelenföldi Városközpont, azonban a rendszerváltás után megváltozott városhasználati szokások miatt nagymértékben leromlott a környék. Hasonló módon alakult az egykor az Osztapenko csomópont és a Kelenföldi pályaudvar által közrefogott Őrmező sorsa is. A lokáció az elmúlt években rohamos fejlődésnek indult, amelynek első lépése a közlekedés megszervezése volt. A fejlesztések hatására megvalósult a gyalogos, kerékpáros, gépkocsis és a közösségi közlekedés összehangolása a metró-, vasút- és villamospályák kialakításával, valamint összekötésre került Kelenföld és Őrmező is. Az így kialakult funkcionális sokszínűség ösztönzően hatott a fejlesztőkre is. 

 

A Dél-Buda Városközpont Fejlesztés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Európa egyik legnagyobb intermodális csomópontja és Buda egyik új városközpontja jöhet létre a lokációban. Az új centrum vonzáskörzetében már létrejött a Budapest-Kelenföld és Ferencváros háromvágányú vasúti kapcsolat kialakítása, illetve a Dél-Budát Csepelen keresztül a Ferencvárossal összekötő Galvani híd, és a kapcsolódó úthálózat fejlesztése is. Megvalósulhat a Dél-Budai Centrumkórház, ami közel 1,3 millió lakos legmagasabb színvonalú, emberközpontú egészségügyi ellátásáról gondoskodik majd; a körülötte kialakított infrastruktúra pedig összekapcsolja a XI. kerületet és az agglomerációt is. 

 

 

A lokáció kelenföldi oldalán épül fel az Etele Plaza, amely a főváros első okosplázájaként a környék kiemelt kereskedelmi és szabadidős intézménye. A különleges megjelenésű épület egyben Buda legnagyobb bevásárló- és szórakoztató központja lesz. A Paulinyi & Partners tervezésében és a Futureal fejlesztésében megvalósuló épületet az Év Tervezett Projektjének választották az ingatlanpiac meghatározó eseményének számító Real Estate Awards 2020 online díjátadó gálán. A bevásárlóközpont különlegessége lesz a hazai plázák között példátlanul tágas ételudvar, valamint a már most egészében látható, a komplexum bejáratát díszitő üvegfelület, Magyarország legnagyobb egybefüggő homlokzati üvegfala.

 

A Budapest ONE irodapark Magyarország legnagyobb közlekedési csomópontjában, az őrmezei oldalon épül fel a Futureal fejlesztésében. A Paulinyi & Partners által tervezett hullámzó formájú épülettömb 1. ütemét 2020 elején adták át; egyedi szalagformáját a már szerkezetkész 2. és 3. ütem lezárásával nyeri el.  Az épület végleges dizájnját úgy alakította ki a tervezőiroda, hogy ezekben kiemelt szerepet kapjanak a nagyméretű zöldfelületek, a tetőkertek és zöld teraszok. A közterek aránya szintén fontos szempont volt a tervezés során: nemcsak az épület által közrezárt területen, hanem az épületet körülvéve is kialakítottak közösségi tereket. 

 

„Korábban felmerült, hogy a területre magasházak kerüljenek, azonban az urbanisztikai összefüggések és a lokáció lehetőségeinek figyelembevétele mellett úgy véltük, hogy a védett, zártudvaros, középmagas kialakítás sokkal ideálisabb erre a területre. A tervezés során nagy figyelmet fordítottunk egy jól kiépített köztér-rendszer és a minőségi városi terek létrehozására is annak érdekében, hogy az irodaház és környéke ne csak az ott dolgozóknak, hanem az ott élőknek és a látogatóknak is előnyökkel szolgálhasson.” – emelte ki Dr. Paulinyi Gergely a Paulinyi & Partners Zrt. elnök-vezérigazgatója. 

 

 

A 65 ezer négyzetméteres irodapark tervezői kiemelten kezelték a flexibilitás, a fenntarthatóság és a jövőtudatos tervezés szempontjait. A parametrikus tervezés és a gépi intelligencia nem szokványos felhasználási módja lehetővé tette, hogy a tervezők egyszerre tudják kezelni a különböző szintek eltérő geometriáját összehangolva a homlokzati osztásokkal, kordában tartva a benapozás miatti hőterheket, valamint kialakítsák a lamellák színezésével az épület homlokzati dinamikáját is. A tervezés eredménye egy gazdaságosan és gyorsan előállítható épület lett, amely egyben teljesen egyedi és unikális is. 

 

A 2020-ban átadott első ütem olyan bérlőket szólított meg, mint a DSV, a Regus, a Doktor24, a VCC, az Instructure, a British Telecommunications és a Vodafone.  Az ALDI szolgáltatóközpontja pedig szintén a Budapest ONE irodaházba költözött.  A közelmúltban került sor az épület 2. és 3. ütemének bokrétaünnepére. Az ütemek legmagasabb pontjára daruval emelték fel a szerkezetkész állapotot jelző bokrétát. A Vodafone Magyarország és a UPC integrációjának következő lépéseként 2022 őszén ide, a 2. ütembe költöznek át az immár egy vállalat fővárosi irodáiban dolgozó kollégái.

 

A dolgozók testi és lelki egészségének biztosításában is élen jár az irodaház: az épület emberi szervezetre, egészségre, közérzetre gyakorolt hatásának vizsgálata nyomán a Budapest ONE irodaház Magyarországon az elsők között szerezte meg a nemzetközi WELL Building Platina előminősítést. 

Kulcsszavak: Budapest ONE irodapark

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Process Solutions: Mit várnak el a gazdasági vezetők és a cégvezetők a könyvelési szolgáltatójuktól?

A technológiai fejlődés és az üzleti környezet változásaival párhuzamosan a cégvezetők, vállalati döntéshozók elvárásai is folyamatosan változnak. Nemcsak a törvényi megfeleltetéssel kapcsolatos kötelezettségek betartását várják el könyvelőiktől, hanem stratégiai partnerséget és technológiai innovációt is.

2024. május 8. 19:41

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36